Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ρωσο-τουρκικό ενεργειακό αλισβερίσι! Πώς και γιατί η Τουρκία είναι σε καλύτερη μοίρα από την ΕΕ

Η Τουρκία καταβάλλει όλες τις δυνατές προσπάθειες για να αυξήσει τη χωρητικότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου της χώρας ενόψει του χειμώνα ως μέτρο για να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και να μην ξαναζήσει τις δυσκολίες του Ιανουαρίου 2022. Για να το κάνει η Τουρκία προσπαθεί επίσης να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ (Fatih Donmez) δήλωσε ότι 2 εγκαταστάσεις που θα λειτουργούν από την Botas θα είναι πλήρως αποθηκευμένες σε 6 bcm έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, συμβάλλοντας στο ευρωπαϊκό πρόβλημα της αγοράς της ΕΕ για αναπλήρωση αποθήκευσης αερίου πριν από τον επόμενο χειμώνα.

Ο Ντονμέζ είπε ότι η Άγκυρα κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο για τον επερχόμενο χειμώνα, αφού αντιμετώπισε εξοντωτικές περικοπές τον περασμένο χειμώνα, κυρίως λόγω "τεχνικών" αστοχιών από την Ιρανική πλευρά να παράσχει φυσικό αέριο κατά τη διάρκεια των κορυφών της ζήτησης τον Ιανουάριο.

Αυτό συμβαίνει εν μέσω της κρίσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία, τη μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε η Ρωσία για να αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων που εμπλέκονται σε αυτό που εξελίσσεται σε πολύ μεγαλύτερο πόλεμο από την «ειδική επιχείρηση» που ανακοινώθηκε το Φεβρουάριο του 2022.

  • Η Τουρκία είναι τεράστιος καταναλωτής φυσικού αερίου και οι πολιτικές και οι στρατηγικές της Άγκυρας για το φυσικό αέριο θα πρέπει να τηρούνται προσεκτικά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Επιτροπή.
  • Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Τουρκία το 2021 ήταν 57,3 bcm
  • Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Τουρκία το 2022 προβλέπεται σε 59-60 bcm (η 4η μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία, το ΗΒ και την Ιταλία)

Η αύξηση της κατανάλωσης οφείλεται σε ένα μείγμα πολιτικών επιδότησης για τιμές κατοικίας και βιομηχανικής χρήσης (80%) και τιμές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (50%).

Με το 80% του πληθυσμού να έχει πρόσβαση σε φυσικό αέριο και έναν αυξανόμενο πληθωρισμό, τουρκικές επιδοτήσεις ύψους 8,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 1ο εξάμηνο του 2022 βοήθησαν στην ενίσχυση των εισαγωγών.

Αν και οι τουρκικές πολιτικές δεν αμβλύνουν την ενεργειακή κρίση, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Ευρώπη «θερίζει ό,τι έσπειρε» σχολιάζοντας τον Πούτιν χρησιμοποιώντας «όλα τα μέσα και τα όπλα του», ενώ δήλωσε ότι το φυσικό αέριο είναι «το πιο σημαντικό από αυτά».

Είπε επίσης ότι η Ευρώπη «θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα αυτόν τον χειμώνα», ενώ η Τουρκία δεν θα υποφέρει.

Αυτό είναι περίεργο, καθώς η Τουρκία εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τις εισαγωγές φυσικού αερίου και ο κύριος προμηθευτής της είναι η Ρωσία, μέσω δύο κεντρικών αγωγών που διασχίζουν τη Μαύρη Θάλασσα, όπου μαίνεται πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Σύμφωνα με τους δύο ηγέτες, η πληρωμή σε δολάρια ή ευρώ παρουσιάζει πρόσθετο κόστος αγοράς συναλλάγματος που πλέον αποφεύγεται.

Η Τουρκία θέλει να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου, με τη θέση σε λειτουργία του κοιτάσματος φυσικού αερίου Sakarya στη Μαύρη Θάλασσα. 

Η παραγωγή φυσικού αερίου Sakarya θα επεκταθεί στα 14 bcm/έτος για να μειώσει εν μέρει την εξάρτηση από τις εισαγωγές. Τα αποθέματα υπολογίζονται σε 540 bcm.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ