Κόσμος

Μπερλουσκόνι: Ο Ζελένσκι ευθύνεται για τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του οποίου το κόμμα Forza Italia (FI) αποτελεί μέρος της σημερινής κυβέρνησης της Ρώμης, κατηγόρησε την Κυριακή τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι είναι ένοχος για τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, θέση κατά της οποίας η εκτελεστική εξουσία ηγήθηκε από Γεωργία

Σύμφωνα με τα πρακτορεία Reuters και EFE, ο Μελόνι ανέφερε. «Αν ήμουν πρωθυπουργός δεν θα μιλούσα ποτέ με τον Ζελένσκι, γιατί, όπως γνωρίζετε, γινόμαστε μάρτυρες της καταστροφής της χώρας του και των δολοφονιών των στρατιωτών και των πολιτών του», είπε ο Μπερλουσκόνι μετά την ψηφοφορία στις τοπικές εκλογές στην επαρχία της Λομβαρδίας.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες η Γεωργία Μελόνι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο Μπερλουσκόνι είπε «Για να επιτευχθεί ειρήνη, νομίζω ότι ο κ. Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να μιλήσει με τον Ζελένσκι και να του πει: «στο τέλος του πολέμου θα έχετε ένα σχέδιο Μάρσαλ 6, 7, 8 ή 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας , αλλά με έναν όρο, να διατάξεις αύριο κατάπαυση του πυρός, γιατί δεν θα σου δώσουμε άλλα δολάρια ή άλλα όπλα." Μόνο έτσι μπορεί αυτός ο κύριος να πειστεί να διατάξει κατάπαυση του πυρός", πρότεινε ο πρώην πρωθυπουργός δεξιός Ιταλός.

Μία από τις επικριτικές αντιδράσεις μετά από αυτή τη δήλωση ήρθε από το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), το ιταλικό κεντροαριστερό κόμμα στην αντιπολίτευση. "Σήμερα, ο Μπερλουσκόνι τοποθετήθηκε επίσημα στο πλευρό της Ρωσίας του Πούτιν.

Με τέτοιους συμμάχους στην κυβέρνηση, η πρωθυπουργός Γεωργία Μελόνι  δεν πρέπει να παραπονιέται για το πώς της φέρονται στην ΕΕ", έγραψε στο Twitter.

 Όμως η κυβέρνηση της Ρώμης διαβεβαίωσε μετά τη δήλωση Μπερλουσκόνι ότι υποστηρίζει «σταθερά» την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική εισβολή. «Η υποστήριξη της ιταλικής κυβέρνησης στην Ουκρανία είναι σταθερή και αποφασιστική, όπως αναφέρεται ξεκάθαρα στο πρόγραμμα και σε όλες τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες του συνασπισμού που υποστηρίζει την εκτελεστική εξουσία», δήλωσε πηγή από την ιταλική κυβέρνηση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπερλουσκόνι, που είχε στενή σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο συναντήθηκε και στην προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας, προκαλεί διαμάχη με τις δηλώσεις του για τον πόλεμο που ξεκίνησε η Μόσχα.

Ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, που θα έφερναν το κόμμα του στην εξουσία, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είπε ότι ο Πούτιν «πιέστηκε» από το πολιτικό περιβάλλον του να εξαπολύσει την εισβολή στην Ουκρανία, για να αντικαταστήσει την κυβέρνηση του Προέδρου Βολοντίμιρ με «αξιοπρεπείς ανθρώπους» Ζελένσκι.

«Μια αποστολή των δύο φιλορωσικών δημοκρατιών από το Ντονμπάς πήγε στη Μόσχα, μίλησε με όλους, στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, με τον Τύπο, στην τηλεόραση, με τους ανθρώπους του κόμματος του Πούτιν, με τους υπουργούς του κόμματος και μετά πήγε κοντά του ως αντιπροσωπεία και του είπε:

Ο Ζελένσκι ενέτεινε τις επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων εναντίον των δυνάμεών μας και των συνόρων μας. Τώρα έχουμε φτάσει τους 16.000 νεκρούς. Σας παρακαλούμε να μας υπερασπιστείτε, γιατί αν δεν το κάνετε, δεν ξέρουμε τι θα συμβεί», διευκρίνισε τότε ο Μπερλουσκόνι. Σ

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Πούτιν «σπρώχτηκε από τον ρωσικό πληθυσμό, από το κόμμα του, από τους υπουργούς του, να συμμετάσχει σε αυτήν την ειδική επιχείρηση, έτσι ονομαζόταν στην αρχή, και τα ρωσικά στρατεύματα έπρεπε να είχαν μπει σε μια εβδομάδα για να κατακτήσουν Κίεβο, να αντικαταστήσει την κυβέρνηση Ζελένσκι με μια κυβέρνηση με αξιοπρεπείς ανθρώπους και μετά από μια εβδομάδα να επιστρέψει από εκεί».

Όμως το σχέδιο απέτυχε, με τα ρωσικά στρατεύματα να έχουν μεγάλες απώλειες αφού συνάντησαν σκληρή αντίσταση από τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος είχε λάβει δυτικά όπλα.

Αν και έφτασε στα περίχωρα του Κιέβου, ο ρωσικός στρατός δεν εξαπέλυσε καμία επίθεση στην πρωτεύουσα και τελικά αποσύρθηκε από εκεί για να επικεντρωθεί στις επιθέσεις στη νότια και ανατολική Ουκρανία. «Δεν κατάλαβα γιατί τα ρωσικά στρατεύματα απλώθηκαν γύρω από την Ουκρανία, γιατί κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είχαν συγκεντρωθεί μόνο γύρω από το Κίεβο», είπε ο Μπερλουσκόνι.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ