Μπαζολέ
Κόσμος

Γαλλία: Πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών κατηγορείται για συνέργεια σε εκβιασμό

Ο τέως επικεφαλής της DGSE από τον Απρίλιο του 2013 μέχρι τον Μάιο του 2017, οπότε συνταξιοδοτήθηκε, Μπερνάρ Μπαζολέ, κατηγορείται για αυθαίρετη στέρηση της ατομικής ελευθερίας από πρόσωπο με δημόσιο αξίωμα, ανέφερε μια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία της εφημερίδας Le Monde.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον Μάρτιο του 2016 ο Αλέν Ντιμενίλ, ένας 73χρονος Γαλλοελβετός επιχειρηματίας που έχει εμπλακεί σε πληθώρα δικαστικών υποθέσεων αναφορικά με τη διαχείριση των εταιρειών του στη Γαλλία και την Ελβετία, ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πτήση για τη Γενεύη από το αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού. Στο γκισέ της Air France τον έλεγξαν δύο τελωνειακοί υπάλληλοι. Αφού του ζήτησαν το διαβατήριό του, τον κάλεσαν να τους ακολουθήσει σε ένα αστυνομικό τμήμα για να συνεχιστεί ο έλεγχος.

Σύμφωνα με τη Le Monde, στο δωμάτιο μπήκαν τότε δύο πράκτορες της DGSE, με πολιτικά. Δηλώνοντας ότι αυτοί είναι «το κράτος», του είπαν ότι χρωστάει 15 εκατομμύρια ευρώ στη Γαλλία και θα πρέπει να έρθει σε επαφή με έναν δικηγόρο για να δει πώς θα σβήσει το χρέος. Για να στηρίξουν το αίτημά τους, του έδειξαν φωτογραφίες του ιδίου και της οικογένειάς του στην Αγγλία και την Ελβετία. Ο Ντιμενίλ υποστηρίζει επίσης ότι τον απείλησαν.

Η «συζήτηση» κράτησε μερικά λεπτά, ο επιχειρηματίας δήλωσε ότι σκοπεύει να υποβάλει μήνυση και οι πράκτορες έφυγαν.
Του ασκήθηκε δίωξη τον περασμένο Οκτώβριο

Τον Οκτώβριο του 2022 ο Μπαζολέ έδωσε κατάθεση και του ασκήθηκε δίωξη.

Τα ονόματα των πρακτόρων που «ανέκριναν» τον Ντιμενίλ δεν θα αποκαλυφθούν ποτέ αφού καλύπτονται από το κρατικό απόρρητο.

Για τον Μπαζολέ, ο στόχος ήταν να έρθει σε επαφή με τον επιχειρηματία τον οποίο η DGSE θεωρούσε «άπιαστο» καθώς οι πολυάριθμες απόπειρες να του μιλήσουν στο παρελθόν είχαν αποτύχει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...