Κίσινγκερ
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Δυσοίωνος Κίσινγκερ! Οι ΗΠΑ στο χείλος του πολέμου με Ρωσία και Κίνα- Εντείνονται οι φόβοι για παγκόσμια σύρραξη

Σε μια νέα συνέντευξη στη Wall Street Journal, ο βετεράνος διπλωμάτης, Χένρι Κίσινγκερ, λέει ότι οι ΗΠΑ ενεργούν με τρελό και παράλογο τρόπο που τις έχει φέρει στο χείλος του πολέμου με τη Ρωσία και την Κίνα.

Η νέα προειδοποίηση ακολουθεί την πρόσφατη κραυγή αγωνίας για παγκόσμια σύρραξη από τον Κίσινγκερ. Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου και πρώην υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στο χείλος του πολέμου με τη Ρωσία και την Κίνα, εν μέρει λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει οι ίδιες.

Ο κ. Κίσινγκερ βλέπει τον σημερινό κόσμο να πλησιάζει σε μια επικίνδυνη ανισορροπία. «Είμαστε στο χείλος του πολέμου με τη Ρωσία και την Κίνα για ζητήματα που εν μέρει δημιουργήσαμε, χωρίς καμία ιδέα για το πώς θα τελειώσει αυτό ή σε τι υποτίθεται ότι θα οδηγήσει», λέει. Θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να διαχειριστούν τους δύο αντιπάλους τριγωνίζοντας μεταξύ τους, όπως στα χρόνια του Νίξον; «Δεν μπορείς τώρα να πεις ότι θα τους χωρίσουμε και θα τους στρέψεις ο ένας εναντίον του άλλου. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να μην επιταχύνετε τις εντάσεις και να δημιουργήσετε επιλογές, και για αυτό πρέπει να έχετε κάποιο σκοπό».

Όσον αφορά το ζήτημα της Ταϊβάν, ο κ. Κίσινγκερ ανησυχεί ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα ελίσσονται προς μια κρίση και συμβουλεύει σταθερότητα από την πλευρά της Ουάσιγκτον. «Η πολιτική που εφαρμόστηκε και από τα δύο μέρη παρήγαγε και επέτρεψε την πρόοδο της Ταϊβάν σε μια αυτόνομη δημοκρατική οντότητα και διατήρησε την ειρήνη μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για 50 χρόνια», λέει. «Θα πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός, επομένως, σε μέτρα που φαίνεται να αλλάζουν τη βασική δομή».

Ο κ. Κίσινγκερ προκάλεσε διαμάχη νωρίτερα φέτος, υποδηλώνοντας ότι οι απρόσεκτες πολιτικές από την πλευρά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ μπορεί να έχουν επηρεάσει την κρίση στην Ουκρανία. Δεν βλέπει άλλη επιλογή από το να λάβει στα σοβαρά τις δηλωμένες ανησυχίες του Βλαντιμίρ Πούτιν για την ασφάλεια και πιστεύει ότι ήταν λάθος για το ΝΑΤΟ που έδωσε σήμα στην Ουκρανία ότι θα μπορούσε τελικά να ενταχθεί στη συμμαχία: «Νόμιζα ότι η Πολωνία — όλες οι παραδοσιακές δυτικές χώρες που ήταν μέρος της δυτικής ιστορίας — ήταν λογικά μέλη του ΝΑΤΟ», λέει. Αλλά η Ουκρανία, κατά την άποψή του, είναι μια συλλογή εδαφών που κάποτε προσαρτήθηκαν στη Ρωσία, τα οποία οι Ρώσοι βλέπουν ως δικά τους, παρόλο που «μερικοί Ουκρανοί» δεν το κάνουν. Η σταθερότητα θα εξυπηρετούνταν καλύτερα αν λειτουργούσε ως ρυθμιστής μεταξύ Ρωσίας και Δύσης: «Ήμουν υπέρ της πλήρους ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, αλλά πίστευα ότι ο καλύτερος ρόλος της ήταν κάτι σαν τη Φινλανδία».

«Δεν βασανίζομαι με πράγματα που μπορεί να είχαμε κάνει διαφορετικά», λέει ο Κίσινγκερ.

Έτσι, ο Κίσινγκερ παραμένει ένας αμετανόητος πολεμοχαρής αξιωματούχος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Αλλά αν δεν έχει αλλάξει ως άτομο, γιατί τώρα προειδοποιεί ενάντια στην επιθετικότητα των ΗΠΑ και προειδοποιεί ότι η αυτοκρατορία έχει φτάσει στα όρια;

Ο Κίσινγκερ υποστήριζε την εισβολή στο Ιράκ το 2003, αλλά πολύ πριν ξεκινήσει έλεγε ήδη ότι είχε σοβαρούς ενδοιασμούς για την έλλειψη καθαρής σκέψης και μελλοντικού σχεδιασμού που έβλεπε σε αυτό το μέτωπο. Ο νεοσυντηρητικός στόχος της αμερικανικής πλανητικής ηγεμονίας με οποιοδήποτε κόστος που οδήγησε σε αυτή την εισβολή (και τον σχεδιασμό πολλών άλλων) έγινε έκτοτε η κύρια συναινετική προοπτική  για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και είναι υπεύθυνος για τις κλιμακώσεις για τις οποίες προειδοποιεί τώρα ο Κίσινγκερ.

Ο Χένρι Κίσινγκερ προειδοποιεί για τους κινδύνους της πολεμικής υποκίνησης των ΗΠΑ όχι επειδή έχει γίνει πιο λογικός, αλλά επειδή η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ έχει τρελαθεί. Το ότι τώρα κινούμαστε προς αντιπαραθέσεις που δεν φαίνονται λογικές σε κάποιον που έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του παρακολουθώντας τους μηχανισμούς της αυτοκρατορίας μέσα από τους εσωτερικούς της θαλάμους, πρέπει να μας απασχολήσει όλους. Όταν μιλάμε για σύγκρουση μεταξύ μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων, ειδικά για πυρηνικό βραχίονα, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε είναι ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη να ενεργεί ακανόνιστα και παράλογα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ