Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Η Ουκρανία απορρίπτει την πρόταση του Μακρόν να λάβει η Ρωσία εγγυήσεις ασφαλείας για τον τερματισμό του πολέμου

Η πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να λάβει η Ρωσία εγγυήσεις ασφαλείας σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δέχτηκε έντονη κριτική στο Κίεβο και τις χώρες της Βαλτικής την Κυριακή, σύμφωνα με το Agerpres.

Το θέμα αυτών των εγγυήσεων ασφαλείας προτάθηκε από τη Μόσχα στα τέλη του περασμένου έτους, αίτημα το οποίο στη συνέχεια, μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, αποτέλεσε αντικείμενο έντονων και τελικά αποτυχημένων διπλωματικών διαπραγματεύσεων, με την Ουάσιγκτον να θεωρεί τα αιτήματα της Μόσχας απαράδεκτα. Η Ρωσία ζήτησε συγκεκριμένα την απόσυρση της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ στις θέσεις πριν από το 1997 - δηλαδή πριν από την επέκταση της Συμμαχίας προς την Ανατολή - και την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ στα πρώην σοβιετικά κράτη, ειδικά στην Ουκρανία .

Αυτό το θέμα επανήλθε τώρα στην προσοχή από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Σε συνέντευξή του στο TF1 που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο ηγέτης των Ηλυσίων είπε ότι η Ευρώπη και η Δύση στο σύνολό της πρέπει να εξετάσουν έναν τρόπο να ανταποκριθούν στις ανησυχίες ασφαλείας της Ρωσίας εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεχθεί τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. . «Αυτό σημαίνει ότι ένα από τα ουσιαστικά σημεία που πρέπει να λύσουμε - όπως έλεγε πάντα ο πρόεδρος Πούτιν - είναι ο φόβος ότι το ΝΑΤΟ θα φτάσει στις πύλες του και η ανάπτυξη όπλων που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη Ρωσία», είπε ο Μακρόν.

«Αυτό το θέμα θα είναι μέρος των θεμάτων για την ειρήνη, επομένως πρέπει να προετοιμάσουμε τι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε, δηλαδή πώς θα προστατεύσουμε τους συμμάχους και τα κράτη μέλη μας και πώς θα δώσουμε εγγυήσεις στη Ρωσία την ημέρα που θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. », πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος. Όμως η πρότασή του αντιμετωπίστηκε με έντονη κριτική στο Κίεβο. «Κάποιος θέλει να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας σε ένα τρομοκρατικό και δολοφονικό κράτος;» έγραψε στο Twitter ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξίι Ντανίλοφ. «Αντί για τη Νυρεμβέργη - ας υπογράψουμε μια συμφωνία και ας σφίξουμε τα χέρια;» πρόσθεσε, προτείνοντας έτσι τη δημιουργία ενός δικαστηρίου που θα κρίνει τους Ρώσους υπεύθυνους με τον ίδιο τρόπο που κρίθηκαν οι Ναζί μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και ο Mihailo Podoliak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, υποστήριξε ότι η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει.

«Ο πολιτισμένος κόσμος χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας ενάντια στις βάρβαρες προθέσεις της Ρωσίας μετά τον Πούτιν», έγραψε επίσης ο Ποντόλιακ στο Twitter. Από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ Αραχαμία, βουλευτής στο Verkhovna Rada της Ουκρανίας, παρουσίασε τους δικούς του όρους προκειμένου η Ρωσία να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας. "Το μόνο που πρέπει να κάνει η Ρωσία είναι να εγκαταλείψει το έδαφος της χώρας μας, να πληρώσει αποζημιώσεις, να τιμωρήσει εγκληματίες πολέμου και να εγκαταλείψει οικειοθελώς τα πυρηνικά όπλα. Μετά από αυτό είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να μιλήσουμε για εγγυήσεις ασφαλείας", είπε. Με την πρόταση του Μακρόν διαφώνησαν και αξιωματούχοι των χωρών της Βαλτικής. «

Η ιδέα ότι η Δύση μπορεί να σταματήσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παρέχοντας εγγυήσεις ασφαλείας στη Ρωσία μας κάνει να πέσουμε στην παγίδα της αφήγησης του Πούτιν ότι η Δύση και η Ουκρανία ευθύνονται για αυτόν τον πόλεμο και ότι η Ρωσία είναι ένα αθώο θύμα», είπε ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας της Λετονίας. Ο υπουργός Άρτις Πάμπρικς πιστεύει, σύμφωνα με τους Financial Times.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Linas Linkevicius υποστήριξε επίσης στο Twitter ότι «η Ρωσία έχει όλες τις εγγυήσεις ασφαλείας εάν δεν επιτεθεί, δεν προσαρτήσει ή δεν καταλάβει τους γείτονές της» και «αν κάποιος θέλει να δημιουργήσει μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας που να Επιτρέψτε σε ένα τρομοκρατικό κράτος να συνεχίσει τις μεθόδους εκφοβισμού του, θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε». Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει στον δέκατο μήνα του, οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας παραμένουν αδιέξοδες.

Οι άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ και της Ουκρανίας λένε ότι εναπόκειται στον Πρόεδρο Ζελένσκι να αποφασίσει για τους όρους με τους οποίους θα ήταν διατεθειμένος να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα, η οποία, ωστόσο, πιστεύει ότι η Ουάσινγκτον ανάγκασε το Κίεβο να αποσυρθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ελπίδα ότι η Δύση Η στρατιωτική βοήθεια θα επέτρεπε στην Ουκρανία να τερματίσει τη σύγκρουση νικώντας τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης. Προς το παρόν, ο Ζελένσκι θέτει υπό όρους οποιεσδήποτε νέες συνομιλίες με τη Ρωσία για την απόσυρση των στρατευμάτων της από την Ουκρανία και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν είναι επίσης ανοιχτός σε συνομιλίες με τον Πούτιν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...