Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Έκθεση καταπέλτης για την Τουρκία: Δε συνιστά ασφαλή χώρα για τους πρόσφυγες

Έκθεση κόλαφο για την Τουρκία δημοσιεύει η διεθνής Μη Κυβερνητική Οργάνωση Human Rights Watch. Στην αναφορά της η οργάνωση επισημαίνει ότι η Τουρκία  δε συνιστά ασφαλή τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες και καταγγέλλει την Άγκυρα για εκατοντάδες βίαιες επιστροφές Σύρων προσφύγων, ακόμη και ασυνόδευτων ανήλικων, πίσω στη Συρία μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι απελαθέντες Σύροι είπαν στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι Τούρκοι αξιωματούχοι τους συνέλαβαν στα σπίτια, τους χώρους εργασίας και στο δρόμο, τους κρατούσαν υπό κακές συνθήκες, τους χτύπησαν και κακοποίησαν τους περισσότερους, τους ανάγκασαν να υπογράψουν έντυπα οικειοθελούς επιστροφής, τους οδήγησαν σε συνοριακά σημεία διέλευσης με τη βόρεια Συρία όπου επίσης υπέστησαν ξυλοδαρμό και τους ανάγκασαν να περάσουν υπό την απειλή όπλου.

«Κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, οι τουρκικές αρχές έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες Σύρους πρόσφυγες, ακόμη και ασυνόδευτα παιδιά, και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στη βόρεια Συρία», δήλωσε η Νάντια Χάρντμαν, ερευνήτρια για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών στο Human Rights Watch. «Παρόλο που η Τουρκία παρείχε προσωρινή προστασία σε 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, φαίνεται τώρα ότι η Τουρκία προσπαθεί να μετατρέψει τη βόρεια Συρία σε χωματερή προσφύγων», πρόσθεσε η ίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μη Κυβερνητική Οργάνωση ζητά από τον Οργανισμό για το Άσυλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ετοιμάσει μια νέα έκθεση Χώρας Προέλευσης για την Τουρκία και παράλληλα να ανεξάρτητος μηχανισμός αναφοράς να διασφαλίσει ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ για τη διαχείριση των συνόρων και για τα κέντρα απομάκρυνσης της Τουρκίας δεν συμβάλλει ή διαιωνίζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναφορά γίνεται και στην Ελλάδα η οποία καλείται να επανεξετάσει το θέμα της ασφαλούς τρίτης χώρας, σχετικά με την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Κόλαφος για την Τουρκία με NAVTEX από την Ελλάδα σε χώρο Αιγυπτιακής δικαιοδοσίας μετά από αίτημα του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας

Αν αυτό δεν είναι αναγνώριση του φερέγγυου ρόλου που επιτελεί η Ελλάδα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τι άλλο...