Κόσμος

Αμερικανός δημοσιογράφος: Η CIA κατευθύνει επιθέσεις εντός της Ρωσίας

Η CIA χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες πληροφοριών μιας ευρωπαϊκής χώρας του ΝΑΤΟ για να διεξάγει επιθέσεις δολιοφθοράς στη Ρωσία από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ανέφερε ο ερευνητής δημοσιογράφος και βετεράνος των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, Τζακ Μέρφι το Σάββατο, επικαλούμενος ανώνυμους πρώην αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών και του στρατού των ΗΠΑ.

Η έκθεση ανέφερε ότι κανένα αμερικανικό προσωπικό δεν βρίσκεται στο έδαφος στη Ρωσία, αλλά ότι οι επιχειρήσεις διευθύνονται από τη CIA. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες πληροφοριών ενός συμμάχου για να προσθέσουν ένα επιπλέον επίπεδο εύλογης άρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μέρφι είπε ότι δεν κατονόμασε τη χώρα του ΝΑΤΟ της οποίας οι υπηρεσίες πληροφοριών χρησιμοποιήθηκαν στην έκθεση, επειδή «κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιχειρησιακή ασφάλεια των πυρήνων που εξακολουθούν να λειτουργούν εντός της Ρωσίας».

Η αναφορά εμφανίστηκε στον προσωπικό ιστότοπο του Μέρφι και σε ένα σημείωμα στο τέλος του κομματιού, εξήγησε γιατί δεν δημοσιεύτηκε από ένα μέσο ενημέρωσης. «Ενώ δούλευα με συντάκτες σε επικρατούσες εκδόσεις, μου ζητήθηκε να κάνω πράγματα που ήταν παράνομα και ανήθικα σε μια περίπτωση, και σε μια άλλη περίπτωση, ένιωσα ότι ένας ανώτερος αξιωματούχος της CIA μπόρεσε να επεξεργαστεί το άρθρο μου κάνοντας άγνωστες δηλώσεις, προτού διαρρεύσει μια ιστορία για τους New York Times για να υπονομεύσει αυτό το κομμάτι», έγραψε.

Σύμφωνα με την έκθεση, η μυστική εκστρατεία εντός της Ρωσίας έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Δύο πρώην στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι κατασκοπευτικές υπηρεσίες της χώρας του ΝΑΤΟ είχαν κρύψει μια κρύπτη εκρηκτικών και εξοπλισμού στη Ρωσία πριν από περισσότερο από μια δεκαετία και μερικά από τα εργαλεία χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα.

Ένας πρώην αξιωματούχος των ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ και ένας Αμερικανός που έχει γνώση για την εκστρατεία είπε ότι η CIA δεν αναμείχτηκε στις επιχειρήσεις της χώρας του ΝΑΤΟ στη Ρωσία μέχρι το 2014. Η πρώτη φορά που μπήκαν στη Ρωσία πυρήνες που κατευθύνονταν τόσο από τη CIA όσο και από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ήταν το 2016, και περισσότερα μπήκαν στη χώρα τα επόμενα χρόνια.

Ο σύμμαχος του ΝΑΤΟ παρείχε στους μυστικούς πράκτορες κάλυψη για να εξηγήσουν την παρουσία τους στη Ρωσία και έγγραφα για να τους υποστηρίξουν. Η έκθεση ανέφερε ότι τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η υπηρεσία κατασκοπείας του συμμάχου του ΝΑΤΟ ενεργοποίησε τους πυρήνες της στο εσωτερικό της Ρωσίας χρησιμοποιώντας μυστική επικοινωνία και ήταν έτοιμες για εντολές σχετικά με τους στόχους που θα χτυπούσαν.

Δεν είναι ξεκάθαρο για πόσες επιθέσεις ευθύνονται οι πυρήνες, αλλά υπήρξε μια σειρά από μυστηριώδεις εκρήξεις σε ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, σταθμούς παραγωγής ενέργειας και σιδηροδρόμους από την εισβολή. Η έκθεση υποδηλώνει ότι οι σαμποτέρ θα μπορούσαν να ήταν πίσω από μια πυρκαγιά τον Απρίλιο στο ερευνητικό ινστιτούτο των Ρωσικών Δυνάμεων Αεροδιαστημικής Άμυνας, η οποία σκότωσε περισσότερους από 20 ανθρώπους.

Οι επιχειρήσεις δολιοφθοράς που επιβλέπει η CIA απαιτούν προεδρικό πόρισμα. Ο Πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε ένα πόρισμα πριν αποχωρήσει από το αξίωμά του, το οποίο επέτρεπε μυστική δράση κατά της Ρωσίας για ισχυρισμούς ότι η Μόσχα παρενέβη στις εκλογές του 2016, ισχυρισμός που δεν έχει ποτέ αποδειχθεί.

Σύμφωνα με την Washington Post, το εύρημα του Ομπάμα επιτρέπει την «φύτευση κυβερνοόπλων στην υποδομή της Ρωσίας, το ψηφιακό ισοδύναμο των βομβών που θα μπορούσαν να πυροδοτηθούν εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες βρεθούν σε μια κλιμακούμενη ανταλλαγή με τη Μόσχα». Ο Μέρφι επικαλέστηκε έναν πρώην αξιωματούχο της CIA που είπε ότι το εύρημα επέτρεπε επίσης επιχειρήσεις δολιοφθοράς κατά της Ρωσίας, αν και άλλοι πρώην αξιωματούχοι με τους οποίους μίλησε είπαν ότι οι τρέχουσες επιχειρήσεις θα απαιτούσαν μια τροποποίηση ή ένα εντελώς νέο εύρημα.

Ένας εκπρόσωπος της CIA αρνήθηκε τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στην έκθεση, αλλά ο Μέρφι επεσήμανε ότι η υπηρεσία κατασκοπείας μπορεί νομικά να αρνηθεί την ύπαρξη των μυστικών της επιχειρήσεων.

Η CIA που διευθύνει δολιοφθορές εντός της Ρωσίας κινδυνεύει με μεγάλη κλιμάκωση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνική κλιμάκωση. Η Ουκρανία ενίσχυσε πρόσφατα τις δικές της επιθέσεις εντός ρωσικού εδάφους και σύμφωνα με τους Times, το Πεντάγωνο ενέκρινε σιωπηρά πρόσφατες επιθέσεις με drone που έπληξαν αεροπορικές βάσεις βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, αυξάνοντας τον κίνδυνο κλιμάκωσης.

Στο σημείωμά του στο τέλος της έρευνας, ο Μέρφι είπε ότι δημοσίευσε την ιστορία για να ενημερώσει το κοινό: «Πράγματι, η ρωσική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ποιος χρηματοδοτεί αυτές τις επιθέσεις δολιοφθοράς. Επιπλέον, η κοινότητα των πληροφοριών θέλει να μάθουν. Το μόνο κόμμα που μένει στο σκοτάδι είναι το ευρύ κοινό, που δεν γνωρίζει τον σκιώδη πόλεμο που λαμβάνει χώρα στα παρασκήνια», έγραψε.

Ο Μέρφι είπε ότι το άρθρο «πέρασε από μια σθεναρή διαδικασία ελέγχου γεγονότων και κρίθηκε άξιο ειδήσεων ως οι στρατηγικοί βομβαρδισμοί στο Λάος και στην Καμπότζη ή η μυστική εκστρατεία με drone της CIA στο Πακιστάν».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ