Κόσμος

Βουλγαρία: Το κοινοβούλιο αναγνώρισε ως γενοκτονία τον Χολοντομόρ

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε, με 134 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 240, ένα κείμενο που αναφέρει ότι "κάθε άρνηση, δικαιολόγηση ή υποτίμηση αυτής της γενοκτονίας χλευάζει τη μνήμη των εκατομμυρίων ανθρώπων που χάθηκαν" στο Χολοντομόρ ("εξόντωση δια της πείνας" στα ουκρανικά).

Η μνήμη των θυμάτων θα τιμάται στο εξής κάθε χρόνο, το τελευταίο Σάββατο του Φεβρουαρίου.

Μολονότι η Βουλγαρία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και πήρε αποστάσεις από τη Μόσχα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και των πολιτικών θεωρούνται ρωσόφιλοι. Το Σοσιαλιστικό κόμμα, ο "διάδοχος" του παλαιού Κομμουνιστικού Κόμματος, μποϊκοτάρισε την ψηφοφορία ενώ το φιλορωσικό, υπερεθνικιστικό Vazrajdane ("Αναγέννηση") καταψήφισε το κείμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε ως γενοκτονία τον Χολοντομόρ στα μέσα Δεκεμβρίου και κάλεσε "όλες τις χώρες και τους οργανισμούς" να πράξουν το ίδιο απέναντι σε "ένα ρωσικό καθεστώς που παραποιεί την ιστορική μνήμη για την επιβίωσή του".

Ο "σιτοβολώνας της Ευρώπης", όπως αποκαλείται η Ουκρανία λόγω του εύφορου εδάφους της, έχασε περίπου 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους στον μεγάλο λιμό του 1932-3 (τότε ήταν σοβιετική δημοκρατία) με φόντο την κολεκτιβοποίηση που ενορχήστρωσε, σύμφωνα με ιστορικούς, ο Στάλιν για να καταστείλει κάθε εθνικιστική, αυτονομιστική διάθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Κίεβο πιέζει εδώ και χρόνια ζητώντας να αναγνωριστεί επισήμως ο Χολοντομόρ ως γενοκτονία. Η Ρωσία ωστόσο αρνείται κατηγορηματικά αυτόν τον χαρακτηρισμό, με το επιχείρημα ότι από τον μεγάλο λιμό που έπληξε τη Σοβιετική Ένωση τα θύματα δεν ήταν μόνο οι Ουκρανοί αλλά και Ρώσοι, Καζάκοι, Γερμανοί του Βόλγα και μέλη άλλων λαών.

Η Γερμανία, η οποία αναγνώρισε τον Δεκέμβριο τον Χολοντομόρ ως γενοκτονία, κατηγορήθηκε από τη Μόσχα ότι "δαιμονοποιεί" τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά και ατσάλι”: “Έσβησαν από τον χάρτη” αποθήκη πυρομαχικών της “Λεγεώνας των Ξένων” – Yπόστεγο με drones και αμερικανικό ραντάρ AN / TPQ-37

Επιχειρησιακή προετοιμασία από το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο σε περίπτωση επιθετικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας