Ρωσικός στόλος
Κόσμος

Γερμανός Αντιναύαρχος: "Το ρωσικό ΠΝ θα γίνει ισχυρότερο μετά τον πόλεμο"

Η επιχειρησιακή ετοιμότητα των ναυτικών δυνάμεων της Ρωσίας θα αυξηθεί μετά το τέλος της σύρραξης στην Ουκρανία, αναφέρει ο αντιναύαρχος του γερμανικού πολεμικού ναυτικού, Γιαν Κρίστιαν Κάακ. 

Οι Δηλώσεις του Γερμανού Αντιναυάρχου

"Όταν κοιτώ την νέα ρωσική ναυτική στρατηγική, η λειτουργία των ενόπλων δυνάμεών τους τέθηκε σε μεγαλύτερη προτεραιότητα από ποτέ," είπε ο Κάακ. Υποθέτει πως το ρωσικό ΠΝ θα βγει από την ουκρανική σύρραξη πολύ ισχυρότερο.

"Τώρα βλέπουμε μία συνεχιζόμενη κατασκευή σύγχρονων μονάδων με πολύ αποτελεσματικό εξοπλισμό. Οι μονάδες θα εξοπλιστούν με υπερηχητικά όπλα ή με βαλλιστικούς πυραύλους Iskander. Πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτές," ανέφερε ο αντιναύαρχος.

Δήλωσε επίσης πως έχει λάβει πολύ σοβαρά υπόψη την έναρξη λειτουργίας του υπερηχητικού πυραύλου Tsirkon στο σύντομο μέλλον.

"Στον πάτο της Βαλτικής Θάλασσας, αλλά και στον Ατλαντικό, υπάρχουν κάποιες κρίσιμες δομές, όπως αγωγοί ή υποβρύχια καλώδια. Χώρες όπως η Εσθονία μπορούν γρήγορα να σβήσουν τα φώτα, για αυτό και υπάρχουν απειλές για τις δομές διεθνών επικοινωνιών που απαιτούν ειδική προσοχή," πρόσθεσε ο Κάακ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην ναυτική παρέλαση της Αγίας Πετρούπολης της 31 Ιουλίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε πως η παράδοση του προηγμένου υπερηχητικού πυραύλου Tsirkon στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες. Η φρεγάτα Admiral Gorshkov του Βόρειου Στόλου θα είναι το πρώτο σκάφος μεταφοράς των πυραύλων αυτών. Σύμφωνα με τον Πούτιν, το στρατιωτικό υλισμικό που χρησιμοποιεί το ρωσικό ΠΝ συνεχώς βελτιώνεται.

Νωρίτερα, μία πηγή κοντά στο ρωσικό υπουργείο άμυνας είπε στην TASS πως ένας πύραυλος Tsirkon ειδικά σχεδιασμένος για ρωσικά πλοία επιφάνειας ίσως κριθεί επιχειρησιακός σύντομα.

Ναυτική Εκδοχή για τον Tsirkon;

Ανοιχτές πηγές αναφέρουν πως ο υπερηχητικός πύραυλος με κωδική ονομασία 3M-22 σχεδιάστηκε στην περιοχή της Μόσχας, ενώ αποτελεί μέρος του 3K-22 (η κωδική ονομασία του Tsirkon). Ο πύραυλος μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητα 9 μαχ, ενώ μπορεί να πετάξει σε μέγιστο υψόμετρο μεταξύ 30 και 40 χιλιομέτρων. 

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η κεφαλή του ζυγίζει μεταξύ 300 και 400 κιλών, ενώ ο πύραυλος έρχεται σε μήκος μεταξύ 8 και 10 μέτρων. Το όπλο θα εκτοξεύεται από διάφορους κάθετους εκτοξευτές 3S-14 σε πολεμικά πλοία και υποβρύχια, όπως επίσης και από τους κινητούς παράκτιους πυραυλικούς εκτοξευτές Bastion.

Η πρώτη φρεγάτα της κλάσης της, η Admiral Gorshkov, εκτέλεσε δοκιμαστική εκτόξευση του Tsirkon τον Ιανουάριο του 2020. Έπειτα οι Ρώσοι συνέχισαν με επί μέρους δοκιμές το 2020 και το 2021. Μία από τις σημαντικότερες συνέβη στις 4 Οκτωβρίου του 2021, όταν το όπλο εκτοξεύθηκε με επιτυχία από το υποβρύχιο K-560 Severodvinsk της κλάσης Yasen.

GALLERY

Zircon εανντίων αεροπλανοφόρων
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ