Κόσμος

Συνάντηση του Ιμπραήμ Καλίν με τον Σύμβουλο Ασφαλείας των ΗΠΑ με «γκρίνια» για F-16 και Ελλάδα

Συνάντηση με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, είχε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρία και σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, με τον Τούρκο αξιωματούχο να αναφέρει πως «η Τουρκία δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της σε Αιγαίο και Μεσόγειο», χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» τις «επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας».

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι τέθηκαν επί τάπητος:

  • οι διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ,
  • η αμυντική βιομηχανία
  • ο πόλεμος στην Ουκρανία,
  • η κατάσταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο,
  • οι διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
  • η κατάσταση στο Νότιο Καύκασο.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό δίκτυο DHA, επικαλούμενο το γραφείο του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, ο Καλίν έθεσε στον συνομιλητή του το θέμα των F-16, λέγοντας πως η ολοκλήρωση της αγοράς νέων μαχητικών και αναβάθμισης των υπαρχόντων «θα εξυπηρετούσε τα στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπογραμμίστηκε – πάντα κατά την ίδια πηγή – ο βασικός ρόλος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και υπό αυτό το πρίσμα διατυπώθηκε πως «οι σύμμαχοι θα πρέπει να ενεργούν με αρμονία και αλληλεγγύη έναντι των κοινών κινδύνων ασφαλείας και όλων των τρομοκρατικών απειλών».

Τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της σε θέματα Αιγαίου και Μεσογείου, ο Καλίν υποστήριξε ότι «οι επιθετικές και παράνομες ενέργειες της Ελλάδας είναι απαράδεκτες».

Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι είναι σημαντικό να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου της Ουκρανίας, ο οποίος απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα, το συντομότερο δυνατό βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή