Κόσμος

Τι θα γίνει με τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια μετά το δημοψήφισμα

Σύμφωνα με τον αναλυτή Ντμίτρι Γκορτσάκοφ, που μίλησε στην Kommersant, μετά το δημοψήφισμα, το οποίο όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο μας, έχει ξεκινήσει από σήμερα το πρωί, θα τεθεί το ζήτημα του καθεστώτος του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια. Που είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης και θα μπορούσε να βρεθεί σε μια γκρίζα ζώνη διεθνών κανονισμών.

''Δεν είναι όλα τόσα απλά''

Εάν οι κάτοικοι της περιοχής Ζαπορίζια αποφασίσουν να γίνουν μέρος της Ρωσίας, τότε ο πυρηνικός σταθμός θα γίνει μέρος της Ρωσίας. Όμως θα υπάρξουν τα εξής προβλήματα: Τώρα ο διευθύνων για τον πυρηνικό σταθμό είναι η Ουκρανική Energoatom, αλλά de facto το εργοστάσιο βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού από τις αρχές Μαρτίου. Η μεταφορά του πυρηνικού σταθμού σε άλλη δικαιοδοσία δεν θα αναγνωριστεί εκτός Ρωσίας και μπορεί να διαρκέσει χρόνια, τόνισε ο αναλυτής. 

Το αποτέλεσμα;

Και ως αποτέλεσμα, μπορεί να προκύψει μια κατάσταση όπου ο νέος φορέας εκμετάλλευσης και η ρυθμιστική αρχή θα πρέπει να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη για τη λειτουργία ενός πυρηνικού σταθμού σε μια ζώνη μάχης για πρώτη φορά. Είναι επίσης πιθανό ο πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια να βρίσκεται στη «γκρίζα ζώνη», αλλά τυπικά η μεταφορά του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια στη δικαιοδοσία της Ρωσίας ενδέχεται να μειώσει την ευθύνη του ΔΟΑΕ όσον αφορά την παρακολούθησή του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί αιφνιδίασαν ξανά την ρωσική αεράμυνα κτυπώντας Κούρσκ και Ντονιέτσκ-Κινδυνεύει και η Μόσχα αναρωτιούνται Ρώσοι ειδικοί (Βίντεο)

Η Ουκρανία κάνει χρήση σοβιετικής εποχής μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων-UAV Tupolev Tu-141 Strizh (πύραυλος τύπου...