Κόσμος

Το Συμβούλιο της Ευρώπης απαιτεί τη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για να δικάσει Ρώσους ηγέτες

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε ομόφωνα την Πέμπτη τη σύσταση ενός ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για να δικάσει τους Ρώσους και Λευκορώσους ηγέτες που ορίστηκαν ως υπεύθυνοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Με 100 ψήφους υπέρ και μία αποχή, οι εκπρόσωποι των 46 κρατών μελών υιοθέτησαν ψήφισμα που στοχεύει, χωρίς να κατονομάζει, τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες που «σχεδίασαν, προετοίμασαν, εξαπέλυσαν ή εκτέλεσαν» την επίθεση κατά της Ουκρανίας.

«Χωρίς την απόφασή τους να εξαπολύσουν αυτόν τον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, οι καταχρήσεις, οι καταστροφές, οι θάνατοι και οι ζημιές που προέκυψαν δεν θα είχαν συμβεί», εκτίμησε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), που συγκεντρώθηκε στο Στρασβούργο.

Η PACE προτρέπει τα κράτη μέλη του Συμβουλίου να ιδρύσουν αυτό το ειδικό δικαστήριο με την υποστήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων κρατών και διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Αναμένει από τη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στο Ρέικιαβικ, «πολιτική υποστήριξη» για αυτό το έργο.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης συγκεντρώνει πολλές χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όπως η Δημοκρατία της Μολδαβίας, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, ενέκρινε παρόμοιο κείμενο την περασμένη εβδομάδα, με 472 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 33 αποχές.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), του οποίου η έδρα είναι η Χάγη, έχει δικαιοδοσία μόνο να κρίνει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όχι να κρίνει το «έγκλημα της επίθεσης», επειδή η Μόσχα, το Μινσκ και το Κίεβο δεν έχουν υπογράψει τη συνθήκη. Είχε ιδρύσει το ΔΠΔ.

Το ψήφισμα επισημαίνει επίσης ότι ορισμένες από τις πράξεις που διαπράχθηκαν από τη Ρωσία στην Ουκρανία κατά αμάχων, ιδίως οι δολοφονίες και οι αναγκαστικοί εκτοπισμοί παιδιών με σκοπό τη ρωσικοποίησή τους, «θα μπορούσαν να εμπίπτουν» στον ορισμό της «γενοκτονίας» κατά την έννοια της διεθνούς σύμβασης του 1948.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του APCE, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Συμβούλιο της Ευρώπης για να υποστηρίξουν την Ουκρανία, γύρω από ένα ασθενοφόρο γεμάτο σφαίρες, που έφεραν από την πρώτη γραμμή, σύμφωνα με το AFP.  Αυτοί είναι οι πρώτοι στόχοι επίθεσης για τον εχθρό μας, που αδιαφορεί για τις ανθρώπινες ζωές», κατήγγειλε η Ιβάννα Πινιάκ, μέλος του συλλόγου Προμούκράινα που διοργάνωσε τη διαδήλωση.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ