Κόσμος

Ιράν και Ρωσία θέλουν να εκδώσουν κρυπτονόμισμα βασισμένο στο χρυσό

Η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν φέρεται να συνεργάζεται με τη ρωσική κυβέρνηση για την από κοινού έκδοση ενός νέου κρυπτονομίσματος που υποστηρίζεται από χρυσό.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Vedomosti, το Ιράν συνεργάζεται με τη Ρωσία για τη δημιουργία ενός «κουπονιού της περιοχής του Περσικού Κόλπου» που θα χρησιμεύσει ως μέθοδος πληρωμής στο εξωτερικό εμπόριο.

Το διακριτικό προβλέπεται να εκδοθεί με τη μορφή ενός σταθερού νομίσματος που υποστηρίζεται από χρυσό, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Μπράζνικοφ, εκτελεστικό διευθυντή της Ρωσικής Ένωσης Κρυπτοβιομηχανίας και Blockchain.

Το stablecoin στοχεύει να επιτρέψει τις διασυνοριακές συναλλαγές αντί για νομίσματα fiat όπως το δολάριο ΗΠΑ, το ρωσικό ρούβλι ή το ριάλ Ιράν. Η έκθεση σημειώνει ότι το πιθανό κρυπτονόμισμα θα λειτουργούσε σε μια ειδική οικονομική ζώνη στο Αστραχάν, όπου η Ρωσία άρχισε να δέχεται ιρανικές αποστολές φορτίου.

Ο Ρώσος νομοθέτης Άντον Τκάτσεφ, μέλος της Επιτροπής Πολιτικής Πληροφορικής, Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών, τόνισε ότι ένα κοινό έργο stablecoin θα είναι δυνατό μόνο όταν η αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων ρυθμιστεί πλήρως στη Ρωσία. Μετά από πολλαπλές καθυστερήσεις, η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου υποσχέθηκε για άλλη μια φορά να ξεκινήσει τη ρύθμιση των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων το 2023.

Το Ιράν και η Ρωσία είναι μεταξύ των χωρών που απαγόρευσαν στους κατοίκους τους να χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και σταθερά νομίσματα όπως το Tether (USDT) για πληρωμές. Ταυτόχρονα, το Ιράν και η Ρωσία εργάζονται ενεργά για να υιοθετήσουν τα κρυπτονομίσματα ως εργαλείο εξωτερικού εμπορίου.

Τον Αύγουστο του 2022, το Υπουργείο Βιομηχανίας, Ορυχείων και Εμπορίου του Ιράν ενέκρινε τη χρήση κρυπτονομισμάτων για εισαγωγές στη χώρα εν μέσω συνεχιζόμενων διεθνών εμπορικών κυρώσεων. Η τοπική κυβέρνηση είπε ότι τα νέα μέτρα θα βοηθήσουν το Ιράν να μετριάσει τις παγκόσμιες εμπορικές κυρώσεις. Στη συνέχεια, το Ιράν υπέβαλε την πρώτη διεθνή παραγγελία εισαγωγής χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματααξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Τράπεζα της Ρωσίας – που ιστορικά ήταν αντίθετη στη χρήση της κρυπτογράφησης ως μέθοδο πληρωμής – συμφώνησε να επιτρέψει στην κρυπτογράφηση στο εξωτερικό εμπόριο να μετριάσει τον αντίκτυπο των διεθνών κυρώσεων. Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή δεν έχει διευκρινίσει ποτέ ποια κρυπτονομίσματα θα χρησιμοποιηθούν για τέτοιες συναλλαγές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ