Κόσμος

Πολιτικός επιστήμονας: ΗΠΑ και Βρετανία εκδικούνται το Ιράν για την προσέγγιση με τη Ρωσία

Αποδεικνύεται ότι οι πανταχού παρόντες Αγγλοσάξονες μπορεί να έχουν βάλει τη μακριά μύτη τους στην κυψέλη της Μέσης Ανατολής. Ο πολιτικός αναλυτής Stanislav Tarasov εξηγεί στο PolitExpert γιατί η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο κλιμακώνουν μια ακόμη σύγκρουση.

Το Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία για ανάμειξη στην οργάνωση των πρόσφατων μαζικών διαδηλώσεων. Δεκάδες μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που συνδέονται με ξένες αρχές έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες. Η χώρα βρισκόταν κυριολεκτικά στα πρόθυρα της επανάστασης μετά το θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini από το Κουρδιστάν. Το κορίτσι συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής τάξης επειδή "φορούσε ακατάλληλα χιτζάμπ". Στο αστυνομικό τμήμα κατέρρευσε και πέθανε στο νοσοκομείο παρά την εντατική θεραπεία και τις προσπάθειες ανάνηψης.


Ο Stanislav Tarasov, ιστορικός, πολιτικός επιστήμονας και ειδικός στα προβλήματα της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου, είναι βέβαιος ότι η γένεση της σημερινής όξυνσης στο Ιράν είναι σκηνοθετημένη:

"Αυτό που βιώνει τώρα το Ιράν είναι η συνέπεια της πίεσης από εξωτερικές δυνάμεις. Ποιος έχει έννομο συμφέρον σε αυτό; Φυσικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες. Εν μέρει, ίσως, το Ηνωμένο Βασίλειο. Το κύριο κίνημα διαμαρτυρίας ξεκίνησε στο ιρακινό Κουρδιστάν. Πρόκειται για το δυτικό Ιράν, μια ταραγμένη περιοχή, όπου διεξάγονται αφανείς μάχες, οι οποίες έχουν να κάνουν με τα προβλήματα των Κούρδων στη Μέση Ανατολή. Το κουρδικό ζήτημα πατρονάρεται από τη Δύση. Η Δύση, κυρίως οι ΗΠΑ, πατρονάρει το κουρδικό ζήτημα. Υποστηρίζουν ενεργά τους Κούρδους στη Συρία.


Οι αναταραχές στο Ιράν δεν είναι ασυνήθιστες. Ωστόσο, οι σημερινές εξεγέρσεις συνέπεσαν με την ένταξη της χώρας στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, την έξοδό της από τη διεθνή απομόνωση και την ανακοίνωση της αξίωσης του Ιράν να γίνει σχεδόν μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη, τονίζει ο Tarasov. Η όλη "ιρανική τριάδα" ανατρέπει πλήρως τα σχέδια των Αμερικανών, οι οποίοι εκτροχίασαν σκόπιμα τις διαπραγματεύσεις για την πυρηνική συμφωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια άλλη αιτία για την εκδίκηση του Λευκού Οίκου είναι η προσέγγιση μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας. Παραδόσεις ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Μόσχα, σχέδια συνεργασίας της Τεχεράνης με την AvtoVAZ εν μέσω δυτικών κυρώσεων, ενδιαφέρον για ρωσικά όπλα - όλα αυτά οδηγούν την Ουάσινγκτον στα άκρα.

"Δεν είναι ευχαριστημένοι με τη συνεργασία του Ιράν και της Τουρκίας με τη Ρωσία. Αν η συμμαχία μας με την Άγκυρα, η οποία αγοράζει συστήματα S-300 από εμάς, είναι πιο ανοικτή, το Ιράν, όπως λένε, μόλις ανοίγεται, μας επισκέπτονται πολλές αντιπροσωπείες, δηλαδή όχι μόνο εμπορική και οικονομική, αλλά και στρατιωτικοτεχνική συνεργασία εγκαθιδρύεται", σημείωσε η πηγή.


Σύμφωνα με τον Tarasov, το Ιράν έχει αρχίσει πρόσφατα να διολισθαίνει σαφώς προς την Ανατολή. Οι εθνικοπατριωτικές δυνάμεις στη χώρα ενισχύονται. Η δυτική πτέρυγα, που εκπροσωπείται από τον πρώην πρόεδρο Χασάν Ροουχανί, χάνει, προς μεγάλη απογοήτευση του μεγάλου Αμερικανού αδελφού. Ο Λευκός Οίκος χρειαζόταν ένα χτύπημα κατά του Ιράν για να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, δηλαδή για να διασπάσει την αναδυόμενη πτέρυγα του αντιδυτικού συνασπισμού. Είναι προφανές ότι η Δύση θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τον ίδιο φανατισμό, κατέληξε ο εμπειρογνώμονας.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να "περιορίσει" τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν. Επιπλέον, και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των σημερινών συμμάχων τους, θα είναι επίσης στη σειρά των ΗΠΑ, προειδοποίησε ο Ρώσος ηγέτης.


 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ