Ένοπλες Συρράξεις

Οι ΗΠΑ φοβούμενες στρατιωτική κλιμάκωση σε Νότια Κορέα-Ταϊβάν-Ιαπωνία στέλνουν τα καλύτερα μαχητικά τους F-22 RAPTOR στην περιοχή

"Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν F-22 Raptors στην αεροπορική βάση Kadena στην Ιαπωνία εν μέσω συνεχιζόμενων απειλών από τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Μετά από αναφορές ότι η USAF απομακρύνει τα F-15 Eagles από την αεροπορική βάση Kadena, Αμερικανοί και Ιάπωνες αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι τα F-22 Raptors της USAF θα αναλάμβαναν το καθήκον των Eagles.

Την 1η Νοεμβρίου 2022, ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε ότι δώδεκα F-22 Raptors θα αναπτυχθούν εκ περιτροπής στην αεροπορική βάση Kadena στο ιαπωνικό νησί της Οκινάουα.

Η απόφαση αυτή έρχεται εν μέσω συνεχιζόμενης πολεμικής επίθεσης από την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα στην περιοχή. Σήμερα, σύμφωνα με αναφορές, η Βόρεια Κορέα εισέβαλε με έως και 180 πολεμικά αεροσκάφη, στα οποία η Νότια απάντησε στέλνοντας δεκάδες μαχητικά F-35 stealth.

Νωρίτερα, η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε την 30η εκτόξευση πυραύλου, δοκιμάζοντας έναν βαλλιστικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς και δύο πυραύλους μικρού βεληνεκούς. Η Πιονγκγιάνγκ τόνισε ότι οι εκτοξεύσεις πυραύλων της είναι απάντηση στις «προκλήσεις» της Νότιας Κορέας, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Νότιας Κορέας Lee Jong-sup δήλωσε ότι η Σεούλ και η Ουάσιγκτον αποφάσισαν να παρατείνουν την κοινή άσκηση μεγάλης κλίμακας Vigilant Storm κατά μία ακόμη ημέρα έως τις 5 Νοεμβρίου.

Τα F-22 Raptors θα αντικαταστήσουν τα F-15 Eagles;

Η USAF αποσύρει τα F-15 Eagles από την αεροπορική βάση Kadena ως μέρος του σχεδίου εκσυγχρονισμού της. Η υπηρεσία θα ξεκινήσει την ανάπτυξη μαχητικών τέταρτης και πέμπτης γενιάς ως προσωρινό μέτρο αυτόν τον μήνα.

Ο αμερικανικός στρατός θα αποσύρει σταδιακά τα τζετ F-15 από τη βάση τα επόμενα δύο χρόνια και θα τα αντικαταστήσει με μόνιμες μονάδες με πιο προηγμένες δυνατότητες. Ωστόσο, η υπηρεσία δεν έχει αποφασίσει ακόμη για μια μακροπρόθεσμη λύση.

Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας είπε ότι ο αμερικανικός στρατός σκοπεύει να τοποθετήσει αεροσκάφη F-22 stealth εκ περιτροπής στις εγκαταστάσεις Kadena σε εξαμηνιαία βάση προς το παρόν.

Η εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας Αν Στέφανεκ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σταθερές στη δέσμευσή τους για την περιφερειακή αποτροπή και την άμυνα της Ιαπωνίας.

Πρόσθεσε ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αποσύρει τον στόλο F-15C/D Eagle, ο οποίος λειτουργεί για περισσότερα από 30 χρόνια, ως μέρος της στρατηγικής εκσυγχρονισμού της.

Ο Ben Lewis, αμυντικός αναλυτής που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη PLA και σε θέματα ασφάλειας της Ταϊβάν, είπε στους EurAsian Times, «τα F-15C είναι μια παλαιότερη πλατφόρμα, πολύ λιγότερο ικανή από το F-22. Εάν υπάρχει σύγκρουση στην περιοχή, ειδικά εάν αυτή η σύγκρουση είναι εναντίον της ΛΔΚ, είναι πολύ πιο λογικό να υπάρχουν προηγμένα μαχητικά στην Kadena παρά F-15».

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα F-22 είναι μια καλή επιλογή για ανάπτυξη στη βάση Kadena. Το αεροσκάφος πιθανότατα θα έφτανε από την αεροπορική βάση Elmendorf της Αλάσκας, μέρος των Πολεμικών Αεροποριών του Ειρηνικού.

Ωστόσο, το απόθεμα του Raptor είναι μικρό και η διαθεσιμότητά του είναι συχνά περιορισμένη για διάφορους λόγους.

Οι ειδικοί αναρωτιούνται επίσης εάν τα Raptors θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται εκ περιτροπής όταν τα Eagles αποσυρθούν πλήρως.

Ενώ η υπηρεσία δεν έχει αποφασίσει για μια μακροπρόθεσμη λύση, ο Stefanek σημείωσε ότι όλες οι επιλογές έχουν πιο εξελιγμένες δυνατότητες από το F-15C/D.

«Μέχρι να ληφθεί αυτή η απόφαση, το Υπουργείο Άμυνας θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη διαδικασία Global Force Management, για να παρέχει λύσεις που διατηρούν την περιφερειακή αποτροπή και ενισχύουν την ικανότητά μας,  τηρώντας τις υποχρεώσεις μας από τη Συνθήκη προς την Ιαπωνία», δήλωσε ο Stefanek.

Η περιγραφή "προηγμένες δυνατότητες που είναι ανώτερες από το F-15C/D" μπορεί τεχνικά να σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας έκδοσης του Eagle, του F-15EX και μαχητικών πέμπτης γενιάς όπως το F-22 και F-35 και μελλοντικές πλατφόρμες αεροπορικής μάχης.

Ο παράγοντας της Κίνας

Μετά τις αρχικές αναφορές ότι οι Eagles αποχωρούσαν από την Kadena, αναλυτές και πρώην αξιωματικοί άρχισαν να επικρίνουν την κίνηση, υποστηρίζοντας ότι θα ενίσχυε την περιφερειακή θέση της Κίνας.

Ωστόσο, η Stacie Pettyjohn, Senior Fellow και Διευθύντρια του Αμυντικού Προγράμματος στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, σημείωσε ότι «η αφαίρεση των F-15 δεν μειώνει σημαντικά την αμερικανική μαχητική ισχύ στον Ινδο-Ειρηνικό. Αυτά είναι παλαιά αεροσκάφη 4ης γενιάς που δεν θα συνέβαλλαν πολύ σε έναν πόλεμο εναντίον της Κίνας, δεδομένης της εξελιγμένης και πολυεπίπεδης αεράμυνας του PLA».

Πράγματι, το Πεκίνο διαθέτει ένα μεγάλο οπλοστάσιο κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων που μπορούν να επιτεθούν γρήγορα στις αεροπορικές βάσεις.

Ο Pettyjohn αναφέρθηκε στο αεροσκάφος στο Kadena ως «καθισμένες πάπιες», υπονοώντας ότι θα καταστραφούν  στο έδαφος από βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ.

Εν τω μεταξύ, αντιμετωπίζοντας το επιχείρημα ότι η απόσυρση των Eagles και η αντικατάστασή τους με μαχητικά εκ περιτροπής θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ιαπωνία, ο Stefanek δήλωσε ότι η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιφερειακή αποτροπή και την άμυνα της Ιαπωνίας είναι «σιδηρά».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να επικεντρώνονται στον εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων τους στο θέατρο Ινδο-Ειρηνικού, είπε ο Στέφανεκ.Ο Lewis πρόσθεσε, «Επιπλέον, νομίζω ότι θα δούμε επίσης να ξεκινά μια διαδικασία εκ περιτροπής, όπου τα αεροσκάφη θα μετακινούνται τυχαία μεταξύ των βάσεων στην περιοχή για να αυξηθεί η ασφάλεια».

«Η απειλή ενός χτυπήματος από την PLA είναι πολύ πραγματική, καθώς η PLA Rocket Force διατηρεί ένα σημαντικό οπλοστάσιο πλατφορμών με την ικανότητα να χτυπήσει την Οκινάουα και το Γκουάμ, επομένως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι προσεκτικές όσον αφορά την έκθεσή τους σε κίνδυνο. », σημείωσε.

Η Κίνα έχει αναπτύξει το stealthy J-20 και στις πέντε περιοχές διοίκησης. Επιπλέον, οι πρόσφατες εξελίξεις στην κινεζική αεροπορική δύναμη έχουν μειώσει το πλεονέκτημα που κάποτε είχε το F-15C/D.

Ομοίως, η Κίνα έκανε σημαντικά βήματα στην ανάπτυξη μιας νέας γενιάς πυραύλων αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς και στη συνεχή ενίσχυση των δυνατοτήτων των  αισθητήρων τους.

Αυτές είναι κρίσιμες προκλήσεις για τα αποτρεπτικά μέτρα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους κατά του κινεζικού στρατού σε περίπτωση εισβολής στην Ταϊβάν.

Το Πεντάγωνο συζητά επί του παρόντος εάν θα διατηρήσει μια εκ περιτροπής ρύθμιση ή τελικά θα στείλει μοίρες τζετ μόνιμα στο Kadena. Ωστόσο, η πρακτικότητα των εκ περιτροπής αποστολών μαχητικών είναι ασαφής."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος στρατιωτικής ανάφλεξης στην Κορεατική χερσόνησο, με υπαιτότητα της Βορείου Κορέας και ενώ πάντα παραμένει ορατή η απειλή εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν.

Τα παραπάνω έχουν ωθήσει τις ΗΠΑ σε αναβάθμιση των αεροπορικών δυνάμεών τους στην περιοχή , με επικείμενη αποστολή των καλύτερων μαχητικών αεροσκαφών τους των F-22 RAPTOR σε βάση τους στην Ιαπωνία, σε μια κίνηση διασφάλισης της αεροπορικής υπεροχής τους έναντι της Κινεζικής αεροπορίας.

Υπενθυμίζουμε ότι τα εν λόγω μαχητικά δεν έχουν εξαχθεί σε καμία άλλη χώρα και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ΗΠΑ.

Η σύζευξη των F-22 RAPTOR  των ΗΠΑ με τα  F-35 της Νοτίου Κορέας και της Ιαπωνίας, συνιστούν μια ισχυρότατη αεροπορική δύναμη αποτροπής στην περιοχή.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι κατά την εκτίμησή μας το 2023 θα είναι έτος έξαρσης στρατιωτικών συγκρούσεων, ευχόμενοι πάντα η Ελλάδα να μην συγκαταλέγεται σε αυτές.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ