Κόσμος

Ολλανδική ΜΚΟ αποκαλύπτει: «Εργαστήριο drones» η Συρία-Τα έχουν χρησιμοποιήσει Ρωσία, ΗΠΑ, Ιράν, Τουρκία και Ισραήλ

Τουλάχιστον 39 τύποι στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από έξι χώρες έχουν χρησιμοποιηθεί στη Συρία, ανέφερε η PAX, μια ολλανδική μη κυβερνητική οργάνωση για την ειρήνη, σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το Ιράν, η Τουρκία, το Ισραήλ και το συριακό καθεστώς έχουν χρησιμοποιήσει drones σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

«Η Συρία έγινε ένα "εργαστήριο drones", στο οποίο χώρες και μη κρατικές ένοπλες ομάδες έχουν δοκιμάσει διαφορετικούς νέων τύπων drones», υπογραμμίζει η PAX.

«Την τελευταία δεκαετία, βελτιωμένα drones στον εναέριο χώρο της Συρίας έχουν επανειλημμένα δείξει πώς οι στρατιωτικοί φορείς (...) έχουν εξελίξει τις γνώσεις τους» σε αυτόν τον τομέα, προσθέτει η έκθεση.

Ευρεία χρήση των drones καμικάζι της Συρίας στον πόλεμο στην Ουκρανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιρανικά, ρωσικά και αμερικανικά drones καμικάζι που χρησιμοποιούνται στη Συρία έχουν αναπτυχθεί «σε μεγαλύτερη κλίμακα» στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Από το 2016, η Τουρκία χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη βόρεια Συρία σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που τη βοήθησαν να καταλάβει μια ευρεία ζώνη μεθοριακών εδαφών.

Περισσότερες από 60 επιθέσεις τουρκικών drones έπληξαν περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους στο χρονικό διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με την έκθεση.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB-2 που αναπτύχθηκε στη Συρία έχει γίνει «το πιο γνωστό μαχητικό drone της Τουρκίας, διαδραματίζοντας βασικό ρόλο στις συγκρούσεις στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στην Αιθιοπία και πιο πρόσφατα στην Ουκρανία», τόνισε η PAX for Peace.

Ο πόλεμος έχει αποδειχθεί «το απόλυτο εργαστήριο μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV)» για τη Ρωσία, επιτρέποντάς της να αξιολογεί drones εταίρων της και να δοκιμάζει τα δικά της μαχητικά drones και όπλα.

Η επέμβαση της Ρωσίας για την υποστήριξη του συριακού καθεστώτος ήταν κρίσιμη καθώς αυτό έχανε τεράστιες εκτάσεις εδαφών.

«Η Ρωσία (…) επηρέασε σημαντικά την πορεία του πολέμου χάρη στα drones», σύμφωνα με την PAX.

Στα χέρια του συριακού καθεστώτος έξι τύποι ιρανικών drones

Το Ιράν προμήθευσε επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε συμμαχικές ιρακινές πολιτοφυλακές και τη λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία είχε ήδη προηγμένες ικανότητες αλλά εδραίωσε την εμπειρία της πολεμώντας μαζί με το Ιράν και τη Ρωσία στη Συρία, ανέφερε η έκθεση.

Έξι τύποι ιρανικών drones έχουν επίσης «αναφερθεί ότι βρίσκονται στα χέρια του συριακού καθεστώτος», διευκρινίζει η μκο.

Παράλληλα, τζιχαντιστές, που ανήκουν σε οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος ή την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), έχουν μετατρέψει πολιτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για στρατιωτική χρήση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ