Daewoo K2
Κόσμος

Το K2 της νοτιοκορεάτικης Daewoo ξεπέρασε το Μ16 των ΗΠΑ (Εικόνες)

Το τυφέκιο εφόδου K2 παράγεται στην Νότια Κορέα από την Daewoo. Στην πραγματικότητα βασίζεται στο συμπαγές τυφέκιο εφόδου K1, το οποίο υιοθετήθηκε το 1981. Συγκριτικά με αυτό, το νεότερο K2 διαθέτει μακρύτερη κάννη και διαφορετική πίσω λαβή. Στην ουσία, το K2 αποτελεί μια αντιγραφή του αμερικάνικου τυφεκίου εφόδου Armalite AR-18. Το K2 υιοθετήθηκε από τον στρατό της Νότιας Κορέας το 1984, δηλαδή 3 χρόνια μετά το K1. Από τότε, χρησιμοποιείται ως το βασικό όπλο πεζικάριων στην ασιατική χώρα. Βέβαια, το όπλο είχε μια επιτυχημένη εμπορική πορεία, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται και από στρατούς πολλών άλλων χωρών.  

Καλύτερο από το Μ16

Το K2 έχει σχεδιαστεί να εκτοξεύει τα τυπικά πυρομαχικά 5,56x45 χιλιοστών του ΝΑΤΟ. Το νοτιοκορεάτικο τυφέκιο έρχεται με συγκολλημένη ατσάλινη κατασκευή και όχι με τις μηχανικές τεχνικές κατασκευής που συναντάμε στο αμερικάνικο Μ16. Ως αποτέλεσμα, το K2 είναι κατασκευασμένο με καλύτερη μηχανική αντοχή, ενώ έρχεται επίσης με μειωμένη τιμή παραγωγής. Το τυφέκιο εφόδου διαθέτει τα περισσότερα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του Μ16 των Αμερικάνων, συμπεριλαμβανομένου ενός γενικά παρόμοιου δέκτη όπλου (receiver). Ωστόσο, αυτό το τυφέκιο εφόδου - δηλαδή το νοτιοκορεάτικο K2 - διαθέτει σύστημα εκτόξευσης που είναι πιο αξιόπιστο. Επίσης, οι σχεδιαστές της εταιρίας Daewoo έκαναν και κάποιες άλλες βελτιώσεις. Κατ' επέκταση το K2 είναι ανώτερο και πιο οικονομικό από το αμερικανικό τυφέκιο Μ16. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαρακτηριστικά

Ένα κουμπί επιλογής λειτουργίας πυρός βρίσκεται στο αριστερό μέρος του δέκτη. Το κουμπί αυτό χρησιμοποιείται με συμβατικό τρόπο, δηλαδή απλά με τον αντίχειρα του χειριστή. Υπάρχει επιλογή για 4 διαφορετικές λειτουργίες, οι οποίες είναι: η  "ασφαλής", η "ημιαυτόματη", "εκτόξευση τριών σφαιρών" και η "πλήρως αυτόματη". Υπάρχουν εκδόσεις του όπλου που έρχονται ως αποκλειστικά ημιαυτόματα τυφέκια, οι οποίες προορίζονται για πολιτική χρήση και για χρήση από δυνάμεις επιβολής του νόμου.

Το K2 κανονικά ανεφοδιάζεται από έναν γεμιστήρα χωρητικότητας 30 σφαιρών, αν και κάποιες φορές χρησιμοποιείται με παλαιότερους γεμιστήρες 20 σφαιρών. Βέβαια, και οι δυο είναι τυπικοί γεμιστήρες του ΝΑΤΟ (τύπου Μ16). 

Αυτό το όπλο διαθέτει πίσω λαβή που διπλώνει στα πλάγια, η οποία είναι λεπτότερη και ελαφρύτερη από αυτή του Μ16. Να αναφέρουμε βέβαια πως υπάρχουν και εκδόσεις του K2 που έρχονται με μεταλλική λαβή που δε διπλώνει.

Το αρχικό K2 διαθέτει απλούς σιδερένιους στόχους, με τον πίσω να διαθέτει ρυθμίσεις βεληνεκούς που επιτρέπουν εμβέλεια στόχευσης έως και 600 μέτρα. Το αρχικό τυφέκιο επίσης μπορούσε να εξοπλιστεί με μια επιπρόσθετη σχάρα στοχάστρων τύπου Picatinny, η οποία δεν εμποδίζει τους σιδερένιους στόχους. Με αυτή τη σχάρα μπορούν να τοποθετηθούν διάφορα στόχαστρα ή διόπτρες νυχτερινής όρασης στο όπλο. Το αποτελεσματικό βεληνεκές εκτόξευσης είναι μεταξύ 460 και 600 μέτρων, αναλόγως τον τύπο πυρομαχικών που χρησιμοποιείται.

GALLERY

Daewoo K2
Daewoo K2
Daewoo K2
Daewoo K2
Daewoo K2
Daewoo K2
Daewoo K2
Daewoo K2
Daewoo K2
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...