Κόσμος

Η Τουρκία στοιχηματίζει στο αέριο της Μαύρης Θάλασσας για να μειώσει την εξάρτηση από εισαγωγές

Η Τουρκία ανακοίνωσε τη Δευτέρα μια νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για ένα ήδη ανακαλυφθέν κοίτασμα στη λεκάνη, κάτι που θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό βήμα για τη χώρα στη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της. Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα έχουν αυξηθεί πλέον στα 710 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), δήλωσε τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η χώρα αναβάθμισε την εκτίμηση των πόρων ενός κοιτάσματος φυσικού αερίου που είχε ανακαλυφθεί στο παρελθόν και ανακοίνωσε μια νέα ανακάλυψη στα ύδατά της στη Μαύρη Θάλασσα.

Το ήδη ανακαλυφθέν κοίτασμα Sakarya είδε τα αποθέματά του να αναβαθμίζονται, ενώ μια νέα ανακάλυψη στο Caycuma-1 ενισχύει περαιτέρω τις εκτιμήσεις της Τουρκίας για φυσικό αέριο που θα μπορούσε να αντικαταστήσει μεγάλο μέρος των εισαγωγών της, από τις οποίες η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό.

«Ως αποτέλεσμα της ανάλυσης των δεδομένων, έχουμε αναθεωρήσει το προηγουμένως δηλωμένο απόθεμα των 540 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων σε 652 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα», δήλωσε ο Ερντογάν σύμφωνα με το Reuters. «Με τη νέα μας ανακάλυψη στο Caycuma-1, τα αποθέματά μας φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα αυξήθηκαν κατά 170 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε 710 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Αυτή η νέα ανακάλυψη θα ανοίξει την πόρτα για νέες. Θα ξεκινήσουμε τη γεώτρηση νέων γεωτρήσεων το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο τον Ερντογάν, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Το κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya βρίσκεται σε καλό δρόμο για την παραγωγή του πρώτου φυσικού αερίου ήδη από το επόμενο έτος, δήλωσε ο Τούρκος Ερντογάν τον Νοέμβριο αναφέρει το OilPrice.com. «Ας ελπίσουμε ότι θα αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε αυτό το αέριο τον επόμενο χρόνο», φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος τον περασμένο μήνα.

Αυτή την εβδομάδα, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία είχε ήδη ανοίξει 13 πηγάδια στο κοίτασμα Sakarya. Η νέα ανακάλυψη, στο Caycuma-1, θα μπορούσε να συνδεθεί με το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya και από εκεί με το εθνικό δίκτυο της χώρας, δήλωσε ο ίδιος τη Δευτέρα.

Τα πρόσφατα αναπτυγμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου πρόκειται να συμβάλουν πολύ στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Τουρκίας. Μέχρι στιγμής, η χώρα βασιζόταν κυρίως στις εισαγωγές για την προμήθεια ενεργειακού εφοδιασμού. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει πλήξει σκληρά την οικονομία και τις τιμές της ενέργειας της Τουρκίας και έχει κάνει τις εισαγωγές ενέργειας πολύ πιο ακριβές για την Άγκυρα.

Πριν από την ενημέρωση των αποθεμάτων αυτής της εβδομάδας, οι Τούρκοι αξιωματούχοι περίμεναν ότι οι πόροι φυσικού αερίου της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσαν να καλύψουν περίπου το ένα τρίτο της ζήτησης φυσικού αερίου της χώρας, σημειώνει το Bloomberg.

Η Τουρκία ετοιμάζεται επίσης να φιλοξενήσει έναν κόμβο φυσικού αερίου για το ρωσικό και άλλο φυσικό αέριο, το οποίο, ωστόσο, μπορεί να μην είναι πολιτικά ευχάριστο για την ΕΕ. Νωρίτερα φέτος, ο Ερντογάν και ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Και με τα δικά του λόγια, ο Πούτιν ανακοίνωσε στον κόσμο ότι «η Ευρώπη μπορεί να πάρει το φυσικό της αέριο από την Τουρκία», φέρεται να είπε ο Ερντογάν. Μια εβδομάδα νωρίτερα, ο Πούτιν πρότεινε για πρώτη φορά στη Ρωσία να ανακατευθύνει τις προμήθειες φυσικού αερίου που προορίζονται για τους κατεστραμμένους αγωγούς Nord Stream στη Μαύρη Θάλασσα και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Από τότε που ο Πούτιν πρότεινε για πρώτη φορά τη δημιουργία του κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, οι δύο χώρες δεν έχασαν χρόνο και ανέθεσαν τον Οκτώβριο στις αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές ενέργειας να ξεκινήσουν αμέσως τεχνικές εργασίες για να πραγματοποιήσουν τη ρωσική πρόταση. «Δεν θα υπάρξει αναμονή» για αυτό το θέμα, είπε ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει το AP.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις για τον πιθανό κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία θα ληφθούν το 2023.

«Αυτή τη στιγμή η Gazprom εργάζεται ενεργά με Τούρκους συναδέλφους, με άλλους πιθανούς συμμετέχοντες σε αυτό το έργο από άλλες χώρες», φέρεται να είπε ο Νόβακ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24 την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ