Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ετοιμάζει η Δύση πραξικόπημα στην Λευκορωσία για να πλήξει τον σύμμαχο του Πούτιν; Ο ρόλος του «Συντάγματος Kastus Kalinouski»

Η Ουκρανία μπορεί να αναγνωρίσει τη Λευκορωσία ως προσωρινά κατεχόμενο έδαφος από τη Ρωσία

Το αντίστοιχο ψήφισμα στάλθηκε στην Verkhovna Rada, αναφέρει ο λαϊκός βουλευτής Oleksiy Goncharenko.

 

Αναλυτικότερα, τα μέλη της Verkhovna Rada (ουκρανικό κοινοβούλιο) θέλουν να θέσουν σε ψηφοφορία το ψήφισμά τους για την αναγνώριση της Λευκορωσίας ως χώρας που κατέχεται προσωρινά από τη Ρωσία.

"Η ουκρανική πλευρά απέδωσε σεβασμό στους Λευκορώσους που αγωνίζονται για την Ουκρανία με τα όπλα στα χέρια τους και εξέφρασε την επιθυμία της να συνεργαστεί με το Σύνταγμα Kalinoŭski, το οποίο ενεργεί ως νόμιμος εκπρόσωπος του λαού της Λευκορωσίας", αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του συντάγματος.

Μετά τα αποτελέσματα της συνάντησης, τα μέλη της Verkhovna Rada της Ουκρανίας υποσχέθηκαν να προτείνουν στο υπουργικό συμβούλιο αλλαγές σε ένα διάταγμα σχετικά με τους πολίτες της Λευκορωσίας. Τα μέλη της Verkhovna Rada αποφάσισαν να θέσουν σε ψηφοφορία το ψήφισμά τους για την αναγνώριση της Λευκορωσίας ως εδάφους που κατέχεται προσωρινά από τη Ρωσία.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τη συνεχιζόμενη συνεργασία όσον αφορά πτυχές της πολεμικής δράσης για την απελευθέρωση του ουκρανικού και του λευκορωσικού έθνους.

 Τον Αύγουστο, η Σβετλάνα Τσικχανούσκαγια, πρώην υποψήφια για την προεδρία της Λευκορωσίας, ανακοίνωσε τη δημιουργία της "Ενωμένης Μεταβατικής Επιτροπής" της Λευκορωσίας. Πρόσφατα, πρότεινε στην Ουκρανία να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με τη δική της "μεταβατική επιτροπή".

Η European Pravda δημοσίευσε μια στήλη του Bohdan Yaremenko, μέλους του κόμματος Sluha Narodu (Υπηρέτης του λαού), με τίτλο "Μια άλλη Λευκορωσία: Η Ουκρανία πρέπει να βρει εναλλακτική λύση στην Tsikhanouskaya μεταξύ της αντι-Λουκασένκο αντιπολίτευσης". Σε αυτό, ο Yaremenko προτείνει την αποφυγή επαφών με τη Svetlana Tsikhanouskaya και τη μεταβατική της κυβέρνηση. Αντ' αυτού προτείνει τη δημιουργία μιας εναλλακτικής πλατφόρμας για την ενοποίηση της θέσης της Λευκορωσίας με βάση το Σύνταγμα Kastuś Kalinoŭski.

Για το εν λόγω Σύνταγμα έχουμε ξαναγράψει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

Στις 26 Ιουνίου πέθανε ο διοικητής του λευκορωσικού τάγματος "Volat", Ιβάν Μαρτσούκ (Ivan Marchuk) με το διακριτικό κλήσης "Brest". Το τάγμα ήταν μέρος του «Συντάγματος Kastus Kalinouski», όπου πολεμούν κυρίως άτομα από τη γειτονική χώρα. Αναφέρεται ότι αρκετοί ακόμη Λευκορώσοι χάθηκαν στο Λισιτσάνσκ και ένας αιχμαλωτίστηκε.

Παρεμπιπτόντως, λίγες ημέρες πριν από αυτό, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο είπε ότι περίπου 20 Λευκορώσοι έχασαν τη ζωή τους. «Δέχθηκαν πυρά, άρχισε η μάχη - και τράπηκαν σε φυγή μαζί με τους Ουκρανούς. Ήταν αρκετές δεκάδες δικοί μας, οι φυγάδες και οι Ουκρανοί. Είκοσι άτομα από το σύνταγμα Καλινόφσκι παρέμειναν εκεί», είπε ο Λευκορώσος πρόεδρος.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...