Κόσμος

DW: Ουγγαρία- Το κέντρο κατασκοπείας της Ρωσίας στην Ε.Ε- Πώς η κυβέρνηση της Βουδαπέστης έγινε ευάλωτη στον εκβιασμό της Μόσχας


Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Όρμπαν έχει επανειλημμένα μπλοκάρει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και στη χώρα του, οι Ρώσοι πράκτορες συνεχίζουν να έχουν ελεύθερα χέρια, δείχνει ανάλυση της Deutsche Welle .

Στα τέλη Νοεμβρίου 2022, οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις συνέλαβαν έναν ύποπτο Ρώσο πράκτορα σε ένα συνοριακό σημείο διέλευσης με την Ουγγαρία, μια χώρα όπου ο άνδρας ήθελε να περάσει λαθραία πληροφοριοδότες . Αυτά είναι αποθηκευμένα σε ένα USB stick και στόχευαν την ηγεσία και το προσωπικό της ουκρανικής εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών SBU και της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GUR, καθώς και ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τις βάσεις, τα όπλα και την επιμελητεία του ουκρανικού στρατού. Το ραβδί επρόκειτο να παραδοθεί στη ρωσική πρεσβεία στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο δημοσιογράφος Szabolcs Panyi, ο οποίος αναφέρθηκε σε αυτή την υπόθεση για την πύλη Balkan Insight, ερευνούσε τις δραστηριότητες ρωσικής κατασκοπείας στην Ουγγαρία εδώ και πολύ καιρό. Φοβάται ότι η Βουδαπέστη θα μπορούσε να γίνει το κέντρο της ρωσικής κατασκοπείας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 50 διαπιστευμένοι διπλωμάτες που εργάζονται στην ουγγρική πρωτεύουσα, ενώ υπάρχουν λίγο περισσότεροι από 20 στην Πράγα, τη Βαρσοβία και την Μπρατισλάβα μαζί .

« Πολλοί πράκτορες είναι γνωστό ότι εργάζονται υπό την κάλυψη διπλωματών επειδή απολαμβάνουν ασυλία, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να διωχθούν από τις αρχές της χώρας υποδοχής » , εξηγεί ο δημοσιογράφος στη DW . Εκτός από το προσωπικό της ρωσικής πρεσβείας, ασυλία απολαμβάνουν και οι υπάλληλοι της Διεθνούς Τράπεζας Επενδύσεων (IIB) στην Ουγγαρία, η οποία ιδρύθηκε κατά τη σοβιετική περίοδο. Τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας μεταφέρθηκαν από τη Μόσχα στη Βουδαπέστη πριν από τρία χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα δεν χρειάζεται να φοβάται την ουγγρική χρηματοοικονομική εποπτική αρχή, τις ποινικές έρευνες ή τα δικαστήρια. Όταν ανακοινώθηκε αυτή η κίνηση, η ουγγρική αντιπολίτευση ήδη υποπτευόταν ότι η κυβέρνηση στη Βουδαπέστη υποστήριζε τη δημιουργία ενός δικτύου KBG. Και όχι χωρίς λόγο, καθώς ο επικεφαλής του ΙΙΒ, Νικολάι Κόσοφ, προέρχεται από μια οικογένεια γεμάτη κατασκόπους, αναφέρει η DW. Ο πατέρας του ήταν κάτοικος της KGB στη Βουδαπέστη και η μητέρα του εγκωμιάστηκε από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ως « ένας από τους πιο εξαιρετικούς κατασκόπους του 20ου αιώνα » .

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία , η ΕΕ και οι χώρες του ΝΑΤΟ που συμμετείχαν προηγουμένως στο IIB - Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία και Σλοβακία - ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την τράπεζα. Παρέμεινε η Ουγγαρία. Επιπλέον, από την αρχή της ρωσικής επιθετικότητας, όλα τα κράτη της ΕΕ ήταν προετοιμασμένα να εκδιώξουν Ρώσους κατασκόπους που λειτουργούσαν υπό διπλωματική κάλυψη. Και σε αυτή την περίπτωση, η Ουγγαρία έκανε μια εξαίρεση. Ο Szabolcs Panyi λέει ότι μπορεί να απαριθμήσει πολλές περιπτώσεις όπου οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες δραστηριοποιούνται στην Ουγγαρία, και οι ουγγρικές αρχές το λαμβάνουν υπόψη αυτό αδιαμαρτύρητα. Ένα παράδειγμα είναι ο πρώην ευρωβουλευτής του συντηρητικού δεξιού κόμματος Jobbik, Bela Kovacs, με το παρατσούκλι " KGBela " .

Καταγγέλθηκε από το Ουγγρικό Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος ήδη από τον Απρίλιο του 2014, αλλά κατηγορήθηκε για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας μόλις τον Απρίλιο του 2017. Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια μέχρι να εκδοθεί η τελική ποινή. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Kovacs κατάφερε να διαφύγει στη Μόσχα, αναφέρει ο Panyi σε συνέντευξή του στη DW. Ο Panyi και οι συνεργάτες του ερεύνησαν επίσης το ιστορικό των στενών σχέσεων της κυβέρνησης Orban με τον Πούτιν. Οι δημοσιογράφοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Μόσχα έκανε την ουγγρική κυβέρνηση ευάλωτη στον εκβιασμό, για παράδειγμα βασιζόμενη σε ρωσικά ορυκτά καύσιμα και κοινές ενεργειακές συμφωνίες, καθώς και επεκτείνοντας τον πυρηνικό σταθμό του Paks με ρωσική τεχνολογία και χρηματοδότηση.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ