Κόσμος

Ταϊβάν: Πραγματικά πυρά για πρώτη φορά εναντίον κινεζικού drone που παραβίασε τον εναέριο χώρο

Η Ταϊβάν έριξε προειδοποιητικές βολές εναντίον κινεζικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους που έπεσε πάνω σε υπεράκτια νησίδα την Τρίτη (30/8), λίγο αφότου η πρόεδρος Τσάι Ινγκ Γουέν δήλωσε ότι διέταξε τον στρατό της Ταϊβάν να λάβει "ισχυρά αντίμετρα" κατά των κινεζικών προκλήσεων, όπως τις χαρακτήρισε.

Ήταν η πρώτη φορά που εκτοξεύονται προειδοποιητικές βολές σε ένα τέτοιο περιστατικό εν μέσω μιας περιόδου αυξημένης έντασης μεταξύ της Κίνας και της Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί ως δικό του έδαφος, σύμφωνα με το Reuters. Η Ταϊβάν αμφισβητεί έντονα τις αξιώσεις κυριαρχίας της Κίνας.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατευθύνθηκε πίσω στην Κίνα μετά τους πυροβολισμούς, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Η Ταϊβάν έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για κινεζικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πετούν πολύ κοντά σε μικρές ομάδες νησιών που ελέγχει κοντά στις ακτές της Κίνας, με πιο πρόσφατη περίπτωση αυτή των νησιών Κινμέν, στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων του Πεκίνου.

Η Κίνα πραγματοποίησε τις ασκήσεις γύρω από το νησί μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι αυτόν τον μήνα.

Ο εκπρόσωπος της αμυντικής διοίκησης των Κινμέν, Chang Jung-shun, δήλωσε ότι πραγματικά πυρά εκτοξεύθηκαν λίγο πριν από τις 6 μ.μ. (1.000 GMT) κατά του drone που είχε προσεγγίσει τη νησίδα Erdan, ενώ προηγουμένως είχαν χρησιμοποιηθεί φωτοβολίδες. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη συνέχεια πέταξε πίσω στην Κίνα, είπε.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από την Κίνα. Τη Δευτέρα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τα παράπονα της Ταϊβάν για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως κάτι "για το οποίο δεν πρέπει να γίνει φασαρία"

Πλάνα από τουλάχιστον δύο αποστολές μη επανδρωμένων αεροσκαφών που δείχνουν Ταϊβανέζους στρατιώτες στις θέσεις τους, και σε μία περίπτωση να πετούν πέτρες σε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, έχουν κυκλοφορήσει ευρέως στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ