Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Κίνα: Παραδοχή για την ύπαρξη δεύτερου μπαλονιού πάνω από την Λατινική Αμερική

Κινεζικό είναι και το δεύτερο κινεζικό μπαλόνι που εντοπίστηκε την Παρασκευή πάνω από τη Λατινική Αμερική, μετά και την επιβεβαίωση του Πεκίνου, που υποστηρίζει ότι προορίζεται για μη στρατιωτική χρήση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ υποστήριξε ότι το αερόστατο είχε αλλάξει διαδρομή, αφού ανατινάχθηκε εκτός πορείας. Ένα παρόμοιο μπαλόνι καταρρίφθηκε το Σάββατο από αμερικανικά αεροσκάφη στα ανοιχτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας, εν μέσω ισχυρισμών ότι χρησιμοποιούταν για κατασκοπεία.

Η Κίνα αρνήθηκε τις κατηγορίες για κατασκοπεία, υποστηρίζοντας ότι το μπαλόνι χρησιμοποιούνταν για μετεωρολογικούς λόγους. Το περιστατικό πυροδότησε έντονη διπλωματική διαμάχη μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου. Την Παρασκευή, δηλαδή μία ημέρα πριν την κατάρριψη του αερόστατου από μαχητικά αεροσκάφη, Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι και δεύτερο κινεζικό αερόστατο εντοπίστηκε πάνω από τη Λατινική Αμερική.

Έγινε «κατά λάθος»

Σήμερα, η Κίνα παραδέχθηκε ότι ένα αερόστατο είχε «εισέλθει κατά λάθος στον εναέριο χώρο της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής». Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, το δεύτερο αερόστατο είχε αποκλίνει πολύ από την προβλεπόμενη διαδρομή του, λόγω της περιορισμένης ικανότητας ελιγμών και των καιρικών συνθηκών. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου επέμεινε ότι το μη επανδρωμένο αερόπλοιο χρησιμοποιείται για πτητικές δοκιμές, προσθέτοντας ότι η Κίνα είναι μια υπεύθυνη χώρα, που τηρεί αυστηρά το διεθνές δίκαιο.

Το Σαββατοκύριακο, η Πολεμική Αεροπορία της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι ένα αντικείμενο με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά ενός μπαλονιού εντοπίστηκε στις 3 Φεβρουαρίου στον εναέριο χώρο σε ύψος πάνω από 55.000 πόδια. Η χώρα ακολούθησε το αερόστατο μέχρι να βγει από τον εναέριο χώρο, επισημαίνοντας ότι δεν αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Εν τω μεταξύ, οι δύτες του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ συνεχίζουν τις εργασίες για να ανακτήσουν τα συντρίμμια του μπαλονιού, που καταρρίφθηκε. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε έγκριση για την κατάρριψη του μπαλονιού. Οι αμερικανικές αρχές πιστεύουν ότι το μπαλόνι χρησιμοποιήθηκε για να παρακολουθήσει ευαίσθητες στρατιωτικές τοποθεσίες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ