Κόσμος

Ευρώπη: Πώς θα επηρεαστεί από μια κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν-Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για τεράστιες επιπτώσεις

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, μοιράστηκε με συμμάχους και εταίρους συμπεράσματα από την έρευνά του, σύμφωνα με τα οποία ο αποκλεισμός της Ταϊβάν από την Κίνα θα χτυπούσε την παγκόσμια οικονομία, προκαλώντας ζημιά 2.5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Τεράστια οικονομική κρίση παγκοσμίως θα έφερνε μια σύγκρουση στην Ταϊβάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τις χώρες της Ευρώπης, λέγοντας ότι μια σύγκρουση στην Ταϊβάν θα προκαλούσε τεράστια οικονομική κρίση παγκοσμίως και καλούν για να ενταθούν οι προσπάθειες ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης, ενώ η ανησυχία για πολεμικές κινήσεις στην περιοχή της Ταϊβάν είναι αυξημένη, μετά και από τις δηλώσεις του Κινέζου προέδρου ότι η χώρα του θα εστιάσει στην προετοιμασία της για πόλεμο.

Οι προειδοποιήσεις μοιράστηκαν με αξιωματούχους της ΕΕ, καθώς οι ΗΠΑ επιχειρούν να καταστρώσουν ένα σχέδιο για να αξιοποιήσουν τις κυρώσεις εναντίον της Κίνας, εάν προχωρήσει σε στρατιωτικές ενέργειες κατά της Ταϊβάν, τονίζοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο σύγκρουσης θα είχε σημαντικό αντίκτυπο για την Ευρώπη.

Το δημοσίευμα επικαλείται δύο αξιωματούχους και μεταδίδει ότι ΗΠΑ και ΕΕ έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις ώστε να προετοιμαστούν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Νοεμβρίου ο Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, επιβεβαίωσε την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος.

Θα είναι η πρώτη κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών από τότε που ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του, αν και έχουν συναντηθεί ψηφιακά και προσωπικά αρκετές φορές όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ