Λέκκας
Κόσμος

Λέκκας για σεισμό στην Τουρκία: «Ήμασταν η μόνη ομάδα που διατρέξαμε όλες τις περιοχές»

«Έχουμε την εικόνα των καταστροφών για κάθε πόλη ξεχωριστά» δήλωσε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος μίλησε για τα όσα βίωσε στην Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Στην ελληνική αποστολή διάσωσης μετείχαν 36 διασώστες της ΕΜΑΚ δύο αξιωματικοί -μηχανικοί του Πυροσβεστικού Σώματος 8 γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας.

«Θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα να αναλύσουμε τον σεισμικό κίνδυνο και το θέμα της τρωτότητας των κατασκευών. Έχουμε να κάνουμε με μία διαδικασία μεικτή, όπου είναι ένα πολύ σύνθετο σεισμοτεντονικό πλαίσιο και ένα σύνθετο πλαίσιο κατασκευών» είπε ο Ευθύμιος Λέκκας.
Σχετικά με την ελληνική ομάδα διάσωσης, ο καθηγητής εξήγησε: «Ήμασταν η μόνη ομάδα που διατρέξαμε όλες τις περιοχές. Έχουμε την εικόνα των καταστροφών για κάθε πόλη ξεχωριστά». Και αναφορικά με τον σεισμό ο καθηγητής είπε ότι πρόκειται για πολλά ρήγματα τα οποία συνθέτουν μία ζώνη οριζόντιας ολίσθησης και ξεκαθάρισε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοιο ρήγμα.

Στο ζήτημα των κατασκευών ο καθηγητής συνόψισε ποια είναι τα προβλήματα που εντόπισε στην Τουρκία: «Τα κυρίαρχα θέματα είναι ο αντισεισμικός κανονισμός- δεν είναι τόσο καλός-, δεύτερον δεν εφαρμόζεται ο κανονισμός και τρίτον η ποιότητα των υλικών είναι χάλια».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ