Κόσμος

Κέρδη για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα ο χρυσός με άνοδο 1,3%

Ειδικότερα, ο χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 0,5% την Παρασκευή ή 8,30 δολάρια, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.815,50 δολάρια η ουγγιά. Στην εβδομάδα, ο χρυσός κέρδισε 1,3% στο μεγαλύτερο κερδοφόρο σερί του από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2021, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Το ράλι του χρυσού ξεκίνησε στα τέλη του Ιουλίου μετά την ανακοίνωση της τελευταίας αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

"Η άνοδος των επιτοκίων και η ενίσχυση του δολαρίου έφεραν κόντρα ανέμους για το πολύτιμο μέταλλο στο α' εξάμηνο του έτους, αντισταθμίζοντας την ώθηση που έδινε στον χρυσό το πληθωριστικό ράλι και η γεωπολιτική κρίση", σχολίασαν αναλυτές της BCA Research σε σημείωμά τους την Παρασκευή.

Ωστόσο, η πτώση του δολαρίου κατά 3% στα μέσα Ιουλίου, ο μετριασμός των ανησυχιών για την πορεία του πληθωρισμού και η υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου έσπρωξαν στο +5,7% τον χρυσό τις τελευταίες τρεςι εβδομάδες, σύμφωνα με την BCA, που επισήμανε την ελκυστικότητα του χρυσού ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, με τους γεωπολιτικούς κινδύνους να μαίνονται στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ο χρυσός θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά όσο συνεχίζονται οι πρόσφατες πτωτικές τάσεις στο δολάριο και οι αυξήσεις των επιτοκίων", πρόσθεσαν.

Σημειώνεται πως το δολάριο σήμερα ενισχύθηκε κατά 0,5% περιορίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειες στο 0,9%. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι είδε το συμβόλαιό του παραδόσεως Σεπτεμβρίου να προσθέτει την Παρασκευή 35 σεντς ή 1,7% στα 20,70 δολάρια η ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 69 δολάρια ή 3% στα 2.219,40 δολάρια η ουγγιά.

Οριακά ανοδικά το συμβόλαιο Οκτωβρίου της πλατίνας στα 957,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ ο χαλκός παραδόσεως Σεπτεμβρίου έχασε 4 σεντς ή 1%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 3,67 δολάρια ανά λίβρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ