Κόσμος

Έρημη πόλη η Χερσώνα: Ο κόσμος τρέπεται σε φυγή λόγω ρωσικών βομβαρδισμών και χιονιά

Στο ίδιο έργο θεατές οι κάτοικοι της Χερσώνας. Μετά την ελπίδα που δημιούργησε η απόσυρση στρατευμάτων, επήλθε το σκοτάδι όταν ξαφνικά ένας πληγωμένος - από την ουκρανική αντίσταση - Πούτιν αποφάσισε να κλιμακώσει τις επιθετικές ενέργειες και να πλήξει αμάχους.

Εκατοντάδες Ουκρανοί τρέχουν για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, δύο εβδομάδες μετά την επικράτηση του πανηγυρικού κλίματος στη Χερσώνα με τον κόσμο να υψώνει στα δημόσια κτίρια τη σημαία της χώρας του και τους κατοίκους να ξεχύνονται με ενθουσιασμό στους δρόμους.

Η απελευθέρωση της Χερσώνας αποτέλεσε πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ, επιβεβαιώνοντας το σθένος των Ουκρανών μαχητών που από την πρώτη στιγμή ακολούθησαν το σύνθημα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη διεκδίκηση μιας άνευ όρων ελευθερίας.

Ωστόσο, οι κάτοικοι από τότε άρχισαν να δίνουν μάχη με την έλλειψη νερού, την απουσία ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης καθώς η Μόσχα είχε καταστρέψει μονάδες παραγωγής ενέργειας.

Η διαδικασία της εκκένωσης ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα εν μέσω σοβαρού προβληματισμού για τη διαβίωση μέσα σε ένα σκηνικό δριμέος ψύχους και με τις περισσότερες εγκαταστάσεις κατεστραμμένες.

Το μαζικό κύμα φυγής έχει γιγαντωθεί πλέον εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών, με τις απώλειες στις τάξεις των αμάχων να φτάνουν τις 32.

Στο μεταξύ, πυκνό χιόνι πέφτει ακόμη στο Κίεβο με τις πολικές θερμοκρασίες να δημιουργούν μια απελπιστική κατάσταση για εκατομμύρια κόσμου που παλεύει να αντεπεξέλθει μέσα στην παντελή απουσία ρεύματος.

Στα κεντρικά και τα ανατολικά της Ουκρανία εντοπίζεται η πιο σοβαρή κρίση καθώς σε αυτά τα σημεία οι ρωσικές επιδρομές είναι περισσότερες.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διατύπωσε την εκτίμηση ότι σε 14 από τις 27 ουκρανικές περιοχές και το Κίεβο έχουν επιβληθεί περιορισμοί στη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι που ισοδυναμεί σε πάνω από 100.000 καταναλωτές ανά περιφέρεια.

«Αυτό μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι να φυλάσσουμε ενέργεια και να την καταναλώνουμε εντός λογικού πλαισίου» πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ