Κόσμος

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης μεταφέρεται και στα τρόφιμα

Οι υπερβολικά υψηλές τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη ανεβάζουν τις τιμές όλων όσων χρησιμοποιούν την ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων - μια τάση που πιθανότατα θα τροφοδοτήσει περαιτέρω πληθωρισμό.

Σε μια έκθεση για το θέμα, το Bloomberg σημείωσε ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να ξεπεράσει το 13% φέτος, με το ένα τρίτο των νοικοκυριών να πρέπει να ξοδεύουν πάνω από το 10% του εισοδήματός τους για ενέργεια.

Στην ηπειρωτική Ευρώπη, τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

"Είτε πρόκειται για το καβούρδισμα του καφέ είτε για την παραγωγή ζάχαρης από τεύτλα, οι εταιρείες μιλούν μέχρι στιγμής μόνο για την αύξηση των πρώτων υλών", δήλωσε στο Bloomberg ο Kona Haque, επικεφαλής έρευνας της εταιρείας εμπορευμάτων ED&F Man. "Νομίζω ότι τα χειρότερα έρχονται ακόμη, καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται. Ο φετινός χειμώνας θα αλλάξει τα δεδομένα και το κόστος επεξεργασίας θα αυξηθεί πιθανότατα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Έχουμε πλέον ξεπεράσει τα όρια της οικονομικής προσιτότητας για πολλούς βιομηχανικούς χρήστες και μπορεί να δούμε σύντομα να χτυπάει ο συναγερμός της ύφεσης", δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της Rystad Energy, Kaushal Ramesh, στους FT πριν από δύο εβδομάδες σε σχόλια σχετικά με την τελευταία άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου, αφού η Ρωσία μείωσε τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στο 20%.

Μάλιστα, το δημοσίευμα του Bloomberg σημειώνει ότι οι υπερβολικές τιμές ενέργειας αναγκάζουν ορισμένους παραγωγούς φυτικών ελαίων να μεταφέρουν την παραγωγή τους εκτός Ευρώπης σε αναζήτηση χαμηλότερου ενεργειακού κόστους.

Τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα και για τις τιμές των τροφίμων, εάν η Ευρώπη αναγκαστεί να καταφύγει σε ενεργειακά δελτία σε περίπτωση έλλειψης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας το χειμώνα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, ορισμένα εργοστάσια τροφίμων μπορεί να χρειαστεί να κλείσουν, καθώς οι κυβερνήσεις δίνουν προτεραιότητα στην ενεργειακή ασφάλεια των νοικοκυριών.

Η κρίση των τιμών των τροφίμων θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επώδυνη για τους Βρετανούς, στους οποίους οι εταιρείες ύδρευσης είπαν αυτόν τον μήνα να στραφούν από το ντους στο σκούπισμα με υγρή πετσέτα προκειμένου να εξοικονομήσουν νερό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ