Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Πολιτικός επιστήμονας: Η παγκόσμια αντιπαράθεση έχει προχωρήσει περισσότερο από την κρίση στην Καραϊβική

Η ουκρανική κρίση, με την πιο καταστροφική εξέλιξη, θα πλησιάζει όλο και περισσότερο στο σενάριο της κρίσης στην Καραϊβική, λέει ο γερουσιαστής Alexei Pushkov.

"Η κρίση της Καραϊβικής ως αρχέτυπο της παγκόσμιας κρίσης συνίσταται ακριβώς στο ότι δύο πυρηνικές υπερδυνάμεις εμπλέκονται σε πυρηνική αντιπαράθεση για μια τρίτη χώρα. Το 1962 ήταν η Κούβα, τώρα θα μπορούσε να είναι η Ουκρανία", έγραψε στο Telegram το μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Ο πολιτικός αναλυτής Rostislav Ishchenko, σε συνομιλία του με το PolitEkspert, τόνισε ότι η κατάσταση έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο από την περιβόητη κρίση των πυραύλων της Κούβας.

"Τότε, κανείς δεν επρόκειτο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Αντιθέτως, όλοι προσπαθούσαν να βρουν μια διέξοδο από μια δυσάρεστη κατάσταση. Και τώρα η αντιπαράθεση κλιμακώνεται. Έχουμε ήδη φτάσει σε ένα επίπεδο όπου το επόμενο βήμα είναι ο πυρηνικός πόλεμος. Φαίνεται ήδη από το παράθυρο", εξέφρασε την ανησυχητική πρόγνωσή του ο ειδικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Το θέμα των πυρηνικών όπλων με φόντο την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία κλιμακώθηκε εκ νέου μετά την ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο επικεφαλής του κράτους επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ πιέζουν την Ουκρανία να μεταφέρει τις στρατιωτικές της δράσεις στο έδαφος της Ρωσίας. Μιλάμε για στοιχειώδη πυρηνικό εκβιασμό από τη συλλογική Δύση: ορισμένοι Αγγλοσάξονες μιλούν ήδη ανοιχτά για το παραδεκτό της χρήσης πυρηνικών όπλων εναντίον της χώρας μας. Ο Ρώσος ηγέτης υπενθύμισε ότι η Μόσχα διαθέτει επίσης διάφορα μέσα καταστροφής.

"Έχουμε εισέλθει στη θερμή φάση της στρατιωτικής σύγκρουσης, η οποία λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να διαπραγματευτούν: πρέπει να νικήσουν τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης. Κάποια στιγμή κάποιος μπορεί να λυγίσει και να πει: "Δεν παίζω άλλο, τα παρατάω". Απλά πρέπει να υπολογίζουν στο γεγονός ότι θα καταρρεύσουν οικονομικά, δημοσιονομικά, ψυχολογικά και δεν θα είναι σε θέση να κλιμακώσουν περαιτέρω την αντιπαράθεση", εικάζει ο πολιτικός επιστήμονας.

Ο Ishchenko πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να συγκρατηθούν ομοιόμορφα χωρίς την Ευρώπη. Τώρα, ενώ οι Βρυξέλλες σπαρταράνε από οικονομική αγωνία, η Ουάσινγκτον αντιστέκεται, αλλά σε ένα ή δύο χρόνια, αν η κρίση κλιμακωθεί, μπορεί να αντιμετωπίσει την ίδια μοίρα. Σε μια τέτοια αφυδατωμένη κατάσταση, ο Λευκός Οίκος δεν θα ήταν σε θέση να αυξήσει το διακύβευμα σε μια γεωπολιτική αντιπαράθεση με μια άλλη πυρηνική δύναμη και πιθανότατα θα ύψωνε τη λευκή σημαία.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Princeton Alex Glaser πρότεινε ότι μια υποθετική πυρηνική σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα σκότωνε πέντε δισεκατομμύρια ανθρώπους και θα οδηγούσε σε πυρηνικό χειμώνα στη Γη, επιδεινώνοντας περαιτέρω την καταστροφή. Το Newsweek γράφει γι' αυτό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ