Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκία: Θα ζητήσει από τη Ρωσία έκπτωση 25% στο φυσικό αέριο

Google Logo Προσθέστε το pentapostagma.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, μία συμφωνία με τη Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει την πίεση στη λίρα, ένα από τα νομίσματα με τις χειρότερες επιδόσεις στον πλανήτη τον περασμένο χρόνο, και να βοηθήσει τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποφύγει την αύξηση των τιμών της ενέργειας ενόψει των εκλογών του 2023 σε μια εποχή που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονη ενεργειακή κρίση.

Η Τουρκία θέλει η έκπτωση να ισχύει για τις πληρωμές του 2023 και αναδρομικά για ορισμένες πληρωμές που έχουν γίνει το 2022, είπαν οι αξιωματούχοι που μίλησαν στο Bloomberg υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Εάν η Τουρκία δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την έκπτωση στα επίπεδα που επιθυμεί, τότε θα επιδιώξει αναβολή πληρωμών κατά προτίμηση μέχρι το 2024, δήλωσαν οι αξιωματούχοι χωρίς να διευκρινίσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία έχει συνάψει συμφωνία με την Gazprom η οποία θα της επιτρέψει να αναβάλλει τις πληρωμές για το φυσικό αέριο στους επόμενους έξι μήνες.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι οικονομικοί και ενεργειακοί δεσμοί της Τουρκίας με τη Ρωσία αυξάνονται, αν και ο Ερντογάν μοιάζει να ισορροπεί σε μια μετρημένη θέση σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ερντογάν έχει καλωσορίσει την πρόταση του Πούτιν για τη δημιουργία νέο κόμβου στην Τουρκία για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν απορρίψει την ιδέα πάντως, κατηγορώντας τον Πούτιν ότι χρησιμοποιεί τα ενεργειακά του αποθέματα ως όπλο στον πόλεμο της Ουκρανίας. Από την πλευρά της, η Ρωσία αναζητά νέες αγορές έχοντας διακόψει τον εφοδιασμό στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Ευρώπης, που κάποτε ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Η Ελλάδα θα χρησιμοποιεί μόνιμα βουλγαρική αεροπορική βάση για να επεκτείνει επίσημα την παρουσία της στην Μαύρη Θάλασσα

Βούλγαροι Βουλευτές: Εάν τα αμερικανικά αεροσκάφη ανεφοδιασμού επιστρέψουν στη Βουλγαρία, η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει...