Κόσμος

Σουδάν: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της στρατιωτικής δικτατορίας

Το πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου 2021 από τον αρχηγό του στρατού, τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τερμάτισε βίαια τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης που είχε ξεκινήσει το 2019, μετά την ανατροπή της ισλαμο-στρατιωτικής δικτατορίας του Όμαρ αλ Μπασίρ.

Από εκείνη την ημέρα, κάθε εβδομάδα, οι πολίτες κατεβαίνουν στους δρόμους και φωνάζουν συνθήματα όπως «όχι στη στρατιωτική εξουσία» και «ο λαός θέλει πολιτικούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σήμερα, χιλιάδες άνθρωποι κινητοποιήθηκαν και πάλι στο Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις, παρά την καταστολή των προηγούμενων διαδηλώσεων. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, στις διαδηλώσεις αυτές έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα 116 άνθρωποι ενώ χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Επαναλαμβάνοντας επίμονα ότι δεν θα υπάρξει «ούτε διαπραγμάτευση, ούτε συμβιβασμός» με τη στρατιωτική εξουσία, ο σούφι ηγέτης Αλ Τάγιεμπ αλ Τζεντ έχει συγκεντρώσει στρατιωτικούς, ηγέτες φυλών, διπλωμάτες και ισλαμιστές γύρω από έναν οδικό χάρτη με σκοπό να αναβιώσει τη δημοκρατική μετάβαση. Λέει ότι θέλει να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, την ώρα που η διεθνής κοινότητα σταμάτησε μετά το πραξικόπημα να χορηγεί βοήθεια ύψους 2 δισεκ. δολαρίων ετησίως στο Σουδάν, μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο στρατηγός Μπουρχάν δήλωσε στις αρχές Ιουλίου ότι είναι έτοιμος να παραχωρήσει την εξουσία σε μια πολιτική κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να παραιτηθεί από το αξίωμά του. Και ο «υπ’ αριθμόν 2» του καθεστώτος, ο Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο ή «Χεμέντι», ο επικεφαλής της διαβόητης παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Στήριξης (FSR) εκτιμά ότι το πραξικόπημα «απέτυχε» και δηλώνει έτοιμος να παρέμβει «αν το Σουδάν οδηγηθεί στον γκρεμό».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σύμβουλος Ερντογάν απειλεί 3 μεγάλα νησιά μας-Προσομοίωση ανακατάληψης νήσου από Γάλλους και Έλληνες πεζοναύτες προκαλεί σοκ σε Άγκυρα

Ι.Καραγκιούλ : (Θα κάνουμε δικά μας) Μοσούλη, Κιρκούκ, Χαλέπι, Τζαραμπλούς, Αφρίν, Ρόδο, Χίο, Λέσβο-Τουρκικός εθνικός...