Κόσμος

Συρροή οπλισμού στη Β. Ευρώπη! "Πράσινο φως" ΗΠΑ για παράδοση GMLRS στη Φινλανδία

Η Ουάσιγκτον προχωρά βοηθώντας τη Φινλανδία να βελτιώσει την κατάστασή της σε θέματα ασφάλειας τη στιγμή που η αμφιλεγόμενη εφαρμογή της για το ΝΑΤΟ παραμένει αδιέξοδη λόγω των αντιρρήσεων από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πιθανή πώληση συστημάτων καθοδηγούμενης πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (GMLRS) και σχετικού εξοπλισμού αξίας 535 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ελσίνκι. Μεταξύ άλλων, η μεταφορά GMLRS θα συμβάλει στις δυνατότητες ξηράς και αεράμυνας για το βορειότερο συμμαχικό φυλάκιο της Ευρώπης κοντά στη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών βελτιώνοντας την ασφάλεια ενός αξιόπιστου εταίρου, που αποτελεί σημαντική δύναμη για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη», ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

«Είναι ζωτικής σημασίας για το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσουμε τη Φινλανδία να αναπτύξει και να διατηρήσει μια ισχυρή και έτοιμη ικανότητα αυτοάμυνας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα 800 μιλίων με τη Ρωσία και το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε συσσώρευση υποδομής του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα θα προκαλέσει τις ρωσικές δυνάμεις να κάνουν το ίδιο. Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει περαιτέρω για πυρηνική συσσώρευση και αντιπαράθεση στην περιοχή της Βαλτικής σχετικά με την πιθανή ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Η Φινλανδία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτά τα αμυντικά είδη και υπηρεσίες για να αυξήσει το εθνικό της απόθεμα, ενισχύοντας τις δυνατότητες ξηράς και αεράμυνας στη βόρεια πλευρά της Ευρώπης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση των ΗΠΑ. «Το αυξημένο εθνικό απόθεμα είναι κρίσιμο για την άμυνα και την αποτροπή της Φινλανδίας λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφάλειας στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με περισσότερες λεπτομέρειες στο The Defense Post:

 

Βάσει της εντολής, η Φινλανδία ζήτησε 150 συστοιχίες M30A1 GMLRS ή M30A2 GMLRS με σύστημα προώθησης πυρομαχικών χωρίς ευαισθησία (IMPS) ή συνδυασμό και των δύο. Η χώρα της Βόρειας Ευρώπης συμπεριέλαβε επίσης στο αίτημα 250 ενιαίες συστοιχίες M31A1 GMLRS ή M31A2 GMLRS-U IMPS, ή συνδυασμό και των δύο.

...Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία εκτροπής του 50% των προμηθειών από τα αμερικανικά αποθέματα. Μια τελική απόφαση που βασίζεται σε αυτή τη διαδικασία θα καθορίσει την έκδοση GMLRS που θα λάβει η Φινλανδία.

Εν τω μεταξύ, η διαδικασία της αίτησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αναμένεται να διαρκέσει πολύ, ειδικά αφού η Τουρκία είπε προ ημερών ότι οι δύο χώρες δεν έχουν κάνει αρκετά και πρέπει να κάνουν ακόμα «βήματα» για να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν σημείωσε ότι τα βήματα που θα ληφθούν από τη Σουηδία και τη Φινλανδία θα καθορίσουν πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης... και πότε θα ολοκληρωθεί», ανέφερε η τουρκική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ουκρανός στρατιώτης σε Ζελένσκι: “ Θα το πληρώσεις αυτό”-Σφαγή Ουκρανών ενώ η Wagner δηλώνει ότι μπήκε στο Δημαρχείο του Μπαχμούτ (Βίντεο)

Δήλωση Αμερικανού Α/ΓΕΕΘΑ για περιορισμό των Ρώσων στην πόλη και τα περίχωρα του Μπαχμούτ- Έρχεται μεγάλη ουκρανική...