Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Πού και με τι θα μπορούσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να χτυπήσουν τη βάση PMC Wagner

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε το αρχηγείο της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Wagner στην περιοχή του Ντονμπάς, αφού ένας Ρώσος δημοσιογράφος γνωστοποίησε την τοποθεσία της στο Διαδίκτυο, όπως είχαμε γράψει σε άρθρο μας στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

Συγκεκριμένα, δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες που αποκάλυπταν πολλές λεπτομέρειες του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου – ακόμη και μια πινακίδα με τη διεύθυνση του δρόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια στιγμή, ο Ρουσλάν Λεβίεφ, αναλυτής της Ομάδας Πληροφοριών Conflict, δεν αποκλείει ότι η ιστορία της καταστροφής της βάσης θα μπορούσε να σκηνοθετηθεί. Σύμφωνα με τον Λεβίεφ, το κίνητρο για μια τέτοια παραγωγή θα μπορούσε να είναι «το κυνήγι των HIMARS». Φέρεται πως με τις  φωτογραφίες, η ρωσική πλευρά προσπάθησε να προσελκύσει επίθεση από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας για να εντοπίσει την εγκατάσταση χρησιμοποιώντας ένα ραντάρ. Την ίδια στιγμή, λέει ο Λεβίεφ, οι αναλυτές δεν αποκλείουν άλλες εκδοχές για το τι συνέβη.

Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που οι Ρώσοι θυσίασαν την επιχειρησιακή ασφάλεια για να τραβήξουν προπαγανδιστικά πλάνα, με αποτέλεσμα να δεχθούν οι δυνάμεις τους θανατηφόρες επιθέσεις ακριβείας από τους Ουκρανούς

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, στην currenttime.tv,  ο Ουκρανός δημοσιογράφος Anton Pavlushko από τη InformNapalm, μίλησε για το αν υπήρξε χτύπημα από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στη βάση PMC στην Ποπάσνα αλλά και πού και με τι θα μπορούσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να χτυπήσουν τη βάση PMC Wagner. 

- Γιατί είναι τόσο διαφορετικές οι φωτογραφίες των συνεπειών του χτυπήματος της UAF στη βάση Wagner PMC στην Ποπάσνα; Γιατί τα ρωσικά κανάλια Telegram δείχνουν ένα πενταόροφο κτίριο, ενώ τα ουκρανικά κανάλια Telegram δείχνουν κάτι εντελώς διαφορετικό;

Ίσως μιλάμε απλώς για δύο διαφορετικά περιστατικά. Πράγματι, στο πρώτο μήνυμα αφορούσε το αρχηγείο και στο δεύτερο - για τη βάση. Νομίζω ότι ίσως ήταν δύο χτυπήματα, οπότε μιλάμε για δύο διαφορετικά συμβάντα. 

- Γιατί η ουκρανική πλευρά δεν σχολίασε το κατεστραμμένο πενταόροφο, από όπου βγαίνουν άνθρωποι με φορεία; Γιατί εμφανίστηκαν τελείως διαφορετικά καρέ και δεν υπήρχαν πληροφορίες για αυτή τη βάση, που είδαμε στις φωτογραφίες του Σεργκέι Σρέντα;

Μάλλον επειδή ο Πριγκοζίν βρισκόταν στο αρχηγείο για κάποιο διάστημα. Και στη βάση υπάρχει συνηθισμένο πεζικό, επομένως αυτό το πεζικό δεν έχει ιδιαίτερη πληροφοριακή αξία. Είναι σαφές ότι δόθηκε μεγαλύτερη προσοχή στο ίδιο το αρχηγείο, από ότι στον ίδιο τον Πριγκοζίν. Αν υποθέσουμε ότι αυτό ήταν στημένο, είχαμε πολλές δημοσιογραφικές γκάφες σε όλη τη διάρκεια των οκτώ χρόνων του πολέμου. 

Αλλά αυτή είναι η ιδιαιτερότητα της δουλειάς ενός δημοσιογράφου στο μέτωπο. Υπήρξαν πολλά τέτοια λάθη από Ρώσους δημοσιογράφους τους τελευταίους μήνες. Θυμάμαι πώς στο τηλεγραφικό του κανάλι ο δημοσιογράφος Κοτς δημοσίευσε φωτογραφίες του "Tulip" - όλμου 240 χλστ. - και κυριολεκτικά την επόμενη μέρα το ουκρανικό πυροβολικό πέρασε από αυτή τη θέση και έδειξε ένα βίντεο πώς την κατέστρεψαν. 

Είναι σαφές ότι ο ουκρανικός στρατός αναλύει όλα αυτά τα πλάνα. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι αυτό είναι το πίσω μέρος της ρωσικής ομάδας και θα υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων που μπορεί να θέλουν να εκδικηθούν τους Ρώσους για την κατεστραμμένη πόλη τους. 

-  Πώς μπορείτε να αξιολογήσετε εάν τα Wagner PMC θα μπορούσαν πραγματικά να αναπτύξουν τα κεντρικά τους γραφεία σε ένα κατοικημένο πενταόροφο κτίριο;

Γιατί όχι; Αυτή είναι η πόλη Popasnaya. Ελάχιστα έχουν απομείνει από την πόλη. Κατά τη γνώμη μου, ακόμη και οι αρχές του κατεχόμενου LNR και DNR είπαν ότι δεν θα αποκαταστήσουν την Popasnaya. Πρόκειται για κάποιου είδους εγκαταλελειμμένο σπίτι στα περίχωρα της πόλης, στο οποίο απλώς μπήκαν οι Ρώσοι στρατιώτες και της «PMC Wagner»- και οργάνωσαν ένα αρχηγείο εκεί. 

- Δεν είναι κάποιου είδους υπόγειο καταφύγιο, αλλά ένα συνηθισμένο σπίτι;

Κατά τη γνώμη μου, σε οποιοδήποτε συνηθισμένο σπίτι θα υπάρχει ένα υπόγειο - εδώ υπάρχει ένα καταφύγιο. Πρέπει να ήταν στο υπόγειο αυτού του σπιτιού. Και πάλι, κατέλαβαν μια συνηθισμένη ουκρανική πόλη - δεν θα υπάρχουν δεκάδες κτίρια στα οποία υπάρχουν ειδικά καταφύγια για την πιθανή οργάνωση των κεντρικών γραφείων της Wagner PMC. 

Επομένως, είναι κατανοητό ότι κάποιου είδους επιχειρησιακό αρχηγείο θα βρίσκεται πολύ κοντά στην πρώτη γραμμή. Φυσικά, μπορούν να τοποθετήσουν το αρχηγείο τους στο υπό όρους Krasnodon, αλλά τότε θα καθυστερήσει, η αποτελεσματικότητα του ελέγχου, η μεταφορά των εντολών και η κλήση του διοικητή από το «μέτωπο» στο αρχηγείο. Επομένως, ένα τέτοιο επιχειρησιακό αρχηγείο θα τοποθετηθεί κοντά στην πρώτη γραμμή. 

Αν δεν βρήκαν κάποιο ιδιαίτερο κτίριο με τεράστιο τσιμεντένιο υπόγειο, τότε θα βρουν κάποιο συνηθισμένο κτίριο - ένα απλό πενταόροφο. Ό,τι κατέστρεψαν καταλήφθηκε και το αρχηγείο τοποθετήθηκε εκεί. Δεν υπάρχει τίποτα τόσο εκπληκτικό ή αποκαλυπτικό σε αυτό. Κοιτάξτε μέσα από τα τηλεγραφικά κανάλια του ίδιου Κοτς, Σλάντκοφ και όλων των άλλων Ρώσων δημοσιογράφων. 

- Πιστεύετε ότι ο ουκρανικός στρατός είναι ικανός να καταστρέψει αυτή τη βάση; Απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από εκεί που ελέγχεται από την Ουκρανία

Όπως αποδεικνύεται, είναι πιθανό. Τους τελευταίους μήνες συνέβησαν πολλά πράγματα που, καταρχήν, κανείς δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι θα μπορούσε να κάνει ο ουκρανικός στρατός. Αλλά τους τελευταίους μήνες, νομίζω ότι δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με κάποιο τρόπο, ο ουκρανικός στρατός μπορεί να φτάσει οπουδήποτε.

Θυμάστε όταν ένα ουκρανικό drone βομβάρδισε ένα διυλιστήριο πετρελαίου σε ρωσικό έδαφος; Κάπως πέταξε 240 χιλιόμετρα. Νομίζω ότι μπορεί να υπάρχει κάτι τόσο τεχνικά προηγμένο που θα μπορούσε να πετάξει μέχρι τη βάση στο Dzhankoy. Λέω ότι τα ρωσικά στρατεύματα στην Κριμαία πρέπει να το συνηθίσουν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σύμβουλος Ερντογάν απειλεί 3 μεγάλα νησιά μας-Προσομοίωση ανακατάληψης νήσου από Γάλλους και Έλληνες πεζοναύτες προκαλεί σοκ σε Άγκυρα

Ι.Καραγκιούλ : (Θα κάνουμε δικά μας) Μοσούλη, Κιρκούκ, Χαλέπι, Τζαραμπλούς, Αφρίν, Ρόδο, Χίο, Λέσβο-Τουρκικός εθνικός...