Κόσμος

Στα «μαχαίρια» Ινδία- Πακιστάν: «Χασάπης» ο Μόντι, «άντρο τρομοκρατίας» το Ισλαμαμπάντ

Συγκεκριμένα, ο Πακιστανός ΥΠΕΞ αποκάλεσε τον πρωθυπουργό της Ινδίας «χασάπη του Γκουτζαράτ», όταν ο Ινδός ΥΠΕΞ είπε πως το Πακιστάν είναι «επίκεντρο της τρομοκρατίας» και μάλιστα μπροστά στις κάμερες.

Μετά τον χωρισμό τους, αφού έπαψαν να αποτελούν μέρος της βρετανικής αυτοκρατορίας το 1947, οι δυο χώρες που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια, βρίσκονται σε σύγκρουση για την περιοχή του Κασμίρ, στα Ιμαλάια. Έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους, με τους δύο από τους τρεις να έχουν διακύβευμα τον έλεγχο του Κασμίρ.

Η έχθρα και οι αντιδικίες των δύο χωρών δεν έπαψαν ποτέ: στην πορεία των ετών οι αψιμαχίες ανάμεσά τους είναι αναρίθμητες. Τα πιο πρόσφατα σοβαρά επεισόδια μεταξύ των δυο χωρών ανάγονται στο 2019, όταν είχαν φθάσει στα πρόθυρα πολέμου.

Το Νέο Δελχί κατηγορεί το Ισλαμαμπάντ πως προσφέρει καταφύγιο στους ηθικούς αυτουργούς τρομοκρατικών ενεργειών στην ινδική επικράτεια, ειδικά των επιθέσεων στη Μουμπάι το 2008 (πάνω από 160 νεκροί).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σ. Τζαϊσανκάρ κατηγόρησε νωρίτερα το Πακιστάν πως αποτελεί «επίκεντρο της τρομοκρατίας».

«Θα σας συμβούλευα να αλλάξετε συμπεριφορά, να προσπαθήσετε να γίνετε καλός γείτονας», είπε μπροστά στον Τύπο. Θύμισε τις δηλώσεις «της Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια της επίσκεψής στο Πακιστάν, όταν είχε πει ‘αν βλέπετε τα φίδια στον κήπο σας, δεν μπορείτε να τα αφήνετε να επιτίθενται και να δαγκώνουν τους γείτονές σας, διότι θα καταλήξουν να δαγκώσουν αυτούς που τα κρατούν στον κήπο’».

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Πακιστάν, ο Μπιλαουάλ Μπούτο, αντέταξε ότι η Ινδία προσπαθεί να ταυτίσει τους μουσουλμάνους με τους τρομοκράτες – και στο δικό της έδαφος, και στο πακιστανικό.

Θύμισε στον Τζαϊσανκάρ πως «ο Οσάμα μπιν Λάντεν είναι νεκρός, (αλλά) ο χασάπης της Γκουτζαράτ είναι ζωντανός – είναι ο πρωθυπουργός της Ινδίας αυτοπροσώπως».

Ο ινδός πρωθυπουργός, ο εθνικιστής ινδουιστής Ναρέντρα Μόντι, ήταν πολιτειακός πρωθυπουργός στην Γκουτζαράτ όταν ξέσπασαν ταραχές το 2002 ανάμεσα σε πιστούς διαφορετικών θρησκειών, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.100 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι.

Στον Μόντι, ο οποίος κατηγορήθηκε πως – στην καλύτερη περίπτωση – έκλεισε τα μάτια μπροστά στη βία, είχε επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ ωσότου εξελέγη ομοσπονδιακός πρωθυπουργός το 2014.

Ο Μπούτο πρόσθεσε πως η χώρα του έχει επίσης αιματοκυλιστεί από την τρομοκρατία και υπενθύμισε πως θύμα της είναι κι ο ίδιος: η μητέρα του, η Μπεναζίρ Μπούτο, έπεσε θύμα βομβιστή-καμικάζι το 2007. «Γιατί να θέλουμε ο λαός μας να υποφέρει; Δεν το θέλουμε, σε καμία περίπτωση».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ