Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Αυτές είναι οι τακτικές του Ομίλου Wagner στην Ουκρανία: Αποκαλύφθηκε έκθεση Αμυντικών Πληροφοριών

Δημοσιογράφοι του CNN έλαβαν στοιχεία της Ουκρανικής Αμυντικής Πληροφορίας για τις τακτικές μάχης της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner Group στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα οποία επιβεβαιώνεται η αποτελεσματικότητά τους γύρω από το Μπαχμούτ και υποδεικνύεται η δυσκολία αντιμετώπισης Ρώσων μαχητών.

«Η ουκρανική έκθεση του Δεκεμβρίου 2022 καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Βάγκνερ αντιπροσωπεύει μια μοναδική απειλή από κοντά, ακόμη και όταν έχει ασυνήθιστες απώλειες». 

«Οι θάνατοι χιλιάδων στρατιωτών Βάγκνερ δεν έχουν σημασία για τη ρωσική κοινωνία», υποστηρίζει η έκθεση, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει ότι τα μαχητικά της ομάδας Wagner έχουν γίνει το πεζικό μιας χρήσης της ρωσικής επίθεσης στην ανατολική Ουκρανία.

"Ομάδες επίθεσης δεν αποσύρονται χωρίς εντολή... Η μη εξουσιοδοτημένη απόσυρση μιας ομάδας ή χωρίς να τραυματιστεί τιμωρείται με εκτέλεση επί τόπου", αναφέρεται σε έγγραφο της Αμυντικής Πληροφορίας.

Οι υποκλοπές τηλεφώνων δείχνουν επίσης μια ανελέητη στάση στο πεδίο της μάχης. Στο ένα ακούγεται ένας στρατιώτης να μιλάει για έναν άλλον που προσπάθησε να παραδοθεί στους Ουκρανούς. «Οι Βαγκνεριανοί τον έπιασαν και του έκοψαν τις μπάλες του βασιλιά», λέει ο στρατιώτης.

Σημειώνεται ότι οι τραυματίες μαχητές Βάγκνερ συχνά αφήνονται στο πεδίο της μάχης για ώρες. "Το πεζικό επίθεσης δεν επιτρέπεται να μεταφέρει τους τραυματίες από το πεδίο της μάχης μόνο του, καθώς το κύριο καθήκον τους είναι να συνεχίσουν την επίθεση μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος. Εάν η επίθεση αποτύχει, η υποχώρηση επιτρέπεται επίσης μόνο τη νύχτα", αναφέρει η Υπηρεσία Πληροφοριών της Ουκρανίας.

Παρά τη βάναυση αδιαφορία για τα θύματα, που έδειξε ο ίδιος ο Πριγκόζιν, η ουκρανική ανάλυση λέει ότι οι τακτικές του Βάγκνερ «είναι οι μόνες που είναι αποτελεσματικές για τα κακώς εκπαιδευμένα κινητοποιημένα στρατεύματα που αποτελούν την πλειοψηφία των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων».

Υποτίθεται ότι ο ρωσικός στρατός μπορεί ακόμη και να προσαρμόζει τις τακτικές του για να γίνει περισσότερο σαν τον Βάγκνερ. «Αντί για τις κλασικές τακτικές ομάδες τάγματος των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, προτείνονται μονάδες επίθεσης», λέει η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας της Ουκρανίας.

Αυτό θα ήταν μια σημαντική αλλαγή από την παραδοσιακή εξάρτηση των Ρώσων σε μεγάλες μηχανοποιημένες μονάδες.

Η ουκρανική έκθεση αναφέρει ότι η Wagner αναπτύσσει τις δυνάμεις της σε κινητές ομάδες περίπου δώδεκα ή λιγότερων, χρησιμοποιώντας πυραυλικές χειροβομβίδες (RPGs) και εκμεταλλευόμενοι πληροφορίες από drone σε πραγματικό χρόνο, τις οποίες η έκθεση περιγράφει ως το «στοιχείο κλειδί».

Ένα άλλο εργαλείο που διαθέτουν οι στρατιώτες της Wagner, σύμφωνα με το έγγραφο, είναι η χρήση εξοπλισμού επικοινωνιών της Motorola. Αν και η ίδια η εταιρεία είπε στο CNN ότι ανέστειλε όλες τις πωλήσεις στη Ρωσία και έκλεισε τις δραστηριότητές της εκεί.

Κατάδικοι, δεκάδες χιλιάδες από τους οποίους έχει στρατολογήσει ο Βάγκνερ, συχνά σχηματίζουν το πρώτο κύμα επίθεσης και δέχονται τις μεγαλύτερες απώλειες, με το 80% από αυτούς να σκοτώνονται, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Πιο έμπειροι μαχητές, με θερμικές εικόνες και εξοπλισμό νυχτερινής όρασης, θα πρέπει να τους ακολουθήσουν.

Εάν οι δυνάμεις Wagner καταφέρουν να πάρουν μια θέση, η υποστήριξη του πυροβολικού τους επιτρέπει να σκάψουν χαρακώματα και να εδραιώσουν τα κέρδη τους, αλλά αυτά τα χαρακώματα είναι πολύ ευάλωτα σε επίθεση σε ανοιχτό έδαφος. 

Ωστόσο, σύμφωνα με ουκρανικές αναχαιτίσεις, ο συντονισμός μεταξύ του Βάγκνερ και του ρωσικού στρατού συχνά λείπει. 

Αναφέρεται επίσης ότι έως ότου το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα στον πόλεμο, ο Πριγκόζιν θα είναι στο μυαλό του και θα απαιτήσει περισσότερους πόρους για τον Βάγκνερ.

Η ομάδα φαίνεται επίσης ότι μπορεί να αποκτήσει όπλα με άλλα μέσα. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ο Βάγκνερ είχε προμηθευτεί όπλα από τη Βόρεια Κορέα. «Τον περασμένο μήνα, η Βόρεια Κορέα παρέδωσε ρουκέτες και πυραύλους πεζικού στη Ρωσία για χρήση από τον Βάγκνερ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.

Ο Πριγκόζιν δεν στερείται φιλοδοξίας. Καθώς στάθηκε στο Soledar την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι ο Βάγκνερ ήταν πιθανώς «ο πιο έμπειρος στρατός στον κόσμο σήμερα».

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Το' δε το όνειρο ο Τζ. Γιαϊτζί: Έξοδο Τουρκίας από ΝΑΤΟ- Την θέση της θα πάρει Κύπρος & Ισραήλ- Επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές εξελίξεις, που μπορεί να δρομολογηθούν μετά το βέτο της Τουρκίας στην...