Κόσμος

Ουρές εκατοντάδων μέτρων σε βενζινάδικα στην Ουγγαρία: Η χώρα αντιμετωπίζει κρίση καυσίμων

Η έλλειψη καυσίμων έχει δημιουργήσει ουρές σε πρατήρια καυσίμων στην Ουγγαρία, ανέφερε την Τρίτη ο ουγγρικός ενεργειακός κολοσσός MOL, κατά την οποία αυτή η κατάσταση είναι συνέπεια του περιορισμού των τιμών της βενζίνης που επέβαλε η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν.

Ο ουγγρικός Τύπος παρουσίασε ουρές εκατοντάδων μέτρων σε πρατήρια καυσίμων της χώρας την Τρίτη. «Η κατάσταση της προσφοράς είναι προφανώς κρίσιμη, η ζήτηση έχει εκραγεί, οι καταναλωτές κάνουν κρατήσεις και οι αγορές πανικού έχουν αρχίσει», δήλωσε ο Gyorgy Bacsa, εκτελεστικός διευθυντής της MOL, σε δήλωση που εστάλη στο πρακτορείο France Presse, που έλαβε η Agerpres.  Ένας φωτογράφος του France Presse διαπίστωσε ότι οι περισσότερες αντλίες σε πολλά βενζινάδικα στη Βουδαπέστη ήταν άδειες.

«Μια μερική έλλειψη των προϊόντων μας επηρεάζει ολόκληρο το δίκτυό μας και το ένα τέταρτο των πρατηρίων μας είναι εντελώς άδεια», δήλωσε ο Bacsa. Η έλλειψη καυσίμων προκαλείται από τη μείωση κατά 30% των εισαγωγών καυσίμων, καθώς και από ορισμένες εργασίες συντήρησης σε ένα από τα διυλιστήρια της MOL, οι οποίες θα διαρκέσουν «αρκετές εβδομάδες», είπε. Το έλλειμμα εισαγωγών είναι συνέπεια του περιορισμού των τιμών των καυσίμων που επέβαλε η κυβέρνηση, γεγονός που οδήγησε ξένες εταιρείες να μειώσουν τις προμήθειες καυσίμων στην Ουγγαρία, σύμφωνα με την Ένωση Ανεξάρτητων Πρατηρίων Καυσίμων (FBSZ).

«Το ανώτατο όριο των τιμών πρέπει να εγκαταλειφθεί», δήλωσε η FBSZ σε δήλωση που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο. Τον Νοέμβριο του 2021, η Βουδαπέστη όρισε μια σταθερή τιμή περίπου 1,17 ευρώ ανά λίτρο αμόλυβδης βενζίνης 95. Με αναθεώρηση κάθε τρεις μήνες, το ανώτατο όριο επεκτάθηκε τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο και παραμένει σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι το ανώτατο όριο τιμών -σε μια σειρά βασικών προϊόντων διατροφής, καθώς και στα καύσιμα- στοχεύει στη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και στη μείωση του καλπάζοντος πληθωρισμού που η εκτελεστική εξουσία κατηγορεί για τις επιπτώσεις των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Ο πληθωρισμός ενός έτους της Ουγγαρίας έφτασε στο 21,6% τον Οκτώβριο, το υψηλότερο επίπεδό του από το 1996 και το τρίτο υψηλότερο στην ΕΕ, σύμφωνα με τη Eurostat.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Το' δε το όνειρο ο Τζ. Γιαϊτζί: Έξοδο Τουρκίας από ΝΑΤΟ- Την θέση της θα πάρει Κύπρος & Ισραήλ- Επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές εξελίξεις, που μπορεί να δρομολογηθούν μετά το βέτο της Τουρκίας στην...