Κόσμος

Ουγγαρία- Ε.Ε: Ανεπαρκή τα μέτρα κατά της διαφθοράς λένε οι εμπειρογνώμονες

Η Ουγγαρία κινδυνεύει με αναστολή εισπράξεων 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω υποψιών διαφθοράς, παρά τις παραχωρήσεις που έκανε η Βουδαπέστη για την καταπολέμηση της αθέμιτης χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ, αναφέρει το DPA.

Εμπειρογνώμονες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέτασαν τα μέτρα που έλαβε η Ουγγαρία σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την αναστολή των κονδυλίων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι προσπάθειες κατά της διαφθοράς δεν επαρκούν για να προχωρήσει μεταφορά πόρων απο την Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει τώρα στο Συμβούλιο την απόσυρση των 7,5 δισ. ευρώ, όπως πρότειναν οι Βρυξέλλες από τον Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και οι άλλοι 26 Ευρωπαίοι Επίτροποι πρόκειται να αποφασίσουν την επόμενη εβδομάδα εάν θα υποβάλουν την πρόταση στα κράτη μέλη.

Στη συνέχεια, η πρόταση  θα πρέπει να εγκριθεί από την ειδική πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει τουλάχιστον 15 από τα 27 κράτη μέλη, τα οποία μαζί αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίνει την εκτεταμένη διαφθορά στην Ουγγαρία εδώ και πολύ καιρό.

Σε έκθεσή τους τον Ιούλιο, οι Βρυξέλλες έκαναν λόγο για «ένα περιβάλλον στο οποίο δεν εξαλείφονται οι κίνδυνοι πελατείας, ευνοιοκρατίας και νεποτισμού στη δημόσια διοίκηση υψηλού επιπέδου».

Τα 7,5 δισ. ευρώ δεν είναι τα μόνα κονδύλια της ΕΕ που κινδυνεύει να χάσει η Ουγγαρία λόγω υποψιών για διαφθορά και παραβιάσεων του κράτους δικαίου. Η Βουδαπέστη βρίσκεται επίσης σε διαμάχη με τις Βρυξέλλες σχετικά με τις πληρωμές από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ