Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Βιομηχανικός πόλεμος! Ποιος θα ωφεληθεί από το κλείσιμο των εργοστασίων στην Ευρώπη

Γίνονται ολοένα και περισσότερες αναφορές από την Ευρώπη για αναγκαστικό κλείσιμο βιομηχανικών εγκαταστάσεων, αν και ο χειμώνας είναι ακόμα μακριά. Όμως οι υπέρογκες τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος κάνουν ήδη το έργο τους χωρίς νόημα. Οι παραγωγοί αλουμινίου και ψευδαργύρου, των οποίων τα προϊόντα χρειάζονται για την αυτοκινητοβιομηχανία και τις κατασκευές, ήταν οι πρώτοι που χτυπήθηκαν. Πώς απειλεί αυτό την οικονομία της ΕΕ και ποιος θα ωφεληθεί από τα δεινά των Ευρωπαίων;

Η άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη ανάγκασε τη νορβηγική εταιρεία Norsk Hydro ASA να ανακοινώσει το κλείσιμο εργοστασίου αλουμινίου στη Σλοβακία στα τέλη του επόμενου μήνα. Το μεταλλουργείο λειτουργούσε ήδη στο 60% της ετήσιας δυναμικότητας των 175.000 τόνων, αλλά τώρα, αν συνεχίσει να λειτουργεί, θα υποστεί τεράστιες ζημιές.

«Η απόφαση να σταματήσει η παραγωγή αλουμινίου είναι αποτέλεσμα της διαρκώς αυξανόμενης τιμής του ρεύματος και της έλλειψης αντισταθμιστικών μέτρων από το κράτος. Το εργοστάσιο Slovalco είναι ένα από τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον και σύγχρονα εργοστάσια αλουμινίου στον κόσμο, καθώς και ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην περιοχή της Κεντρικής Σλοβακίας. Λυπούμαστε πολύ που ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής αδράνειας, η 70ετής και πλέον παράδοση παραγωγής αλουμινίου στην πόλη μας θα τερματιστεί», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Slovalco, Milan Vesely.

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι οι υπέρογκες τιμές του φυσικού αερίου αναγκάζουν επίσης το κλείσιμο του μεταλλουργείου Budel στην Ολλανδία, που ελέγχεται από τη Nyrstar, μέρος του Ομίλου Trafigura. Το μεταλλουργείο θα τεθεί σε συντήρηση από την 1η Σεπτεμβρίου «μέχρι νεωτέρας», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. Ο ψευδάργυρος έκανε άλμα 7,2% στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κορυφαία εταιρεία παραγωγής ψευδαργύρου Glencore προειδοποίησε ότι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη αποτελεί σημαντική απειλή για τον εφοδιασμό. Τα μεταλλουργικά εργοστάσια στην περιοχή λειτουργούν στα όρια της κερδοφορίας και το εργοστάσιο Nyrstar με δυναμικότητα 315 χιλιάδων τόνων ετησίως λειτουργεί με τρόπο μείωσης της παραγωγής από το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Η Aurubis AG, ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στην Ευρώπη, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι στοχεύει να ελαχιστοποιήσει την κατανάλωση φυσικού αερίου στη Γερμανία και να μετακυλήσει το αυξανόμενο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες της καθώς βαθαίνει η ενεργειακή κρίση στην περιοχή.

Η βιομηχανία της Ευρώπης, από τα λιπάσματα μέχρι το αλουμίνιο, έχει ήδη πληγεί σκληρά από την άνοδο των τιμών της ενέργειας. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην βγάλουν χρήματα φέτος, γιατί καθώς πλησιάζει η περίοδος θέρμανσης, οι τιμές του φυσικού αερίου υπόσχονται μόνο να αυξηθούν. Έχουν ήδη ανέβει πάνω από τα 2.600 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα. Και το χειμώνα, όπως αναμένει η Gazprom, οι τιμές θα ανέλθουν σε περισσότερα από 4 χιλιάδες δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα (και αυτή εξακολουθεί να είναι μια συντηρητική πρόβλεψη).

«Οι κίνδυνοι ύφεσης στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί. Η μείωση της παραγωγής θα πλήξει πρωτίστως τον μεταλλουργικό τομέα. Η πτώση της παραγωγής κερδίζει δυναμική μαζί με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, που έχουν ήδη σπάσει το ρεκόρ του Μαρτίου», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Τσέρνοφ, αναλυτής της Freedom Finance Global. Ωστόσο, οι απλοί Ευρωπαίοι είναι απίθανο να δουν αξιοσημείωτη έλλειψη αγαθών στην αγορά, είπε. Αλλά θα τα δουν όλα με όρους τιμής: σίγουρα θα ακολουθήσει αύξηση του κόστους των αγαθών κατά 5-15%, λέει ο Τσέρνοφ.

Γεγονός είναι ότι το ίδιο εργοστάσιο της Σλοβακίας είναι μια μεγάλη επιχείρηση για την Ευρώπη, αλλά υπάρχουν μεγαλύτεροι παίκτες στην παγκόσμια αγορά - πρόκειται για την ίδια Κίνα ή τη Ρωσία. Αυτοί θα ωφεληθούν από το γεγονός ότι η μεταλλουργική βιομηχανία στην Ευρώπη θα ανέβει.

Το εργοστάσιο της Σλοβακίας μπορεί να παράγει 175 χιλιάδες τόνους αλουμινίου ετησίως, αλλά πρόσφατα δεν έχει παράγει περισσότερους από 100 χιλιάδες τόνους. Ενώ η Rusal πουλά περίπου 3,6-3,9 εκατομμύρια τόνους αλουμινίου ετησίως. Εάν ολόκληρος ο πτωτικός όγκος της Slovalco αντισταθμιστεί από αγορές από τη Rusal, τότε η πρόσθετη ζήτηση για τα προϊόντα της ρωσικής εταιρείας θα είναι 2,9% του τρέχοντος επιπέδου πωλήσεων, δήλωσε στο RIA Novosti ο αναλυτής της Veles Capital Vasily Danilov.

Οι κινεζικές εταιρείες μπορούν επίσης να κερδίσουν. Υπάρχουν πολλά μεγάλα μεταλλουργικά εργοστάσια στην Αυτοκρατορία, των οποίων οι δυναμικότητες ξεκινούν από 1 εκατομμύριο τόνους αλουμινίου ετησίως, και συνολικά οι κινεζικές εταιρείες παράγουν σχεδόν 40 εκατομμύρια τόνους αλουμινίου ετησίως.

Είναι περίεργο ότι στα νέα για το κλείσιμο της επιχείρησης Budel στην Ολλανδία, η οποία παράγει έως και 315 χιλιάδες τόνους ψευδάργυρου ετησίως, οι μετοχές του ρωσικού εργοστασίου Electrozinc στη Βόρεια Οσετία αυξήθηκαν κατά ένα τέταρτο. Η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να ψάξει σε όλο τον κόσμο όχι μόνο για αλουμίνιο, αλλά και για ψευδάργυρο.

Για την ΕΕ, όλα τα κλειστά εργοστάσια είναι σημαντικά, καθώς το αλουμίνιο χρησιμοποιείται για την κατασκευή χυτών ανταλλακτικών για αυτοκίνητα, την εξώθηση προφίλ αλουμινίου για παράθυρα και πόρτες. Ο γαλβανισμένος χάλυβας απαιτείται επίσης για την αυτοκινητοβιομηχανία και τον κατασκευαστικό κλάδο. Εκτός από το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι χάνουν τις δουλειές τους στις επιχειρήσεις και το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται, η Ευρώπη περιμένει την αναπόφευκτη αύξηση των τιμών των αυτοκινήτων και των οικοδομικών υλικών. Μετά τους μεταλλουργούς, θα κατηφορίσουν και άλλα εργοστάσια, συγκεκριμένα χημικά (πλαστικά κ.λπ.) και κατασκευαστές λιπασμάτων και φυτοπροστασίας. Σε μια σπείρα, αυτό θα αυξήσει το ποσοστό ανεργίας και θα αυξήσει τις τιμές.

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές αρχές υποφέρουν ήδη από υψηλό πληθωρισμό λόγω της ενεργειακής κρίσης - υψηλές τιμές στα καύσιμα κάθε είδους. Ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Ιούνιο έφτασε στο ρεκόρ 8,6%, ενώ οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν περισσότερο - κατά 41,9% σε ετήσια βάση. Το κλείσιμο του κλάδου θα οδηγήσει μόνο σε νέο γύρο πληθωρισμού. Η έλλειψη περιθωρίου για νομισματική δράση για να σταματήσει ο πληθωρισμός θα σημαίνει αναπόφευκτα ύφεση στην ΕΕ.

Ο κίνδυνος να πέσει η οικονομία της ΕΕ σε ύφεση τους επόμενους 12 μήνες έφτασε το 60%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020. Πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο κίνδυνος υπολογιζόταν μόνο σε 20%. Αυτό αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο ειδικούς. Η ύφεση σημαίνει ότι η οικονομία και η παραγωγή στην περιοχή πέφτουν για δύο συνεχόμενα τρίμηνα. Ωστόσο, υπό τις παρούσες συνθήκες, ακόμη και η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - η Γερμανία - ήδη σε αυτό το τρίμηνο βρίσκεται σε κίνδυνο στασιμότητας, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ