Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ανώτατος αρχηγός ασφαλείας του ISIS προσποιούμενος τον αιτούντα άσυλο συνελήφθη στην Ολλανδία

Ένας Σύρος αιτών άσυλο συνελήφθη στην Ολλανδία την Τρίτη ως ύποπτος ότι ενεργούσε ως ένας από τους κορυφαίους αρχηγούς ασφαλείας του Ισλαμικού Κράτους κατά τη διαβόητη άνοδο του τρομοκρατικού πυρήνα στην εξουσία στη Μέση Ανατολή.

Ο 37χρονος άνδρας συνελήφθη στο χωριό Άρκελ, περίπου 40 χιλιόμετρα ανατολικά του Ρότερνταμ, όπου διέμενε από τότε που εισήλθε στην Ολλανδία και ζήτησε άσυλο το 2019.

Ο ύποπτος πιστεύεται ότι βρισκόταν σε ανώτερη θέση στις υπηρεσίες ασφαλείας τόσο του Ισλαμικού Κράτους όσο και, πριν από αυτό, της Jabhat al-Nusra, μιας άλλης απαγορευμένης τρομοκρατικής οργάνωσης τζιχαντιστών σαλαφιστών, σύμφωνα με την ολλανδική υπηρεσία δημόσιας εισαγγελίας (OM).

«Υποπτεύεται ότι από τη θέση του στο Ισλαμικό Κράτος συνέβαλε επίσης σε εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η οργάνωση στη Συρία», ανέφερε σε δήλωση ο ολλανδός γενικός εισαγγελέας.

«Πριν από αυτό, υποτίθεται ότι κατείχε την ίδια θέση για δύο χρόνια σε μια άλλη τρομοκρατική οργάνωση: την Jabhat al-Nusra. Λέγεται ότι κατείχε και τις δύο θέσεις μέσα και γύρω από τον προσφυγικό καταυλισμό Γιαρμούκ στα νότια της συριακής πρωτεύουσας Δαμασκού», πρόσθεσε η OM.

Η σύλληψη ακολούθησε μια πληροφορία σχετικά με την πρώην φερόμενη ανάμειξη του υπόπτου με τις τρομοκρατικές ομάδες στην ειδική ολλανδική ομάδα της αστυνομίας εγκλημάτων πολέμου. Μετά από έρευνα, οι αρχές φέρεται να αποκάλυψαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας του Ισλαμικού Κράτους από το 2015 έως το 2018, όταν εγκατέλειψε την οργάνωση και διέφυγε στην Ευρώπη αναζητώντας καταφύγιο.

Ο ύποπτος, ο οποίος δεν έχει ταυτοποιηθεί, θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστή στη Χάγη την Παρασκευή. Η Ολλανδία υπήρξε συχνά στόχος πολλών πρώην ισλαμιστών εξτρεμιστών που εγκατέλειψαν τη Συρία μετά την κατάρρευση του Ισλαμικού Κράτους.

Η ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf τόνισε δύο άλλα παραδείγματα ηγετών τζιχάντ που διολισθαίνουν στη χώρα μεταξύ των πολλών χιλιάδων Σύριων προσφύγων, τονίζοντας τις απίστευτα χαλαρές διαδικασίες ελέγχου της Ευρώπης που κατακλύζονται από τους αριθμούς που φθάνουν και εξακολουθούν να φθάνουν από τη Μέση Ανατολή.

Ένα παράδειγμα που αναφέρει η εφημερίδα είναι αυτό του Αζίζ, γνωστού ως «Balie τζιχάντι», ο οποίος εισήλθε στην Ολλανδία τον Σεπτέμβριο του 2017 με πλαστά χαρτιά και έζησε την υψηλή ζωή στο Άμστερνταμ για περισσότερο από ένα χρόνο. Οι άλλοι Σύροι τον αναγνώρισαν ως αρχηγό τρομοκρατών μόλις άρχισε να εμφανίζεται σε ένα κέντρο συζητήσεων στο Άμστερνταμ και ο Αζίζ συνελήφθη στη συνέχεια από τις αρχές. Καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκιση.

Ένα άλλο παράδειγμα αφορούσε έναν Σύρο υπήκοο που συνελήφθη στο Kapelle, Zeeland, το 2019. Ζούσε μια δυσδιάκριτη ζωή ως οδηγός λεωφορείου προτού παρουσιαστούν αποδεικτικά στοιχεία στις αρχές που έδειχναν την προσωπική του συμμετοχή στην εκτέλεση ενός Σύρου συνταγματάρχη στις όχθες του ποταμού Ευφράτη. Καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...