Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ανησυχία Στόλτενμπεργκ: Η Κίνα αντιγράφει την Ρωσία για να επιτεθεί στην Ταϊβάν

Bloomberg: Το Πεκίνο παρακολουθεί στενά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και παίρνει μαθήματα που μπορεί να επηρεάσουν μελλοντικές αποφάσεις, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας τις προειδοποιήσεις για τη συμπεριφορά της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των απειλών της προς την Ταϊβάν. 

«Εάν ο Πρόεδρος Πούτιν κερδίσει στην Ουκρανία, αυτό θα στείλει ένα μήνυμα ότι τα αυταρχικά καθεστώτα μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους μέσω της ωμής βίας. Αυτό είναι επικίνδυνο», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα στο Τόκιο. «Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη μπορεί να συμβεί αύριο στην Ανατολική Ασία».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει φόβους στην Ιαπωνία ότι η Κίνα θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί να υποβάλει παρόμοια προσπάθεια για την Ταϊβάν, μια κίνηση που το Τόκιο θεωρεί ότι επηρεάζει άμεσα τη δική του ασφάλεια. 

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η συμμαχία και η Ιαπωνία συμφωνούν ότι «η διατλαντική και η ασφάλεια του Ινδο-Ειρηνικού είναι βαθιά αλληλένδετες», προσθέτοντας ότι «ό,τι συμβαίνει σε αυτή την περιοχή έχει σημασία για το ΝΑΤΟ».

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο την αυξανόμενη απειλή για την ασφάλεια που θέτει η Κίνα σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα μακροπρόθεσμα. Ο αρχηγός του ΝΑΤΟ επανέλαβε τις προειδοποιήσεις για τις προσπάθειες της Κίνας να αναπτύξει τα στρατιωτικά και πυρηνικά της όπλα, καθώς και αυτό που περιέγραψε ότι έχει συνεχώς εκφοβιστική συμπεριφορά προς τους γείτονές της και κάνει προσπάθειες να ελέγξει τις κρίσιμες υποδομές διαδίδοντας παραπληροφόρηση για τη συμμαχία.

«Επιβεβαιώσαμε ότι θα πάμε τη συνεργασία Ιαπωνίας-ΝΑΤΟ σε ένα νέο επίπεδο, με συγκεκριμένους όρους, αναπτύσσοντας δεσμούς στον κυβερνοχώρο», δήλωσε ο Kishida. «Χαιρετίζουμε το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στον Ινδικό Ειρηνικό». Η Ιαπωνία θα δημιουργήσει ένα γραφείο αντιπροσωπείας του ΝΑΤΟ και θα εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής σε διάφορες συναντήσεις του ΝΑΤΟ τακτικά, πρόσθεσε ο Kishida.

Σε κοινή δήλωση που περιγράφει τα σχέδια για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ιαπωνίας, οι Γενς Στόλτενμπεργκ και ο Φουμίο Κισίντα τόνισαν ότι βλέπουν με έντονη « ανησυχία την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας με την Κίνα», μέσω κοινών επιχειρήσεων και ασκήσεων κοντά στην Ιαπωνία. Είπαν επίσης ότι «αντιτίθενται σθεναρά σε οποιεσδήποτε μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo με τη βία ή τον εξαναγκασμό στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας», προτρέποντας «μια ειρηνική επίλυση των ζητημάτων στα Στενά».

Ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ο οποίος περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τα ευρωπαϊκά μέλη, ανέφερε για πρώτη φορά την Κίνα στη Στρατηγική Αντίληψη του 2022, καθορίζοντας τις προτεραιότητες της συμμαχίας για την επόμενη δεκαετία. 

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής τους τον περασμένο Ιούνιο, στην οποία συμμετείχαν επίσης εταίροι της Ασίας-Ειρηνικού, όπως η Ιαπωνία και η Αυστραλία, ότι η Κίνα αποτελεί μια «συστημική πρόκληση» και προειδοποίησαν για μια εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας.

Ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε επίσης ανησυχίες για την πυρηνική δραστηριότητα της Βόρειας Κορέας και τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων της. Κάλεσε τη χώρα για την παράδοση πυραύλων στη ρωσική ομάδα Wagner για χρήση κατά της Ουκρανίας. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Η Κομισιόν ενέκρινε την επόμενη φάση-Αναμένουμε την κατασκευή πρωτότυπων υπερσύγχρονων Κορβετών μέσω PESCO με στόχο το ελληνικό ΠΝ

Η χώρα μας μέσω αυτού του προγράμματος έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει αρκετές...