Κόσμος

Bloomberg: Ο ενεργειακός "λογαριασμός" της Ευρώπης ξεπερνά τα 700 δισ. ευρώ

Ο τεράστιος λογαριασμός της Ευρώπης για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και την απορρόφηση των καταναλωτών από τις αυξήσεις των τιμών έφτασε στα 700 δισεκατομμύρια ευρώ αυτόν τον μήνα, με τις χώρες να εντείνουν τις παρεμβάσεις τους ενόψει της πτώσης της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμεύσει και διαθέσει περίπου 600 δισεκατομμύρια ευρώ στήριξης από τον Σεπτέμβριο του 2021 για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από το αυξανόμενο κόστος, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για αύξηση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον υπολογισμό του περασμένου μήνα.

Τα μέτρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία προσθέτουν 105 δισεκατομμύρια ευρώ σε αυτό το σύνολο καθώς η περιοχή συνεχίζει να παλεύει με τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα τελευταία στοιχεία αναμένεται να αυξήσουν την πίεση στην ΕΕ να συμφωνήσει σε ένα ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο πριν από τα Χριστούγεννα. Οι συζητήσεις έρχονται καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι «ασυνήθιστα κρύες» σε όλο το βόρειο τμήμα της ηπείρου την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Maxar.

Η δαπάνη είναι σχεδόν ισοδύναμη με το ορόσημο πρόγραμμα κοινής έκδοσης ομολόγων της ΕΕ, το οποίο ξεκίνησε για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της οικονομίας της περιοχής από την πανδημία του κορονοϊού. Το Bruegel ζήτησε από την ΕΕ να δημιουργήσει ένα ταμείο ενεργειακής κρίσης για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κρίσης και να εξισορροπήσει το δυνητικό τίμημα στα αποτελέσματα των εθνών.

«Καθώς οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας αναμένεται να παραμείνουν υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα θα αυξηθούν και οι κυβερνήσεις θα υπόκεινται σε νέα πίεση να γίνουν πιο στοχευμένες στην υποστήριξη που προσφέρουν σε οικογένειες και επιχειρήσεις», δήλωσε η Simone Tagliapietra, συν-συγγραφέας της έκθεσης.

«Αυτό υπογραμμίζει επίσης τον κίνδυνο κατακερματισμού για την ευρωπαϊκή αγορά, εάν οι δημοσιονομικά ισχυρότερες χώρες παρέχουν περισσότερη υποστήριξη στις βιομηχανίες τους από άλλες».

Η Ιταλία είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης από τον περασμένο μήνα, με την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Giorgia Meloni να διαθέτει τα δύο τρίτα του προϋπολογισμού των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για το επόμενο έτος για να προσφέρει ανακούφιση σε οικογένειες και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές ενέργειας.

Αυτό προσθέτει περίπου 75 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη δαπανηθεί για τη διατήρηση της οικονομίας, με τα περισσότερα από αυτά να στοχεύουν σε μέτρα ανακούφισης. Αυτά περιλαμβάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις για εταιρείες και οικογένειες και φορολογικές περικοπές που αποσκοπούν στη μείωση των τιμών της αντλίας για τη βενζίνη.

Οι υπουργοί Ενέργειας πρόκειται να πραγματοποιήσουν την τελευταία από μια σειρά έκτακτων συναντήσεων αυτόν τον μήνα σε μια προσπάθεια να υπογράψουν ένα πακέτο μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου. Το πακέτο τέθηκε σε αναμονή καθώς οι χώρες προσπάθησαν να επιλύσουν μια βαθιά διαίρεση ως προς το επίπεδο στο οποίο θα έπρεπε να καθοριστεί το ανώτατο όριο τιμών.

Ταυτόχρονα, οι χώρες παλεύουν με ανώτατο όριο τιμών στις εξαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, το οποίο στοχεύει να διατηρήσει τις ροές που προέρχονται από τη Μόσχα περιορίζοντας ταυτόχρονα τα έσοδά της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ