Πάπας Φραγκίσκος
Κόσμος

Σκάνδαλο στο Βατικανό: Ο πάπας Φραγκίσκος ηχογραφήθηκε κρυφά - Δικάζεται καρδινάλιος για οικονομικές συναλλαγές

Το δικαστήριο του Βατικανού άκουσε την ηχογράφηση μεταξύ του πάπα Φραγκίσκου και του καρδινάλιου Άντζελο Μπέκιου, κατηγορούμενου στη δίκη, στην οποία ο καρδινάλιος ζητά από τον πάπα να επιβεβαιώσει ότι είχε εγκρίνει πληρωμές για να βοηθήσει στην απελευθέρωση μιας μοναχής που απήχθη στην Αφρική.

Δεν επετράπη στους δημοσιογράφους να ακούσουν την ηχογράφηση, αλλά στη συνέχεια το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Adnkronos δημοσίευσε ένα αντίγραφο από την Ιταλική Οικονομική Αστυνομία. Επίσης, τρεις δικηγόροι υπεράσπισης στη δίκη επιβεβαίωσαν αργότερα το περιεχόμενο της συνομιλίας σε δημοσιογράφους του Βατικανού που ήταν παρόντες.

Ο καρδινάλιος ζήτησε από τον πάπα Φραγκίσκο να επιβεβαιώσει την έγκριση των πληρωμών
Η ηχογράφηση έγινε από τρίτο πρόσωπο και έλαβε χώρα στις 24 Ιουλίου 2021. Η κλήση έγινε τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της δίκης στο Βατικανό, στην οποία ο Μπέκιου κατηγορείται για υπεξαίρεση και κατάχρηση του γραφείου και μόλις 10 ημέρες μετά την έξοδο του πάπα Φραγκίσκου από το νοσοκομείο για χειρουργική επέμβαση στο έντερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην κλήση, ο Μπέκιου ζητά από τον πάπα να επιβεβαιώσει ότι είχε εξουσιοδοτήσει τις πληρωμές που έκανε ο καρδινάλιος σε μια αυτοαποκαλούμενη σύμβουλο ασφαλείας ονόματι Cecilia Marogna -η οποία είναι επίσης κατηγορούμενη στη δίκη για υπεξαίρεση- για να πληρώσει με τη σειρά της τη βρετανική εταιρεία Inkerman Group, με στόχο την απελευθέρωση της μοναχής που είχε απαχθεί από ισλαμιστές μαχητές στο Μάλι το 2017, αναφέρει το αντίγραφο.

Δίκη στο Βατικανό: 10 κατηγορούμενοι για απάτη και εκβιασμό
Τα ποσά που καταβλήθηκαν, σύμφωνα με τον καρδινάλιο Μπέκιου, ο οποίος ήταν εκείνη την εποχή το νούμερο δύο στη γραμματεία του Βατικανού, ήταν 350.000 ευρώ στη βρετανική εταιρεία και 500.000 ευρώ ως λύτρα για την μοναχή.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο πάπας είπε στο τηλεφώνημα ότι δεν θυμόταν ακριβώς το περιστατικό και ζητά από τον καρδινάλιο να γράψει αυτό που θα ήθελε να επιβεβαιώσει ο πάπας.

Οι αποκαλύψεις για το κρυφά ηχογραφημένο τηλεφώνημα και όσα γνώριζε ο πάπας Φραγκίσκος για τις οικονομικές συναλλαγές του Βατικανού είναι μόνο οι τελευταίες σε μια μακρά και περίπλοκη δίκη που επικεντρώνεται στην αγορά από το Βατικανό ενός πολυτελούς κτιρίου στο Λονδίνο και στην οποία οι 10 κατηγορούμενοι βαραίνονται με κατηγορίες για απάτη και εκβιασμό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

TOS-1A Solntsepek
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αμείωτη βαρβαρότητα στην Ουκρανία! Ρωσικά θερμοβαρικά «έλιωσαν» Ουκρανούς στρατιώτες μέσα σε λίγα λεπτά-Κανείς δεν επιβίωσε! (Βίντεο)

Στην κατεύθυνση του Κουπιάνσκ αυτήν την φορά, ρωσικά συστήματα εκτόξευσης θερμοβαρικών βλημάτων τύπου TOS-1A Solntsepek...