Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

O "ειρηνοποιός" Ερντογάν ξαναχτυπά! Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ζώνη ειρήνης στην περιοχή μας και πέρα από αυτήν

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, δίνοντας εκ νέου το σήμα για διεθνοποίηση των παράνομων αξιώσεων της Τουρκίας πέριξ των συνόρων της, με τη "βιτρίνα" της διπλωματίας και της διαμεσολάβησης.

«Χάρη στο καθεστώς εταίρου διαλόγου μας (Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης) τα τελευταία 10 χρόνια, αυτό το μέρος έχει γίνει ένα από τα παράθυρά μας προς την Ασία», είπε ο Ερντογάν.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ζώνη ειρήνης στην περιοχή μας και πέρα από αυτήν με μια προσέγγιση επιχειρηματικής διπλωματίας που θέτει τους ανθρώπους και τις ανθρώπινες αξίες στο επίκεντρο».

Ο Πρόεδρος Ερντογάν συμπλήρωσε πως, «η θέση μας ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης προσφέρει απαράμιλλες ευκαιρίες. Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία σε κάθε τομέα από την ασφάλεια στην οικονομία, από την ενέργεια έως τις μεταφορές, από τη γεωργία έως τον τουρισμό».

Μερικά σημεία από την ομιλία του Ερντογάν:

«Συγχαρητήρια στο γείτονά μας Ιράν, το οποίο μόλις έγινε δεκτό ως μέλος του Οργανισμού. Η Τουρκία έχει εξαιρετική θέση. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με την Ασία σε κάθε τομέα. Αυτός ο τόπος έχει γίνει μια από τις πύλες προς την Ασία και πιστεύουμε ότι θα αυξήσουμε τη συνεργασία μας πολύ περισσότερο με τις κοινές μας προσπάθειες.

Ζούμε σε μια εποχή όπου τα προβλήματα αυξάνονται με τις ευκαιρίες. Αντιμετωπίζουμε προβλήματα όπως οικονομική ύφεση, διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού. Σε αυτήν την περίοδο, ενώ απαιτούνταν περισσότερη ενότητα, ορισμένες χώρες προτίμησαν να υψώσουν τα τείχη τους. Έτσι, οι φωνές των καταπιεσμένων έγιναν πιο άφωνες.

Το πιο οδυνηρό παράδειγμα βιώθηκε στην επιδημία του κορονοϊού. Οι διεθνείς οργανισμοί και οι ανεπτυγμένες χώρες δεν μπορούσαν να δώσουν ένα καλό τεστ. Ως Τουρκία, παρείχαμε βοήθεια σε 161 χώρες και 12 διεθνείς οργανισμούς. Παρουσιάσαμε το εγχώριο εμβόλιο μας, TURKOVAC, σε όσους το έχουν ανάγκη. Συνεχίζουμε να φιλοξενούμε περισσότερους από 4 εκατομμύρια εκτοπισμένους. Έχουμε τον τίτλο της πιο γενναιόδωρης χώρας στον κόσμο.

Αγωνιζόμαστε για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία μέσω της διπλωματίας. Κάνουμε μια ειλικρινή προσπάθεια να παραδώσουμε σιτηρά σε όσους το χρειάζονται περισσότερο, ειδικά στους αδελφούς και τις αδελφές μας στην Αφρική».

Μαζί με τον Ερντογάν, στην περιοχή όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος μετέβη και ο δικτάτορας του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, στον απόηχο της πρόσφατης επίθεσης στο κυρίαρχο έδαφος της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

Στη σύνοδο κορυφής συμμετέχουν οι ηγέτες των μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Καζακστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν και Πακιστάν, καθώς και μέλη παρατηρητές Λευκορωσία, Μογγολία και Ιράν. Εκτός από τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ (Serdar Berdimuhamedov) θα παραστεί στη σύνοδο μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Ουζμπεκιστάν Σαβκάτ Μιρζιγιάγιεφ (Shavkat  Mirziyoyev).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Μετά τις Κορβέτες έρχεται ορυμαγδός οπλικών συστημάτων από την ΕΕ και για την Ελλάδα-Το Γαλλικό σχέδιο και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα εξόχως σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα, που είναι η  υλοποίηση του Γαλλικού σχεδίου, που...