Κόσμος

Το πρώτο ''θύμα''! Ρωσικό Su-57 κατέρριψε ουκρανικό Su-27 με τον νέο πύραυλο R-37M (Εικόνες)

Το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-57 πέμπτης γενιάς φαίνεται να πέτυχε το πρώτο του θύμα, ένα ουκρανικό μαχητικό Su-27. εκτοξεύοντας έναν νέο πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ. 

Η έκθεση ισχυρίστηκε ότι ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος βομβαρδίστηκε με πύραυλο R-37M. Η έκθεση αναφέρει ότι το ουκρανικό Su-27 μόλις είχε κινηθεί πάνω από το ασφαλές ύψος για να αναχαιτίσει το drone καμικάζι Geran-2 όταν καταρρίφθηκε.

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει πλημμυρίσει από αξιώσεις και αντεγκλήσεις. Οι EurAsian Times επικοινώνησαν με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και αναμένουν επιβεβαίωση.

Ο ρωσικός πύραυλος αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς R-37M φέρεται να έπληξε το ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος. Σύμφωνα με την έκθεση, το Su-57 είναι πιθανότατα υπεύθυνο για την εκτόξευση του πυραύλου, καθώς τα AWACS στην Πολωνία και τη Ρουμανία που λειτουργούσαν 24/7 δεν μπόρεσαν να το εντοπίσουν. 

Επιπλέον, στις 10 Οκτωβρίου, οι κάτοικοι φέρεται να εντόπισαν έναν πύραυλο R-37M πάνω από μία από τις ουκρανικές πόλεις. Ωστόσο, η αναφορά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης δεν παρείχε πρόσθετες αποδείξεις για να υποστηρίξει το γεγονός.

Μια πρόσφατη εικόνα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Ivano-Frankivsk, δείχνει αυτό που φαίνεται να είναι ένα R-37M:

Επίσης, δεν αποκάλυψε την ακριβή τοποθεσία του εν λόγω περιστατικού. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι πύραυλοι αέρος-αέρος R-37M μπορούν επίσης να εκτοξευθούν από τα MiG-31 και Su-35 Flankers. 

Είχε προηγουμένως αναφερθεί ευρέως ότι τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-31 χρησιμοποιούσαν αυτούς τους πυραύλους για να επιτεθούν σε στόχους στην Ουκρανία. Σύμφωνα με αυτό, ο Samuel Ramani, ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, έγραψε στο Twitter ότι ρωσικά αεροσκάφη MiG-31 οπλισμένα με πυραύλους R-37M και υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal προσγειώθηκαν πρόσφατα στη Λευκορωσία. 

Στις 9 Οκτωβρίου, ο Guy Pelosi, αμυντικός αναλυτής, μοιράστηκε επίσης μια φωτογραφία ενός MiG-31BM εξοπλισμένου με τέσσερις πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς R-37M.  

Ο ίδιος έγραψε στο Twitter: «Ενδιαφέρουσα φωτογραφία που δημοσιεύθηκε από τη σελίδα Telegram Fighter-bomber που δείχνει εξοπλισμό μπροστά από ένα MiG-31BM. Σημειώστε ότι φαίνεται να είναι τέσσερις πύραυλοι αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς R-37M κάτω από την άτρακτο».

 

Εικόνα

Ένας πύραυλος αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς R-37M κάτω από το φτερό λιμένα ενός μαχητικού VKS Su-35S. – Twitter

Εν τω μεταξύ, ρωσικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι η ρωσική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί μια νέα τεχνική για τον εντοπισμό ουκρανικών εγκαταστάσεων αεράμυνας.

Σε αυτή την τακτική, τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη εκτοξεύουν πυραύλους R-37M (RVV-BD) εν αναμονή μιας επίθεσης με πυραύλους ή πυραύλους από τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας. Έτσι, η αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων αποκαλύπτει τις θέσεις τους.

Προηγουμένως, ο Vitaliy Maletskyi, δήμαρχος της ουκρανικής πόλης Kremenchuk, υποστήριξε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως επικαλείται η ρωσική εφημερίδα, ότι «οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν στην Ουκρανία αλλάζουν συγκεκριμένα την κατεύθυνση της πτήσης, προσελκύοντας ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας».

Ο Δήμαρχος αναφέρεται στους πυραύλους R-37M, οι οποίοι μπορούν να χτυπήσουν εναέριους στόχους υψηλής ταχύτητας πάνω από 300 χιλιόμετρα. 

Πύραυλος αέρος-αέρος R-37M

Το R-37M, γνωστό και ως RVV-BD ή AA-13 στη Δύση, είναι ένας πύραυλος αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς. Μπορεί να χτυπήσει εναέριους στόχους υψηλής ταχύτητας πάνω από 300 χιλιόμετρα.

Ο πύραυλος κατασκευάστηκε από τη διάσημη ρωσική εταιρεία έρευνας και παραγωγής Vympel, η οποία βρίσκεται κοντά στη Μόσχα και είναι περισσότερο γνωστή για τους πυραύλους αέρος-αέρος.

Το R-37M είναι διάδοχος ή δανείζεται τεχνολογία από τον πύραυλο αέρος-αέρος R-37 της Σοβιετικής Ένωσης, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980 για το MiG-31M. Ο πύραυλος αέρος-αέρος R-37M μπορεί να τοποθετηθεί σε ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης και πέμπτης γενιάς. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι έχει τη δυνατότητα να αυξήσει δραματικά την απόδοση της αεροπορίας μαχητικών.

Η ανάπτυξη του R-37M ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 2000. Αρχικά, ο πύραυλος έπρεπε να μεταφερθεί από το MiG-31. Ωστόσο, αργότερα αποφασίστηκε να αναβαθμιστεί το όπλο για να γίνει πιο συμβατό με τα Su-30 τέταρτης γενιάς πολλαπλών ρόλων, Su-35 και πιθανά Su-57 πέμπτης γενιάς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ