Κόσμος

Ουκρανοί: Με αυτά τα όπλα θα καταρρίψουμε τα ιρανικά drones Shahed-136

Όλο και περισσότερες πληροφορίες εμφανίζονται στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα ότι ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και περιπλανώμενα πυρομαχικά έχουν αρχίσει να συναντώνται στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, όπως γράψαμε σε άρθρο μας στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ. 

Η Πολεμική Αεροπορία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ερευνά την αποτελεσματικότητα των ιρανικών drones, καθώς έχουν γίνει πραγματικός πονοκέφαλος για αυτούς. 

Ο Yuriy Ignat, εκπρόσωπος της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε στην Ukrainska Pravda, πως σύμφωνα με τις τώρα επιβεβαιωμένες πληροφορίες, δύο είναι τα drones καμικάζι Shahed-136 που καταρρίφθηκαν από τις μονάδες της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Όπως εξήγησε ο Ignat, ''Πρόκειται για ένα χαμηλά παρατηρήσιμο drone, σχετικά μικρό εναέριο στόχο, που πετά κυρίως σε χαμηλό ύψος. Μπορεί να καταρριφθεί από διάφορα συστήματα αεράμυνας και ακόμη και φορητά όπλα''. 

''Αλλά τα αντιαεροπορικά όπλα είναι καλύτερα κατάλληλα για αυτό, ή, για παράδειγμα, τα συστήματα αεράμυνας όπως το ουκρανικό αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό πυροβόλο όπλο Shilka ή το γερμανικό ZSU Gepard''. 

''Επιπλέον, ένα τέτοιο drone μπορεί να εξουδετερωθεί με τη βοήθεια ηλεκτρονικού πολέμου''. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της διοίκησης, είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσο αποτελεσματικά είναι τέτοια όπλα όπως το Shahed-136. Επίσης, δεν είναι ακόμη δυνατό να επιβεβαιωθεί ότι αυτός είναι ο μόνος τύπος drone που έχει προσφέρει το Ιράν στη Ρωσία.

Η χρήση ενός drone από το Ιράν αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις 13 Σεπτεμβρίου. Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις κατέρριψαν ένα Shahed-136 στο Kupyansk .

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε τρεις εταιρείες από το Ιράν που παράγουν επιθετικά drones και τα προμηθεύουν στους Ρώσους. 

Στρατιωτικός ειδικός για τα ιρανικά drones 

Ο Mikhail Khodarenok μίλησε για τις δυνατότητες των ιρανικών  drones Shahed 136 στο κοινωνικό δίκτυο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εμβέλεια αυτών των drones που έχουν δηλώσει οι Ιρανοί είναι 2.500 χιλιόμετρα. «Αλλά ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι στην πραγματικότητα είναι δύο ή τρεις φορές χαμηλότερο, αυτό είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα», σημείωσε ο ειδικός.

Το ύψος πτήσης του drone είναι 7500 μέτρα. Σε τέτοιο ύψος, τα φορητά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα δεν μπορούν να το χτυπήσουν.

Το Shahed 136 είναι βαριά οπλισμένο με  4 ή 8 κατευθυνόμενους πύραυλους, ανάλογα με το διαμέτρημα. Εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να εξοπλιστεί με μια συσκευή αυτοκαταστροφής και, έχοντας απορρίψει ολόκληρο το φορτίο πυρομαχικών, είναι σε θέση να καταρρεύσει στον στόχο, χτυπώντας τον με ένα πύρινο χτύπημα εμβολισμού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συνεντεύξεις 0

Ναύαρχος Τσαϊλάς στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ με αφορμή το UFUK: Να ενεργοποιηθούν γρήγορα τα ελικόπτερα ROMEO, τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη P-3 ORION και τα μη επανδρωμένα Alpha 900 για το Π.Ν.

Με την ενεργοποίηση του πλοίου ηλεκτρονικού πολέμου, οι συντάκτες της τουρκικής στρατηγικής πλέον έχουν τη δυνατότητα...