Κόσμος

Μπορέλ: Κατασχέσαμε σχεδόν 20 δισ. ευρώ από τους ολιγάρχες της Ρωσίας

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε την Πέμπτη ότι θα εξετάσει, μαζί με τους εταίρους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), «όλες τις νομικές δυνατότητες» για να υποχρεώσει τη Ρωσία να πληρώσει για την καταστροφή της Ουκρανίας.

«Έχουμε αρπάξει σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ από ολιγάρχες και ανθρώπους που υποστηρίζουν τη Ρωσία και ελέγχουμε περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ από τους οικονομικούς πόρους της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Αυτά τα χρήματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνάντησης του ΟΑΣΕ στο Λοτζ της Πολωνίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που μετέδωσε το Agerpres.

Η οργάνωση έχει 57 μέλη, μεταξύ των οποίων η Ρωσία και η Ουκρανία. Η Πολωνία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του οργανισμού φέτος, αρνήθηκε στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών , Σεργκέι Λαβρόφ, την είσοδο στο έδαφός της. Η Μόσχα κατήγγειλε αυτή την απόφαση ως «προκλητική».

«Η Δύση κάνει ακριβώς αυτό που είχε σκοπό να καταπολεμήσει ο ΟΑΣΕ από την ίδρυσή του – δημιουργεί διαχωριστικές γραμμές», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου στη Ρωσία την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι η Πολωνία «σκάβει τον τάφο της, καταστρέφοντας υπολείμματα πολιτισμικής συναίνεσης ".

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών απέρριψε αμέσως αυτές τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι η Ρωσία «απέρριψε τον διάλογο τον Φεβρουάριο» όταν επιτέθηκε στην Ουκρανία και ότι έκτοτε έχει μπλοκάρει μια σειρά αποφάσεων σχετικά με τη λειτουργία αυτού του οργανισμού ασφαλείας. Η Ρωσία εκπροσωπείται στο Λοτζ από τον πρεσβευτή της στον ΟΑΣΕ. Παρούσα σε αυτή την πόλη στην κεντρική Πολωνία, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ,η οποία δήλωσε ότι είναι «αισιόδοξη» για το μέλλον του ΟΑΣΕ.

Ακριβώς όπως απέτυχε όταν προσπάθησε να νικήσει την Ουκρανία, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά τον βίαιο επιθετικό του πόλεμο, τα εγκλήματα πολέμου του και τώρα, παρά τον βίαιο πόλεμο εναντίον αμάχων, με τις προσπάθειες να τους παγώσει το μεσοχειμώνα, απέτυχε επίσης στις προσπάθειές του. να διχάσει ή να καταστρέψει τον ΟΑΣΕ, είπε στον Τύπο. Σ

την πρώτη συνεδρίαση της συνεδρίασης του ΟΑΣΕ την Πέμπτη, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα αμφισβήτησε για άλλη μια φορά τη συνέχιση της ένταξης της Ρωσίας σε αυτόν τον οργανισμό. Επανέλαβε την άποψη ότι «θα πρέπει να συσταθεί ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής επίθεσης». «Η εποχή των μάταιων συμβιβασμών έχει παρέλθει. Η απρόκλητη επιθετικότητα έχει κοστίσει πάρα πολλές ζωές. Δεν έχουμε δικαίωμα να δώσουμε στον Πούτιν την ευκαιρία να πετύχει τον εκβιασμό του», είπε


 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ