Κόσμος

Στην Ιντλίμπ της Συρίας επικρατεί νεκρική σιγή! Δεν βρέθηκε ούτε ένα άτομο ζωντανό από την Πέμπτη

Ο σεισμός της περασμένης Δευτέρας προκάλεσε όλεθρο στην Τουρκία και τη Συρία και άφησε πίσω του περισσότερους από 36.000 νεκρούς. Οι προσπάθειες για την ανάσυρση επιζώντων από τα ερείπια συνεχίζονται στην Τουρκία και ακόμη και μια εβδομάδα μετά τον σεισμό, άνθρωποι εξακολουθούν να ανασύρονται ζωντανοί.

Στη Συρία, ωστόσο, οι επιχειρήσεις σταμάτησαν αφού δεν βρέθηκε ούτε ένα άτομο ζωντανό από την Πέμπτη . "Κάναμε τα πάντα για να σώσουμε τους ανθρώπους μας, αλλά δεν τα καταφέραμε. Κανείς δεν μας άκουσε. Μας είπαν ότι ήταν μαζί μας, αλλά αυτό είναι όλο", ισχυρίστηκε ένας διασώστης από τα Λευκά Κράνη.

Οι άνθρωποι παραπονιούνται ότι η διεθνής βοήθεια που φτάνει στη Συρία είναι μικρή σε σύγκριση με τις ανάγκες. Σε ρεπορτάζ του BBC , γίνεται σύγκριση μεταξύ της κατάστασης στην πόλη Antakya στην Τουρκία και μιας τοποθεσίας στην επαρχία Ιντλίμπ στη Συρία.

Ενώ στην πρώτη, οι σειρήνες των ασθενοφόρων χτυπούν όλη τη νύχτα και οι διασώστες συνεχίζουν τις αποστολές διάσωσης ρολόι, στην Ιντλίμπ επικρατεί σιωπή.

Σπίτια στην Bsania του Ιντλίμπ κατέρρευσαν. Ο Αμπού Άλα είναι ένας από τους Σύρους που το σπίτι τους μετατράπηκε σε σωρό από ερείπια. Έχασε δύο παιδιά στον σεισμό. «Η κρεβατοκάμαρα ήταν εκεί, εκεί είναι το σπίτι μου», είπε στους δημοσιογράφους του BBC, δείχνοντας το σωρό από ερείπια.

"Εγώ, η γυναίκα, η κόρη κοιμόμασταν εδώ. Η Wala', η 15χρονη, ήταν στην άκρη του δωματίου, προς το μπαλκόνι. Κατάφεραν να τη βρουν, την πήραμε και την θάψαμε", είπε. είπε.

Μέσα στο σκοτάδι, αυτός και η σύζυγός του κόλλησαν σε ελιές καθώς ο καταστροφικός σεισμός ακολουθήθηκε από ισχυρούς μετασεισμούς.

Η Συριακή Δύναμη Πολιτικής Άμυνας - επίσης γνωστή ως Λευκά Κράνη - που παρεμβαίνει σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες, έκανε ό,τι μπορούσε για να βγάλει ανθρώπους από κάτω από τα ερείπια, είπε ο άνδρας. Ωστόσο, οι διασώστες, που λαμβάνουν χρηματοδότηση από τη βρετανική κυβέρνηση, δεν διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό διάσωσης.

Ο Αμπού Άλα έχασε και τον 13χρονο γιο του στον σεισμό. "Συνέχισαν να σκάβουν μέχρι το επόμενο βράδυ. Ο Θεός να δώσει δύναμη σε αυτούς τους ανθρώπους. Πέρασαν από την κόλαση για να ξεθάψουν το αγόρι μου." Ο άνδρας έθαψε δίπλα του τα δύο παιδιά του.

Η Bsania είναι μια φτωχή πόλη, αλλά γι 'αυτόν ήταν το σπίτι του."Είχα καλούς γείτονες, καλούς ανθρώπους. Αυτοί έχουν πεθάνει τώρα." «Τι θα κάνω τώρα; Αναρωτιέται ο Αμπού Αλά.

"Δεν υπάρχουν σκηνές, καμία βοήθεια, τίποτα. Έχω λάβει μόνο το έλεος του Θεού μέχρι τώρα. Και έχω μείνει στους δρόμους."

Η ομάδα του BBC μίλησε με τον Ισμαήλ αλ Αμπντουλάχ, διασώστη των Λευκών Κρανών. Λέει ότι είναι κουρασμένος και ότι ο κόσμος δεν έχει βοηθήσει τον συριακό λαό. "Σταματήσαμε να ψάχνουμε για επιζώντες αφού πέρασαν περισσότερες από 120 ώρες. Προσπαθήσαμε να σώσουμε τους ανθρώπους μας, αλλά δεν τα καταφέραμε. Κανείς δεν μας άκουσε. Από την αρχή ζητήσαμε επείγουσα βοήθεια. Κανείς δεν απαντούσε. Απλώς είπε, "Είμαστε μαζί σου." Τίποτα άλλο. Είπαμε ότι χρειαζόμαστε εξοπλισμό. Κανείς δεν απάντησε", λέει ο άνδρας.

Εκτός από λίγους Ισπανούς γιατρούς, καμία διεθνής ομάδα βοήθειας δεν έχει φτάσει σε αυτό το τμήμα της Συρίας, που είναι μια περιοχή αντίστασης στην κυριαρχία του Μπασάρ αλ Άσαντ. Πάνω από μια δεκαετία μετά τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, τα 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στην περιοχή συνεχίζουν να αντιτίθενται στην κυριαρχία του προέδρου Άσαντ. Ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς και νεόκτιστα καταφύγια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί αρκετές φορές, οπότε η ζωή εδώ ήταν πολύ δύσκολη ούτως ή άλλως ακόμη και πριν από τον σεισμό.

Η διεθνής βοήθεια που φθάνει σε αυτό το τμήμα της Συρίας είναι μικρή. Πολλά από τα θύματα του σεισμού μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Μπαμπ αλ-Χάουα, το οποίο υποστηρίζεται από τη Συριανοαμερικανική Ιατρική Εταιρεία.

Ο χειρουργός Farouk al Omar λέει ότι 350 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί σε αυτό το νοσοκομείο. Όταν ρωτήθηκε για τη διεθνή βοήθεια, κουνάει το κεφάλι του και γελάει. "Δεν μπορούμε να μιλήσουμε περισσότερο για αυτό το θέμα. Μιλήσαμε πολύ γι 'αυτό. Και δεν έγινε τίποτα. Ακόμη και σε μια κανονική κατάσταση, δεν έχουμε αρκετό ιατρικό προσωπικό. Φανταστείτε πώς είναι σε αυτήν την καταστροφή μετά τον σεισμό", είπε. λέει ο γιατρός

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή