Κόσμος

Γερμανικό Κοινοβούλιο: Γενοκτονία ο λιμός του 1930 στην Ουκρανία

Το ψήφισμα καλεί τη γερμανική κυβέρνηση μεταξύ άλλων να εργαστεί ενάντια σε «οποιεσδήποτε προσπάθειες διάδοσης μονόπλευρων ρωσικών ιστορικών αφηγήσεων» και να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία.

Τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς έθεσαν το θέμα της γενοκτονίας, ενώ στη διαδικασία παρευρέθηκε ο πρέσβης της Ουκρανίας στη Γερμανία. Η ψηφοφορία διεξήχθη με ανάταση του χεριού, ενώ δύο κόμματα της γερμανικής αντιπολίτευσης απείχαν.

Η ψηφοφορία έρχεται λίγες μέρες αφότου οι Ουκρανοί τίμησαν την 90ή επέτειο από την έναρξη του λιμού. Την περασμένη εβδομάδα ο Πάπας Φραγκίσκος συνέδεσε τα δεινά της Ουκρανίας με τη «γενοκτονία που προκλήθηκε από τον Στάλιν».

Η ακαδημαϊκή γνώμη παραμένει διχασμένη σχετικά με το εάν ο λιμός συνιστά «γενοκτονία», με το κύριο ερώτημα να είναι εάν ο Στάλιν ήθελε σκόπιμα να σκοτώσει Ουκρανούς ως απόπειρα να καταπνίξει ένα κίνημα ανεξαρτησίας κατά της Σοβιετικής Ένωσης ή εάν ο λιμός ήταν αποτέλεσμα ανικανότητας και φυσικών συνθηκών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με το Μουσείο Holomodor στο Κίεβο, 16 κράτη εκτός από την Ουκρανία έχουν μέχρι στιγμής αναγνωρίσει τον λιμό ως γενοκτονία: Αυστραλία, Εκουαδόρ, Εσθονία, Καναδάς, Κολομβία, Γεωργία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μεξικό, Παραγουάη, Περού, Πολωνία, Πορτογαλία , τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Βατικανό.

Ορισμένες άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής, της Χιλής και της Ισπανίας, το έχουν καταδικάσει ως «πράξη εξόντωσης».

Το ψήφισμα αναφέρει ότι «η πολιτική ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης υπό τον Γιόζεφ Στάλιν ήταν υπεύθυνη για τους μαζικούς θανάτους από την πείνα, ενώ επισημαίνεται ότι «όλη η Ουκρανία επλήγη από την πείνα και την καταστροφή των σιτηρών.

«Αυτή η φρίκη είχε την αιτία της στο Κρεμλίνο όπου ο δικτάτορας πήρε τη σκληρή απόφαση να προωθήσει την κολεκτιβοποίηση με τη βία και να προκαλέσει πείνα», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος των Πρασίνων Ρόμπιν Βάγκενερ.

«Ο τρέχων επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας βρίσκεται σε αυτή την ιστορική παράδοση», δήλωσε ο  βουλευτής της αντιπολίτευσης Volker Ullrich.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι νομοθέτες τόνισαν επίσης ότι δεν είχαν καμία πρόθεση να υποβαθμίσουν την ιστορία της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένων των ναζιστικών εγκλημάτων στη Σοβιετική Ένωση. «Με γνώμονα το παρελθόν της ίδιας της Γερμανίας και με ιδιαίτερη ευθύνη στη διεθνή κοινότητα πρέπει να επισημάνουμε τα εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να τα αντιμετωπίσουμε», δήλωσε η Gabriela Heinrich από τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ