Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Πέφτουν κορμιά στην Λιβύη! Σκληρές οδομαχίες στην Τρίπολη (Βίντεο)

Σφοδρές οδομαχίες συνεχίζονται στην οδό Zawiya της Τρίπολης και στην Bab Ben Ghashir μεταξύ της φιλοκυβερνητικής Δύναμης Υποστήριξης Σταθερότητας και ένοπλων ομάδων πιστών στην παράλληλη κυβέρνηση του Fathi Bashagha υπό την ηγεσία του Haitem Tajouri.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας κατηγορεί τον παράλληλο πρωθυπουργό Fathi Bashagha ότι πυροδότησε τη βία στην Τρίπολη, αφού αρνήθηκε τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη διεξαγωγή εκλογών αργότερα φέτος.

H έντονη ανταλλαγή πυρών ξέσπασε στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη κατά τη διάρκεια της νύχτας και διήρκεσε ως σήμερα το πρωί, με αντίπαλες πολιτικά δυνάμεις να ανταλλάσσουν σφοδρά πυρά και τη βοή από αρκετές δυνατές εκρήξεις να ακούγεται στην πόλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στο κέντρο της Τρίπολης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης για τον έλεγχο της κυβέρνησης της Λιβύης, στο πλαίσιο της οποίας ένοπλες ομάδες κινητοποιούνται όλο και περισσότερο γύρω από την πρωτεύουσα τις τελευταίες εβδομάδες.

Εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το κέντρο της πόλης, τα οποία το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει, δείχνουν στρατιωτικά οχήματα να περνούν με ταχύτητα από δρόμους, οπλισμένους ανθρώπους να ανοίγουν πυρ και κατοίκους να προσπαθούν να σβήσουν φωτιές.

 

«Είναι τρομερό. Η οικογένειά μου και γω δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε λόγω των συγκρούσεων. Ο θόρυβος ήταν τόσο μεγάλος και πολύ τρομακτικός» δήλωσε ο Αμπντουλμέναμ Σάλεμ, ένας κάτοικος του κέντρου της πόλης. «Μείναμε ξύπνιοι μήπως χρειαζόταν να φύγουμε γρήγορα. Είναι τρομερό το αίσθημα αυτό», πρόσθεσε.

Προς το παρόν τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας δεν έχουν κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με τα πυρά αυτά, τα οποία σταμάτησαν νωρίς το πρωί, ούτε για οποιεσδήποτε απώλειες.

Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις διεκδικούν από τον Μάρτιο την εξουσία στη Λιβύη: η μία εδρεύει στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και η άλλη, υπό τον Φάτι Μπασάγα, στηρίζεται από το κοινοβούλιο του Τομπρούκ και τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης. Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες αρχικά για τον Δεκέμβριο του 2021, αναβλήθηκαν επ' αόριστον. Η αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα κατά οποιασδήποτε προσπάθειας επίλυσης της διαφοράς μέσω της βίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ