Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

POLITICO: Η Ευρώπη παρακολουθεί την εξέλιξη της ανθρωπιστικής κρίσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Μια ομάδα Αρμένιων στρατιωτών με βαριά χειμωνιάτικα μπουφάν στέκονται αδρανείς γύρω από το πρώτο σημείο ελέγχου στο δρόμο προς το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κάποιοι καπνίζουν, κάποιοι κοιτάζουν τα βουνά πίσω τους, όπου λένε ότι τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν έχουν δημιουργήσει θέσεις βολής.

Για τρεις δεκαετίες, αυτός ο αυτοκινητόδρομος ήταν η μόνη διαδρομή μέσα ή έξω από την αποσχισθείσα περιοχή - εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του Αζερμπαϊτζάν, αλλά κρατήθηκε από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης από την εθνοτική Αρμενική πλειοψηφία.

Αλλά τώρα, η τακτική κυκλοφορία των φορτηγών τροφοδοσίας φορτίου, των λεωφορείων και των παλιών Lada φορτωμένων με αποσκευές έχει σταματήσει και οι φρουροί που βρίσκονταν σε υπηρεσία παρακολουθούν συνοδεία ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων και την περιστασιακή αποστολή του Ερυθρού Σταυρού. 

Τον περασμένο μήνα, ο λεγόμενος διάδρομος του Λατσίν που συνδέει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την Αρμενία έχει κλείσει , αφήνοντας έως και 100.000 ανθρώπους που ζουν εκεί υπό αποτελεσματικό αποκλεισμό, με τις προμήθειες σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης να εξαντλούνται.

«Τις τελευταίες δύο ημέρες, μετά βίας κατάφερα να βρω τίποτα να φάω στα καταστήματα», είπε ο Marut Vanyan, ένας 39χρονος blogger που ζει στην de facto πρωτεύουσα της περιοχής, το Στεπανακέρτ.

«Πρώτα ήταν τα λαχανικά και τα φρέσκα φρούτα που εξαφανίστηκαν. Τώρα, έχει μείνει μόνο αλκοόλ στα ράφια και όχι πολλά άλλα. Τα πρωινά έρχεται λίγο γάλα και γιαούρτι από τοπικές φάρμες, αλλά πάει πολύ γρήγορα», είπε στο POLITICO.

«Διαδικτυακά, το μόνο για το οποίο μιλάει κανείς είναι από πού να αγοράσει φάρμακα ή ένα σακί πατάτες. Στην ύπαιθρο, οι άνθρωποι έχουν αγελάδες και κοτόπουλα — αλλά ο μισός πληθυσμός ζει στην πρωτεύουσα και τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα εδώ».

Μετασοβιετική αντιπαράθεση

Αυτή δεν είναι η πρώτη σύγκρουση που διαδραματίζεται για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια περιοχή του Νοτίου Καυκάσου βυθισμένη εδώ και καιρό σε μια εθνοτική και εδαφική διαμάχη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Στη δεκαετία του 1990, καθώς κατέρρευσε η ΕΣΣΔ , οι αρμενικές δυνάμεις κινήθηκαν για να πάρουν τον έλεγχο των περιοχών που κατοικούνταν από Αρμένιους στη γειτονική Σοβιετική Δημοκρατία, δίνοντας αιματηρές μάχες με τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν για τη γη που και οι δύο πλευρές θεωρούν το έδαφος των προγόνων τους.

Εκατοντάδες χιλιάδες Αζέροι που ζούσαν μαζί τους εκτοπίστηκαν ή σκοτώθηκαν και η περιοχή κυβερνήθηκε για σχεδόν 30 χρόνια ως η μη αναγνωρισμένη Δημοκρατία του Αρτσάχ, σφραγισμένη πίσω από τις αμυντικές γραμμές και προσβάσιμη μέσω μόνο ενός ορεινού δρόμου από την Αρμενία.

Όλα άλλαξαν το 2020, όταν τανκς και στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν πέρασαν τα ναρκοσκεπασμένα σύνορα, παίρνοντας πίσω εκτάσεις εδάφους και αφήνοντας τους Αρμένιους του Καραμπάχ να ελέγχουν μόνο το Στεπανακέρτ μαζί με ορισμένες γύρω πόλεις και χωριά.

Βοηθημένες από τα τεράστια έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο και εφοδιασμένες με προηγμένο υλικό από τη σύμμαχό της Τουρκία, δυνάμεις στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν Μπακού κατέκλυσαν γρήγορα τους κακώς εξοπλισμένους στρατεύσιμους της Αρμενίας.

Μια κατάπαυση του πυρός με τη διαμεσολάβηση του Κρεμλίνου είδε 1.500 Ρώσους ειρηνευτικούς να αναπτυχθούν για να λειτουργήσουν ως προστατευτικά μέτρα και να επιβλέπουν τον διάδρομο του Λατσίν, τώρα ζωτικής σημασίας για τους Αρμένιους του Καραμπάχ που πλαισιώνονται και από τις δύο πλευρές από θέσεις που ελέγχονται από το Αζερμπαϊτζάν.

Αλλά τώρα, φαίνεται ότι οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κρατήσουν ανοιχτό τον διάδρομο. Στις 12 Δεκεμβρίου, μια ομάδα αυτοαποκαλούμενων περιβαλλοντικών διαδηλωτών από το Αζερμπαϊτζάν, οι περισσότεροι χωρίς εμφανές ιστορικό οικολογικού ακτιβισμού , πέρασαν το συρμάτινο φράχτη και έστησαν στρατόπεδο στον αυτοκινητόδρομο καθώς το στρατιωτικό σώμα της Μόσχας παρακολουθούσε.

Σύμφωνα με τον Tom de Waal, ανώτερο συνεργάτη στο Carnegie Europe και συγγραφέα πολλών βιβλίων για τη σύγκρουση, οι διαδηλωτές «προφανώς είχαν σταλεί εκεί από την κυβέρνηση του Μπακού», παρομοιάζοντάς τους με τους «πράσινους άντρες» που έστειλε η Ρωσία για να καταλάβει την Κριμαία το 2014.

Δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα

Το Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζει ότι οι διαδηλώσεις δεν εμποδίζουν τη χρήση του δρόμου, με αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι η συζήτηση για αποκλεισμό είναι «ψευδείς ειδήσεις». Εκπρόσωποι της κυβέρνησης και κρατικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ποικιλοτρόπως ο διάδρομος του Λατσίν είναι ανοιχτός για κυκλοφορία, έκλεισε οι Ρώσοι ή έχει αποκλειστεί από τους ίδιους τους Αρμένιους του Καραμπάχ.

Ωστόσο, ταυτόχρονα, κατηγορούν την αρμενική πλευρά ότι μεταφέρει χρυσό από παράνομα ορυχεία που ρυπαίνουν το περιβάλλον στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μέσω του αυτοκινητόδρομου για εξαγωγή, καθώς και ότι τον χρησιμοποιεί για να φέρει στρατιωτικό υλικό, όπως νάρκες ξηράς.

«Θα είμαστε εδώ για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας», είπε ο Adnan Huseyn, ένας από αυτούς που συμμετείχαν στην οικολογική διαμαρτυρία που μπλοκάρει τον διάδρομο. Επέμεινε ότι η ομάδα του παραμερίζεται για τους Ρώσους ειρηνευτές και για την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται από τον Ερυθρό Σταυρό.

Αξιωματούχοι στο Στεπανακέρτ, ωστόσο, επισημαίνουν ότι 400 τόνοι τροφίμων και φαρμάκων έφταναν στο Αρτσάχ από την Αρμενία καθημερινά. «Είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι ένα ή δύο αυτοκίνητα φαρμάκων μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ανθρωπιστικής κρίσης».

Αυτό που είναι ξεκάθαρο από το έδαφος στο σημείο ελέγχου Tegh στην Αρμενία είναι ότι οι περισσότερες προμήθειες απλώς δεν περνούν και το Υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος πείνας στην αραιοκατοικημένη ορεινή περιοχή είναι πλέον oρατός.

Με την ανθρωπιστική κατάσταση να επιδεινώνεται ραγδαία, μια ομάδα περισσότερων από δώδεκα μη κυβερνητικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του Genocide Watch, εξέδωσε προειδοποίηση ότι ισχύουν πλέον όλες οι προϋποθέσεις για εθνοκάθαρση.

«Ο παρών αποκλεισμός έχει σχεδιαστεί για να επιφέρει σκόπιμα συνθήκες ζωής που υπολογίζονται ότι θα επιφέρουν τον τερματισμό μιας εθνικής, εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας», ανέφερε η ομάδα σε δήλωση. .

Παγκόσμια πτώση

Με τη Ρωσία να είναι απασχολημένη με τον πόλεμό της, άλλοι παγκόσμιοι παίκτες τρέχουν στο κενό εξουσίας.

Η Τουρκία έχει προσφέρει πλήρη υποστήριξη στο σύμμαχό της, το Αζερμπαϊτζάν. Εν τω μεταξύ, το Ιράν έχει υποστηρίξει τον στενό εταίρο του την Αρμενία και φοβάται οποιαδήποτε αλλαγή στην άμεση γειτονιά του.

Τις τελευταίες ημέρες του 2022, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ φέρεται να εξέταζε μια κοινή δήλωση για την κρίση, με το μόνιμο μέλος της Γαλλίας να πιέζει για καταδίκη του Αζερμπαϊτζάν. Δηλώσεις τόσο από την Αρμενία όσο και από το Αζερμπαϊτζάν υπονοούν έκτοτε ότι η Ρωσία, ένα άλλο από τα πέντε μόνιμα μέλη, εμπόδισε ουσιαστικά την κίνηση.

Οι πολιτικοί στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν έχουν χτυπήσει αυτό που θεωρούν ως αδράνεια από τη Μόσχα, με τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν να κατηγορεί τα ρωσικά στρατεύματα που σταθμεύουν στην περιοχή ότι «έγιναν σιωπηλοί μάρτυρες της ερήμωσης της περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ». Η Αρμενία ζητά μια πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη ή διερευνητική αποστολή σε μια φαινομενική προσβολή στο Κρεμλίνο, το οποίο βλέπει και τον Νότιο Καύκασο μέσα στη σφαίρα επιρροής του.

Σε δήλωση στο POLITICO, ο εκπρόσωπος του αρμενικού υπουργείου Εξωτερικών Βαχάν Χουνανιάν έγραψε ότι απαιτείται «συγκεκριμένη πίεση» στο Αζερμπαϊτζάν από διεθνείς εταίρους. «Το μήνυμα από τις ΗΠΑ και την ΕΕ θα πρέπει να είναι σαφές - η νέα επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν είναι κατηγορηματικά απαράδεκτη και δεν θα γίνει ανεκτή και οποιαδήποτε παραβίαση των πάγιων συμφωνιών θα αντιμετωπίζεται με πολιτικές και οικονομικές συνέπειες».

Το Μπακού, ωστόσο, έχει απορρίψει σταθερά την προοπτική παρέμβασης ή επιρροής από το εξωτερικό. «Τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται υπό στρατιωτική κατοχή από την Αρμενία για σχεδόν 30 χρόνια», δήλωσε ο Aykhan Hajizade, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Αζερμπαϊτζάν καλούσε τους διεθνείς οργανισμούς να αποστείλουν διερευνητικές αποστολές σε αυτά τα εδάφη. Αυτό αντιτάχθηκε επίμονα από την Αρμενία». Πρόσθεσε ότι οποιοσδήποτε διεθνής οργανισμός που δρα εντός του Αζερμπαϊτζάν θα χρειαζόταν τη συγκατάθεση του Μπακού και «να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα».

Ενεργοποίηση της ΕΕ

Στο πλαίσιο της ρωσικής αδράνειας, πολλά δυτικά έθνη έχουν ενταθεί για να επιδιώξουν τον τερματισμό του αποκλεισμού.

«Καλούμε την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν να αποκαταστήσει την ελεύθερη κυκλοφορία μέσω του διαδρόμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις τον Δεκέμβριο. «Ο δρόμος προς τα εμπρός είναι μέσω διαπραγματεύσεων».

Το Ηνωμένο Βασίλειο και μερικές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν έκτοτε επαναλάβει αυτά τα σχόλια, ενώ ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Πίτερ Στανό είπε ότι οι Βρυξέλλες θα πιέσουν το Αζερμπαϊτζάν να «διασφαλίσει την ελευθερία και την ασφάλεια των μετακινήσεων».

Ωστόσο, ορισμένοι πιστεύουν ότι οι Βρυξέλλες δεν κάνουν αρκετά για ανθρωπιστικές ανησυχίες. Η Nathalie Loiseau, Γαλλίδα ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε στο POLITICO ότι ο αποκλεισμός είναι «παράνομος, σκληρός και αντιφατικός με τους ισχυρισμούς του Μπακού ότι το έδαφος ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν».

«Ποια χώρα θα εμπόδιζε σκόπιμα τους δικούς της ανθρώπους να λαμβάνουν τρόφιμα ή φάρμακα;»

«Τώρα πλησιάζει μια ανθρωπιστική καταστροφή, τι κάνουν οι Ρώσοι «ειρηνευτές» στον διάδρομο του Λατσίν; Τίποτα», είπε ο Loiseau. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η Ρωσία δεν υπήρξε ειρηνοποιός, αλλά παρέτεινε τη σύγκρουση στον Νότιο Καύκασο και δεν είναι πλέον αξιόπιστος παράγοντας».

Επισήμανε επίσης ότι η ΕΕ είναι ένας σημαντικός αγοραστής ενέργειας που προέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν. «Κάνει τη φωνή μας σημαντική. Δεν πρέπει να αποφεύγουμε την υπεράσπιση των οικουμενικών αξιών. Αν δεν το κάνουμε, ποιος θα ενεργήσει;».

Η Markéta Gregorová, ευρωβουλευτής από την ομάδα των Πρασίνων/EFA και μέλος τόσο της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην Αρμενία όσο και του Συμβουλίου Συνεργασίας ΕΕ-Αζερμπαϊτζάν, προχώρησε περαιτέρω, δηλώνοντας στο POLITICO: «Θα μπορούσαμε να παίξουμε μεγαλύτερο ρόλο όταν βοηθούμε στις διαπραγματεύσεις».

«Δεδομένου ότι έχουμε πολλές οικονομικές και άλλες σχέσεις με τις δύο χώρες, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να τις πείσουμε — αλλά δεν τους χρησιμοποιούμε».

Πρόσθεσε ότι υπάρχει κοινή αντίληψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα. «Αλλά εξαρτόμαστε λίγο από το τι αποφασίζουν να κάνουν η Επιτροπή και το Συμβούλιο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ