Κόσμος

'Ανδρας με καρκίνο απέκτησε ιρλανδική προφορά παρόλο που δεν έχει πάει ποτέ στην Ιρλανδία στη ζωή του! Τι είναι το σύνδρομο «ξένης προφοράς»

Ένας Αμερικανός άνδρας ανέπτυξε μια «ανεξέλεγκτη ιρλανδική προφορά» αφού διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη, παρόλο που δεν είχε επισκεφτεί ποτέ την Ιρλανδία στη ζωή του.

Ο άνδρας από τη Βόρεια Καρολίνα πιθανότατα είχε σύνδρομο «ξένης προφοράς» (SAC), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε από το British Medical Journal, σύμφωνα με το BBC .

Το σύνδρομο, που είναι πολύ σπάνιο, έδωσε στον άνδρα, που δεν έχει στενούς συγγενείς στην Ιρλανδία, μια προφορά που του έμεινε για το υπόλοιπο της ζωής του.

Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί αρκετές τέτοιες περιπτώσεις στον κόσμο. Η περίπτωση του άνδρα μελετήθηκε από το Πανεπιστήμιο Duke στο Ερευνητικό Κέντρο Ουρολογίας της Νότιας Καρολίνας της Βόρειας Καρολίνας.

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτό είναι το πρώτο κρούσμα SAC σε ασθενή με καρκίνο του προστάτη και το τρίτο σε ασθενή με κακοήθειες», ανέφερε η έκθεση, που επικαλείται το BBC, η οποία δεν περιλαμβάνει τα στοιχεία ταυτότητας του άνδρα, όπως όνομα, εθνικότητα. .

Η έκθεση αναφέρει ότι ο άνδρας ζούσε στην Αγγλία όταν ήταν στα 20 του και είχε φίλους και μακρινούς συγγενείς στην Ιρλανδία. Αλλά ποτέ δεν είχε μιλήσει με ξένη προφορά, πρόσθεσε το δημοσίευμα. «Η προφορά (ιρλανδική - nr) ήταν ανεξέλεγκτη, εμφανιζόταν σε όλους τους διαλόγους και σταδιακά έγινε επίμονη», γράφουν επίσης οι επιστήμονες της μελέτης, διευκρινίζοντας ότι αυτή η εκδήλωση εμφανίστηκε 20 μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας για τον καρκίνο.

Παρόλο που η υγεία του επιδεινώθηκε, το επίκεντρο παρέμεινε μέχρι που ο άνδρας πέθανε λίγους μήνες αργότερα. «Δεν είχε νευρολογική ανωμαλία, ψυχιατρικό ιστορικό ή ανωμαλίες που εμφανίστηκαν στην μαγνητική τομογραφία», σύμφωνα με την έκθεση.

«Παρά τη χημειοθεραπεία, ο καρκίνος του προστάτη του προχώρησε, με αποτέλεσμα πολλαπλές εγκεφαλικές μεταστάσεις και πιθανώς ανιούσα παρανεοπλασματική παράλυση, η οποία οδήγησε στο θάνατό του». Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι η αλλαγή της έμφασης προκλήθηκε από μια κατάσταση που ονομάζεται παρανεοπλασματική νευρολογική διαταραχή (PND).

Το TNP εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενούς με καρκίνο επιτίθεται στον εγκέφαλο, τους μύες, τα νεύρα ή το νωτιαίο μυελό του. Άλλα άτομα που έπασχαν από το σύνδρομο της «ξένης προφοράς» περιέγραψαν την περίεργη αίσθηση του να ακούς «έναν άγνωστο στο σπίτι» κάθε φορά που μιλούσαν. Τ

ο 2006, μια γυναίκα από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Linda Walker, υπέστη εγκεφαλικό και στη συνέχεια ανακάλυψε ότι η προφορά της Geordie (από τη βορειοανατολική Αγγλία) είχε αντικατασταθεί από μια Τζαμαϊκανή. Μία από τις πρώτες περιπτώσεις που καταγράφηκαν από το SAC ήταν το 1941, όταν μια νεαρή Νορβηγίδα ανέπτυξε γερμανική προφορά αφού χτυπήθηκε από θραύσματα κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Άρχισε να την αποφεύγουν οι ντόπιοι, οι οποίοι την υποπτεύονταν ότι ήταν κατάσκοπος των Ναζί.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ